Нередовният цикъл е сигнал за опасност

Нередовен цикъл е едно от най-честите оплаквания при посещение на гинеколог.

Оказва се, че голяма част от жените не си дават сметка какво представлява менструацията и че към нея трябва да се отнасят с внимание.

Нормалният цикъл варира в следните граници: интервал между менструациите, считано от първия ден на следващия цикъл – от 21 до 35 дни, продължителност на кръвотечението – от 2 до 5 дена, интензивност – 20-60 мл (3-4 превръзки на ден).

За нарушен менструален цикъл се говори, когато е увеличена или намалена продължителността между циклите или тази на самия цикъл извън посочените по-горе граници.

При всяко отклонение от нормата жената незабавно трябва да посети своя гинеколог.

Често нарушението на менструацията се оказва първи признак на настъпващо заболяване на гениталиите – възпаления, полипи на матката, ендометриоза, извънматочна бременност. Възможни са и рак на шийката на матката, на яйчниците.

Понякога, по-рядко, нарушенията в менструалния цикъл не са симптоми на заболявания, а се дължат на въздействието на средата. Във възрастта на полово съзряване (около 12-16-годишна възраст) след първата менструация една трета от момичетата имат нередовен цикъл.

Дайте мнение и Вие тук!

Този период продължава около две години, след което той се нормализира.

Симптоми като рязко отслабване или наддаване на тегло, окосмяване, съпътствани с нередовен цикъл, трябва да се третират сериозно, тъй като са признак на бъдещо безплодие или недоносена бременност. При климактериума (45- 55 години) цикълът става все по-рядък. (Лекар.БГ)

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *