Множествена склероза атакува младите хора!

Болните от множествена склероза у нас са 3600 души, сред тях и неколцина известни личности. Всяка година се разболяват нови 80 човека. За какво говорят болки в окото при движение?

Множествената склероза атакува жестоко нервната система. За съжаление, все още не са известни причините за това заболяване. То засяга предимно млади хора, като най-голям брой са между навършилите 30 до 34 години. Страдат повече жени, отколкото мъже.

КАКВО Е множествена склероза ВСЪЩНОСТ?

Множествената склероза е хронично заболяване на централната нервна система, което нарушава миелиновата обвивка и предизвиква демиелинизация. Става въпрос за процес, при кой то се нарушава целостта на миелиновата нервна обвивка.

Миелинът изпълнява ролята на проводник, който пренася бързо и ефикасно информация между главния и гръбначния мозък. След като е нарушена целостта на тази обвивка, командите от главния и гръбначния мозък не могат да изпълнят своето предназначение.

НЕ ПРЕДИЗВИКВА СМЪРТ

Леките форми на множествена склероза не влияят върху продължителността на живота. При по-тежките форми на протичане перспективите за продължителността на живота през последните години значително се подобрява. Причината за това е навременното и адекватно лечение на инфекциите чрез използването на нова генерация антибиотици.

Засега обаче няма метод, който да гарантира пълното излекуване на болестта. При правените различни опити са търсени начини за спиране или намаляване на прогресията на болестта. Съвременното патогенетично лечение с интерферони повлиява на начина, по който протича заболяването. Лечението се провежда според това дали заболяването е в пристъп или в ремисия.

ПРИ КАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА СЕ ПОЯВЯВА множествена склероза

Някои научни изследвания предполагат наличието на генетична връзка. Множествената склероза (МС) се среща рядко при представители на монголоидната раса, независимо от мястото, където живеят. При изследване на заболяването при близнаци се оказва, че е по-вероятно МС да се развие при еднояйчни близнаци, отколкото при двуяйчни. Освен това се среща поне 15 пъти по-често при деца и братя на болни. Няма вероятност причината за МС да се корени в един-единствен фактор.

Много невролози смятат, че причина за развитието на болестта може да е и външен фактор:
  • вирус;
  • бактерия;
  • токсини.

През детството може да се отключи автоимунна реакция, при която тялото е “излъгано” и атакува собствената си централна нервна система. Тази атака предизвиква появата на увреждания във външната обвивка на нервните клетки, наречена миелинова обвивка. Това е моментът, в който се появяват първите симптоми.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА множествена склероза?

Няма специфичен метод за диагностициране на МС. Невролозите използват комбинация от клинични и лабораторни изследвания, които трябва да открият увреждания, протичащи в различни моменти, и засягащи различни части от централната нервна система.

Диагнозата се поставя бавно и трудно, тъй като симптомите на МС си приличат с тези на няколко други заболявания. Освен това наличните симптоми често не са специфични и се проявяват само в няколко кратки периоди. Много често неврологът трябва да изчака появата на нов пристъп и различен комплекс от симптоми, за да бъде сигурен в диагнозата, която поставя.

КАКВИ СА ПРИСТЪПИТЕ на множествена склероза?

За пристъпи говорим тогава, когато се появяват симптоми с продължителност повече от 24 часа, когато те повторно се появяват или предишните симптоми се обострят. Продължителността между отделните пристъпи е трудно предсказуема.

ВИДОВЕТЕ множествена склероза:

  1. ДОБРОКАЧЕСТВЕНА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА – Пристъпите са редки, липсват нарушения на двигателната дейност или те са силно ограничени в продължение на години след диагностицирането на болестта.
  2. ПРИСТЪПНО-РЕМИТЕНТНА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА – Това е най-често срещаната форма на МС при пациенти на възраст под 40 години. Болните страдат от пристъпи, които се редуват с периоди на подобрение с пълно или почти пълно възстановяване.
  3. ВТОРИЧНО-ПРОГРЕСИРАЩА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА – След диагностициране на пристъпно-ремитентна множествена склероза от лекар-специалист и с течение на времето е възможно болните да навлязат в една следваща фаза, позната като вторично-прогресираща множествена склероза. В тази фаза, освен че възстановяването от пристъпите най-често е непълно, болестта може да се влоши прогресивно, без отчетливи пристъпи.
  4. ПЪРВИЧНО-ПРОГРЕСИРАЩА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА – След началото на болестта, инвалидизирането непрекъснато се утежнява, без пристъпи. Тази форма е най-често срещана при болни, при които първите симптоми на болестта са се проявили след 40-годишната им възраст.

КОГА СЕ НАРУШАВА ЗРЕНИЕТО…

“Демир

Нарушение на зрението може да се появи в началния стадий на болестта, отделно или заедно с други симптоми. Възможно е зрението да се влоши и по-късно с развитието на болестта при някой от последващите пристъпи.

Ако има увреждания на очния нерв, който осъществява връзката между очите и мозъка, може да се появи замъглено виждане или дори пълна загуба на зрението. Нарушенията на зрението могат да бъдат придружени с болки зад очната ябълка, причинени от движението на окото.

Обикновено тези болки са преходни. Ако има увреждания в мозъчните области, които контролират движението на очите, може да се появи двойно виждане или ритмични и неволни движения на очите (нистагъм).

ЗАЩО БОЛНИТЕ СА ВИНАГИ УМОРЕНИ?

Умората е един от типичните симптоми на болестта. Причината все още не се знае, но умората е единственият симптом, сойто води до нетрудоспособност. Болният може да се уморява по-лесно, отколкото здравите хора и умората да продължава по-дълго време. Симптомите на умората включват:

Дайте мнение и Вие тук!
  • отслабване на мускулите;
  • липса на сили и по-ниска издръжливост на физическо и психично натоварване.

При тези симптоми е възможно да помислите, че преживявате нов пристъп на заболяването. Ако подобни усещания се пораждат след по-голямо натоварване, те вероятно не са основание за притеснение.

БОЛКАТА ПОНЯКОГА Е НЕТЪРПИМА

Макар че болката не е сред най-често срещаните симптоми, с възникването си тя създава безпокойство. Може да бъде както внезапна и силна лицева болка, така и усещане за парене, схващане или изтръпване (наричано също парестезия), по-често появяващо се в краката и стъпалата, както и в ръцете….

Нарушения в равновесието при страдащите от МС.

Проблемите с равновесието могат да доведат до намаляване или до загубата на някои способности като стабилното ходене, стоенето прав или седнал, без за това да е необходима опора. Може да се появи нарушение в равновесието, подобно на това при опиянение.

При ходене краката увеличават опорната площ и извършват зле контролирани движения – това е така наречената атаксия. Ако увреждането е в малкия мозък, то предизвиква объркване на движенията, като ги прави резки, неточни и несигурни. Когато болният е прав или върви, той има силен тремор. Това увреждане може да засегне и ръцете.

СПАСТИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА МУСКУЛИТЕ

То е един от най-често срещаните симптоми на МС. Спастичното състояние на мускулите може да повлияе върху способността на човек да ходи нормално, за което са необходими по-големи усилия. Това е симптом, който като много други при МС се появява и изчезва.

Състоянието намира израз в повишения тонус на двигателната мускулатура, който се увеличава при стимулиране. Когато е силно изразено, то пречи на ходенето. Един от характерните за спастичното състояние на мускулите сигнал е, че при ходене болният има затруднения при свиване на коленете, склонност да си влачи краката и да се препъва.

В по-леките случаи може да има само усещане за тежест, умора, мускулен спазъм и липса на равновесие при ходене. Много от болните бъркат тези симптоми с тежка умора, простуда или с някакви костни заболявания. Това може да причини объркване и забавяне на лечебния процес. А това понякога се оказва фатално.

Първоначално публикувано на:30.08.2008 @ 2:49

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

сириус Д мнения, цена, оригинал, измама 02

Хранителна добавка Сириус Д. Мнения, форум. Измама ли е?

Измама ли е прочутият Сириус Д? Мнения и форум за хранителната добавка. В търсене на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *