Усложненията след Лаймска болест се появяват след години

Лаймска болест, това е една от най-разпространените, предавани с кърлежи инфекции в България. Заболяването преминава през 3 стадия.

Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър, по-голям от 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява.

ВАЖНО: Имаме по-хубав и подробен материал по темата ТУК: Всичко, което трябва да знаете за симптомите на лаймска болест, нейното лечение и усложненията от нея!

Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната Лаймска болест – увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие.

Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. Появят се умора, проблеми с концентрацията и световъртеж.

Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Има неврологични прояви, ставни, очни прояви засягане на сърцето, множествени червени петна по кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Третият стадий са усложненията от нелекуваната Лаймска болест, които се появят години след заразяването.

Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *