главоболие
стягане на главата като обръч и други видове главоболие

Стягане на главата като в обръч. Как да прогоним главоболието?

Разглеждаме различните видове стягане на главата като в обръч, главоболие и мигрена, техните причини и начините да се справим с тях.

Започваме с така нареченото психологично главоболие.

Психологично главоболие

Характеристика: Някой сякаш е стегнал главата с менгеме. Болката е еднообразна, равна и така може да продължи до края на деня. Усеща се и повишено сърцебиене дланите започват да се изпотяват.

Причина: Психологичното главоболие обикновено възниква след стресова ситуация. Утежняващи ситуацията обстоятелства – нервно изтощение, депресия, емоционално напрежение.

Лечение: Ако тази болка е възникнала на работното място и нямате възможност да се лекувате, да си отпочинете, изпълнете едно мислено упражнение за отпускане. Отпуснете се на стола и затворете очите си. Представете си, че сте на брега на океана – шум, вълни, топла вода. Ще усетите как тялото и главата ви започват да се отпускат. Отворете очи и си кажете на глас: Болката изчезна!

Главоболие от остеохондроза или друго, свързано с гръбнака.

Характеристика: Виеща, тъпа болка. докосването до шията и до задната част на главата предизвиква болка.

Причина: Остеохондроза или други заболявания на шийната част на гръбначния стълб. Най-често тази болка се появява при тези, които водят заседнал начин на живот или с часове седят пред компютъра. Тази болка може да се появи и в случай че сте носили тежък товар или сте направили рязко движение настрани.

Лечение: Най-напред изпълнете едно упражнение, което може би ще ви помогне. Бавно, разтягайте мускулите на шията, като наклонявате главата си настрани. След това вземете една топла вана, в която сте сложили морска сол или отвара от хвойна.

Главоболие, породено от напрежение в гърба.

Характеристика: Най-подходящото определение за тази болка е виеща. Усещането е такова, сякаш са ви стегнали главата със стоманен обръч.

Причина: Това е главоболие, породено от напрежение или провокирано от спазмите на мускулите на шията и на гърба. То се появява след интензивно мозъчно натоварване за изпит или след напрегнат трудов ден.

Лечение: За да го спрете, трябва да премахнете мускулните спазми. Добре е да потанцувате пред огледалото. След това масажирайте с движения, които напомнят миенето на главата. Не забравяйте за гимнастиката на лицето – заедно с изчезването на главоболието ще се предпазите и от бръчки.

Главоболие от високо кръвно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Характеристика: Пулсираща – болката ту отслабва, ту отново се връща с пълна сила. Появява се и шум в ушите, учестено дишане. Повишава се кръвното налягане. Понякога отича и почервенява лицето.

Причина: Хипертония. Тя може да се провокира от сто причини – от промяната на времето, до прекаляването във фитнес- залата. Усложненията са твърде неприятни – от загубата на съзнание до инсулт.

Лечение: Веднага се търси лекар. И докато чакате реда си, можете лекичко да масажирате слепоочията си.

АНАЛГЕТИЦИТЕ МОГАТ САМО ДА ЗАМАСКИРАТ ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ.

Много от хората, които страдат от главоболие, са свикнали да решават проблема си, като се натъпчат с аналгетици. Но такова лечение в повечето случаи не е ефикасно, защото обезболяващото средство действа само на болката, а не и на причината, която я предизвиква. Съгласно международните квалификации, съществуват повече от сто вида главоболия. Но причините, които ги предизвикват, са много по-малко.

ХИПЕРТОНИЯТА:

Причината за този вид главоболие е високото кръвно налягане. Диагнозата “Хипертония” се поставя, ако артериалното налягане се повишава по-често от три пъти седмично над 140/90. Но дори и когато не страдате от хипертония, само епизодичните повишавания на кръвното налягане могат да предизвикат главоболие.

Дайте мнение и Вие тук!

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ?

  • стрес;
  • промени на времето и на температурата на въздуха;
  • магнитни бури;
  • неправилно хранене.

При повишено кръвно налягане главоболието често се съпровожда и от слабост, световъртеж и шум в ушите.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ при главоболие от хипертония?

Понякога, за да се премахне пристъпът, не е задължително да се гълтат таблетки.

В някои от случаите главоболието може да се премахне с домашни средства. Например:

разбъркайте една чаша сок от червено цвекло със същото количество мед и вземайте от сместа по една супена лъжица три пъти на ден, половин час преди ядене. По същия начин може да се приготви и сок от моркови с мед. Това средство се използва не само за понижаване на кръвното налягане, но и като профилактика срещу хипертонията.

МИГРЕНАТА:

Това заболяване се характеризира с пулсираща болка, която обхваща едната половина на главата. Често мигрената е съпроводена от безсъние, гадене и повръщане, повишена чувствителност към звуците, към миризмата и яркото слънце.

Предвестниците на мигрената са:

  1. отпадналост;
  2. сънливост;
  3. кратковременно разстройство на зрението или т.нар. мушички в очите;
  4. странното чувство на глад или привличането към определен вид храна.

Болката започва най-често в областта на челото, над очите, а след това преминава към темето и се разпростира в едната половина на главата. Предразполагащи обстоятелства за възникване на мигрената са: недоспиване, силно вълнение, а понякога и грешна диета.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ при мигрена?

Легнете в леглото и се постарайте да се отпуснете, като стегнете главата си с кърпа. Преди това спуснете щорите на прозореца, за да останете в пълна тъмнина. И запомнете – при мигрена са полезни студените компреси. Помага и Аулин!

СПАЗМАТИЧНИТЕ БОЛКИ:

Това е най-разпространеното главоболие. То възниква след спазми в мускулите на шията или на гърба, което вероятно е резултат от преживян емоционален стрес:

  • тревога;
  • депресия;
  • безпокойство;
  • физическо напрежение;
  • оставане за по-дълго време в затворено помещение.

Болката в повечето случаи е двустранна и има стягащ характер. В такива случаи хората обикновено казват, че главата е стегната като с обръчи.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ при спазматични болки?

Най-напред трябва да се отпуснете, след като сте изпили един чай, приготвен от корените на валериана. Приготвя се по следния начин: 1 супена лъжица с нарязани на ситно корени от билката валериана се заливат с 1 чаша вода и се държи на стайна температура в течение на 12 часа. Взема се по 1 супена лъжица 3 или 4 пъти на ден на гладно.

Да отпуснете мускули и да се освободите от главоболието можете и с помощта на масажа и на гимнастиката.

  • масажирайте леко слепоочието си с палци;
  • старайте се да дишате спокойно и ритмично;
  • бавно въртете главата си наляво и надясно, докато не почувствате напрежение в шийните мускули;
  • всичките движения изпълнявайте бавно и внимателно.

След известно време ще забележите как мускулите ви се отпускат и главоболието изчезва.

Къде боли главата при високо кръвно? Главоболие и болки отгоре на темето и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *