солна киселина в стомаха и гастриксин

Гастрит и язва се дължат на солна киселина в стомаха. Гастриксин

Доста подробна статия на тема хранене при язва на стомаха и гастрит, както и обяснения за техните причини, симптоми и лечение.

България се е превърнала в страната на язваджиите и гастритаджиите, алармират лекари. Малцина обаче знаят как да се лекуват чрез хранене, а само се тъпчат с лекарства, за да тушират адските болки.

Всеки втори човек у нас има проблеми със стомаха си. Гастритът все по-често се превръща в хроничен. Нарушава се секреторната функция на стомаха за изработването на стомашен сок, без който нормалното храносмилане е невъзможно. Киселинността на стомашния сок може да бъде понижена или обратно – повишена.

Едното води до гастрит, а другото – до язва.

Стомашният сок е течност, която се изработва от стомашните жлези и епителните клетки на стомашната лигавица. Той съдържа солна киселина, ферментите пепсин и гастриксин, слуз, минерални вещества и някои органични съединения.

Солната киселина се отделя в постоянна концентрация под влияние на хормона гастрин, създавайки среда, необходима за действието на ферментите. Те на свой ред спомагат да се преработят белтъчините, а това е важен физиологичен процес. Слузта подхранва лигавицата на стомаха от увреждащото въздействие на солната киселина и пепсина. Ето това е секреторната функция на стомаха.

Понижената киселинност докарва гастрит.

Случва се киселинността на стомашния сок да бъде понижена или в неговия състав въобще да липсва солна киселина. Подобно състояние възниква вследствие на стрес, нерви и психични сътресения. При това лигавицата на стомаха остава без изменения. Много по-лошо е, ако тя е атрофирала, а клетките, изработващи солна киселина и ферменти, са увредени.

Това означава, че се проявява атрофичен или хроничен гастрит. Не са изключени и новообразувания, възпалителни заболявания на жлъчния мехур, на черния дроб или червата и не на последно място – анемия.Основен признак на гастрита с понижена киселинност е наличието на диария – храната трудно се преработва в стомаха и бързо постъпва в червата.

Това е свързано с липсата на стомашен сок с необходимото количество солна киселина. След ядене човек усеща дискомфорт, парене в подлъжичната област, възможно е да се появят болки, киселини, подуване на корема, къркорене, прилошаване, повръщане. Болните често отслабват.

Повишената киселинност води до язва на дванадесетопръстника.

Усилено образуване на солна киселина възниква при висока активност на стомашните жлези. Повишената киселинност е един от признаците на язва на дванадесетопръстника.

Върху киселинността на стомашния сок влияят също сърдечните болести, заболяванията на белите дробове, на ендокринната и кръвоносната система, стресът, прекалената възбудимост на човека, както и злоупотребата с алкохола и тютюнопушенето.

За подобряване на секреторната функция на стомаха са полезни алкохолните и хлебните дрожди. Алкохолните дрожди се приемат с топла вода 30 минути преди ядене. Хлебните дрожди изискват допълнително приготвяне – 50 г от тях се смилат, заливат се със 100 мл вода и се държат цял час на водна баня.

“Фигурин

Получава се около 50 мл тъмна течност, която се изпива 30 минути преди ядене. Курсът на лечение трае един месец.

Полезни са картофеният и морковеният сок.

При повишена киселинност на стомашния сок е полезно да се приемат по 2 чаени лъжички тебешир или прах от яйчени черупки. Курсът на лечение е 7 дни. След това се прави едноседмична почивка и лечението се повтаря. Пресният картофен сок също е много полезен при повишена стомашна киселинност, както и сокът от зеле и моркови.

Желателно е всеки ден да ги включвате в менюто си.

Предлагаме ви няколко рецепти при повишена киселинност в резултат на гастрит или язва:

  • Нарежете 2 моркова, залейте ги с 3 чаши вода и ги варете, докато водата остане чаша и половина. Когато сместа изстине, сипете в нея една чаена лъжичка сурово ленено семе. Пийте 3 пъти на ден 30 минути преди ядене. При повишена киселинност можете да опитате и лечение с билки.
  • Смесете равни части червен и жълт кантарион и залейте 2 супени лъжици от сместа с две чаши и половина вода. Оставя се да престои известно време и се изпива на 4-5 приема.
  • Смесете по 15 г мента, цветове от бял равнец, семена от копър и 30 г жълт кантарион. 2 супени лъжици от сместа се залива с 2 чаши вода и престоява 2 часа. Изпива се на малки глътки през деня.

Хранене при понижена киселинност.

При понижена киселинност на стомашния сок също трябва да се спазва диета, щадяща лигавицата на стомаха, но в същото време стимулираща образуването на стомашен сок.

В менюто е нужно да присъстват месни, рибни и зеленчукови бульони, както и ястия за повишаване на апетита – немазна шунка и колбаси, пастет и други по-пикантни продукти. Супите да бъдат подправени с макарони и надробени зеленчуци.

От основните блюда са подходящи варено или задушено немазно месо, кокоше, печени котлети, може и пържени, но без панировка. Полезни са варените или задушените зеленчуци, плодовото пюре, салатите от листни зеленчуци – магданоз, зелен лук, копър.

Дайте мнение и Вие тук!

Можете да подправяте ястията с месни и рибни сосове, но без да бъдат подлютени.

Подходящи са рохки яйца, омлети, макарони, извара, айрян, кисело мляко, краве и растително масло.

Ако ги понасяте добре, можете да си позволите компоти, желета и сладка от плодове. От напитките препоръчителни са чай с лимон, слабо кафе, какао с мляко, шипкова отвара, плодови сокове. Не са полезни много горещата и много студената храна. Откажете се от продуктите и ястията, които трудно се смилат и дълго се задържат в стомаха, разрушавайки неговата обвивка.

Това са най-вече тестените изделия, включително пържените – мекици, пирожки.Не се препоръчват черен хляб, пушени и консервирани продукти, лютиви подправки, черен пипер, горчица, хрян, както и маринати и ряпа.

Плодовете и билките също помагат при понижената киселинност.

Киселомлечните продукти, спиртът в много малки дози, витамини от групата В, аминокиселините и минералните соли – всичко това стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява храносмилането при понижена киселинност.

Ето и една рецепта от горски плодове:

  • 400 г несладки горски плодове се смилат и се заливат с 2 л преварена вода. Сместа престоява 4 часа, прецежда се и може да се добави мед или захар на вкус. Най-добър ефект дава сокът от черна боровинка – по четвърт чаша 3 пъти на ден.
  • Често се практикува лечението със зелени ябълки. Рано сутринта 2 ябълки се настъргват и веднага се изяждат, докато не са потъмнели. 3- 4 часа след това не се яде и не се пие нищо. Курсът на лечение е един месец. Вторият месец ябълки се ядат през ден, третият – веднъж в седмицата.
  • Залейте една чаена лъжичка смлени корени от аир с чаша вода и оставете сместа да престои 20 минути. След това прецедете. Приема се по половин чаша 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
  • Живовлекът също повишава киселинността на стомашния сок. 100 г сухи листа от живовлек се заливат с литър червено вино, след което сместа престоява 2 седмици на тъмно и хладно. Периодично се разклаща. След това се слага на печката да заври и ври 10 минути на слаб огън. Охлажда се, прецежда се и се приемат по 50 мл 3 пъти на ден 20 минути преди ядене.

В заключение няколко общи препоръки. Не трябва да преяждате особено вечер. Паузите между приемите на храна да не бъдат по-големи от 5 часа.Няма стандартно лечебно хранене, то винаги е индивидуално. Старайте се да приготвяте правилно ястията си, като не е излишно да знаете и тяхната калорийност. И не на последно място: погрижете се навреме за устната си кухина.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/10/18/%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Първоначално публикувано на:17.08.2008 @ 18:49

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *