оток на прасеца, подуване на прасците
Оток на прасеца, подуване на краката и ръцете, лимфостаза

Отоците са сигнал за проблем. На прасеца, подуване на краката и ръцете

Отоци на прасеца и въобще подувания на краката и ръцете могат да възникнат по различни причини – от болести на сърцето или бъбреците, при хормонални нарушения;

поради нарушения на лимфните и венозните оттичания.

Такива могат да получат и напълно здрави хора поради излишна употреба на готварска сол. При оток в тъканите в организма се натрупват излишни течности. При това обемът и масата на отделните органи или на цялото тяло се увеличават. Отоците могат да бъдат общи и локални.

Те се появяват при остра или хронична сърдечна недостатъчност, като следствие от исхемична болест на сърцето, включително след инфаркт на миокарда, а също и при миокардит, порок на сърцето, при остри или хронични бъбречни заболявания. Освен това общи отоци могат да се получат и при нарушения на хормоналния баланс, при климакс и онкологични заболявания.

Локалните отоци възникват в резултат на нарушаване на венозния поток или лимфопотока. Това се случва след оперативно отстраняване на лимфни възли, при лимфостаза поради хронична стрептококова инфекция.

Причини могат да бъдат варикозно разширените вени и острите възпаления, някои тумори, както и остра алергия.

По какво се различават видовете отоци

Сърдечните отоци се развиват бавно, започват от глезените и прасците и се засилват надвечер и след физическо натоварване. При лежащоболните отоци възникват преди всичко на това място, на което човек лежи – в областта на кръста, а в много тежки случаи – и по цялото тяло. Течност се натрупва и в коремната кухина. В такива случаи се увеличава черният дроб, появява се задушаване. Ако човек води активен начин на живот (не лежи), тези отоци са симетрични, като при натискане се появява ямичка.

БЪБРЕЧНИ ОТОЦИ.

Те започват от клепачите, след това могат да се разпространят и в други участъци на тялото. Те са симетрични и безболезнени.

ОТОЦИ ПРИ ХИПОТИРЕОЗА И ДРУГИ ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ.

Те са плътни и безболезнени. Цветът на кожата не се променя, повърхността й е студена и суха.

ОТОЦИ НА КРАКАТА И РЪЦЕТЕ ПРИ ЛИМФОСТАЗА.

Те са хълмисти, плътни и при натиск не остава ямичка. Несиметрични са, но значително увеличават обема си, почти до възникване на слонова болест.

Дайте мнение и Вие тук!

АЛЕРГИЧНИТЕ ОТОЦИ

са безболезнени, несиметрични и се развиват бързо. Особено бързо се развива отокът на Квинке – той е голям, едностранен, разположен в подкожната съединителна тъкан на лицето и шията, както и на лигавицата на гръкляна.

Демир бозан за безсъние

Това е много опасно състояние и може бързо да предизвика свиване на пространството на гръкляна и прекратяване на достъпа на кислород. Затова не пренебрегвайте опасните симптоми – хриплив глас и задушаване.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ

  • При оток на Квинке и други алергични отоци в областта на лицето и шията веднага викайте “Бърза помощ”.
  • При сърдечни и бъбречни отоци ограничете употребата на течности, откажете се от солена храна, включете в менюто си продукти, разреждащи кръвта, например лимон. Това ще подобри микроциркулацията. Изключете продуктите, засилващи гъстотата на кръвта, например черноплодна офика.
  • За да изкарате от организма си излишните течности, приемайте диуретични средства. При по-малки отоци можете да започнете с естествени диуретици- бъз, хвойна, магданоз, вишна, кимион, анасон.
  • За намаляване на отоците помагат и ябълките и изварата, защото също оказват диуретично действие. В продължение на 5 дни редовно изяждайте по 600 г ябълки и 400 г извара.
  • Рецепта от народната медицина. Настойка от смлени корени на целина – 2 супени лъжици престояват 2 часа в чаша студена вода. От получената настойка се приема по една трета чаша 3 пъти на ден, докато отоците изчезнат. Може и сок от целина – пие се прясно приготвен – по една чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/07/07/%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

диета и хранене при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Най-важните препоръки за хранене при гастрит. Диета в зависимост от разновидностите на болестта. Забранени и …

2 Мнения

  1. Тодор Тагарев

    Започнах прием на триплексам 10/2,5/10
    От един месец по лекарско предписание
    Но ми отичат краката, глезените.какво да сменя .приемам и егитромб

  2. zdraveite saprugatami ima tozi problem ottici potialoto po krakata po racete i policeto lekarite nenamerixa nishto napraviha intervene na krv orina inishto moliavi za savet kakvo da napravia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *