Заболявания на яйчниците водят до мастопатия (фиброаденоматоза)

Дисхормоналното заболяване фиброаденоматоза, както още наричат мастопатията, се получава от “неправилната” концентрация на женските полови хормони в организма.

Постоянното високо съдържание на естрогени или отсъствие на колебание на нивото им по време на менструален цикъл и води до постоянна стимулация тъканите на млечните жлези.

Нормално е в средата на менструалния цикъл концентрацията на естрогени да намалява, но по редица причини това не се получава. Тъканите на млечните жлези “нараснали” по време на действието на естрогените не преминават в предишното състояние.

Месец след месец те се натрупват и се превръщат в твърди образувания, които предизвикват неприятни усещания, а така също и уплътнения. Ето така възниква дифузионната мастопатия. Дифузионна е затова, че в млечните жлези не се случва определено да напипаш някакви тумори, но цялата тъкан на гърдата представлява множество от уплътнения.

Възловата мастопатия е резултат от прогресивната дифузионна. При липса на лечение възникват възли, които нерядко приличат на рак. Причина за постоянно високото или постоянно еднаквото ниво на естрогените се явява преди всичко заболяване на яйчниците. Преди всичко това са хронични аднексити.

Възпаление на яйчниците може да се получи не само вследствие от простудни заболявания и измръзване. При условие на хронично възпаление, яйчниците не могат адекватно да реагират на стимули от страна на контролиращите органи и работят, както си намислят.

Друга не по-малко разпространена причина за повишаване нивото на естрогените е хепатитът. Щом в черния дроб става унищожаване на женските полови хормони, то при нарушаване на функциите му последните се натрупват в кръвта.

Дайте мнение и Вие тук!

Впрочем причината за мастопатията не винаги успешно се открива.Стандартните методи за лечение на мастопатията са назначаване на витамини в големи дози, средства за нормализиране функцията на черния дроб, а така също и средства, намаляващи болезнените усещания.

Но не трябва да се забравя, че лечението трябва да се съпровожда по възможност с максимално въздействие върху причината. Нерядко мастопатията прилича на рак. А това е извънредно опасна болест. За да се изясни какво всъщност става в млечните жлези, се налага да се правят изследвания – ултразвук, мамография, а понякога и пункции – вземане на тъкан с помощта на тънка игла.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са добрите лекарства при мастопатия.

Лекарства при мастопатия. Симптоми и лечение. Геритамин и чай

Кои са добрите лекарства при мастопатия. Симптоми и принципи на лечение. Геритамин при мастопатия. Чай …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *