хипофиза, хормони, окситоцин, лечение
Лечение на жлезата хипофиза, хормони, окситоцин, болести, аденом

Симптоми на болна хипофиза. Как се лекува нарушена функция на тази жлеза

Как се лекува болната хипофиза? Кои са нейните симптоми и какво да правим при нарушена функция на хипофизната жлеза?

Този въпрос вълнува много хора и темата е изключително търсена в интернет пространството. Това е обяснимо, тъй като нарушената функция на хипофизата може да причини редица заболявания.

Затова и отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, а трябва първо да обясним подробно какви са заболяванията на хипофизната жлеза. Хипофиза (питуитарната жлеза) е с диаметър около 1 см и е разположена в основата на мозъка, в малка костна ямка, наречена турско седло.

Медиците я разделят на две части: аденохипофиза и неврохипофиза. Първата секретира растежен и тиреотипен хормон, който регулира секрецията в кората на надбъбречните жлези.

Неврохипофизата секретира вазопресин, който действа върху мускулния тонус на гладката мускулатура на съдовете, окситоцин, който стимулира маточните контракции по време на раждането. По-подробно ТУК: Значението на хормона окситоцин, а също и като лекарство.

КАКВИ БОЛЕСТИ СЕ РАЗВИВАТ?

Първо: синдром на хиперфункцията с повишена хормонална секреция. Второ: синдром на хипофункция с понижена секреция на хормони. Освен това могат да възникнат и болести като:

  • гигантизъм;
  • акромегалия;
  • хипофизен нанизъм;
  • безвкусен диабет.

Симптомите на тези заболявания са: слабост, апатия, понякога психични нарушения, кожата придобива старчески вид, може да се установи понижено ниво на кръвната захар, загуба на апетит и тегло.

Как се лекува болната хипофиза

Хипофункцията се лекува чрез хирургична интервенция или облъчване, ако заболяването се дължи на образувал се тумор. Медикаментозното лечение се провежда с екстракт от липсващите на организма хормони. Днес медицината разполага със синтетичен растежен хормон, който е продукт на генното инженерство. В 90 на сто от случаите и двата метода на лечение са ефикасни. Въпреки че са сериозни, операциите на хипофизата обикновено не крият рискове. Още ТУК: Ролята на жлезата хипофиза за нашия организъм!

При аденом на хипофизата изключително добри резултати дава ендоскопският ендоназален подход.

Тя е с диаметър около 1 см и се намира в малка костна ямка на мозъка. Според различните хормони, които секретира, се дели на две вида: аденохипофиза и неврохипофиза.

  1. Аденохипофиза. Тя отделя хормона на растежа, пролактина, както и други хормони, важни при процеса на оплождане и развитие на яйцеклетката.
  2. Неврохипофиза. Тук се секретира окситоцинът, който се активира по време на раждане и помага за свиването на матката, докато трае родилният процес. Неврохипофизата отговаря и за антидиуретичния хормон.

От какво боледува хипофизата?

Основно заболяванията на тази жлеза се разделят на две. Те могат да са в резултат на хиперфункция (свръх секреция на хормоните) или хипофункция (минимална или липса на отделяне на хормоните).

1. Хиперфункция на хипофизата

Тук заболяванията са много. Най-често срещаните са:

  • гигантизъм;
  • хиперпролактинемия – твърде завишени нива на пролактин;
  • акромегалията – свръх растеж на крайниците;
  • и др.

2. Хипофункция на хипофизната жлеза

“Фигурин

Причини за намалената функция на жлезата може да са тумори, претърпени операции или злополуки. Автоимунните заболявания също могат да са виновник. Тук наблюдаваме:

  • безвкусен диабет;
  • хипопитуитаризъм, който се характеризира с висока смъртност.

Какви са симптомите на проблеми с хипофизата?

хипофиза, хормони, окситоцин, лечение
Лечение на жлезата хипофиза, хормони, окситоцин, болести, аденом

В зависимост от заболяването, те могат да бъдат най-различни – от отслабване и главоболие до ускорен растеж и безплодие. Обърнете внимание на следните симптоми и се консултирайте с вашия лекар, особено при наличието на няколко от тях:

  • нарушена или липса на менструация;
  • главоболие;
  • секреция от гърдите;
  • еректилна дисфункция
  • болка в ставите;
  • рязко отслабване;
  • нарушено зрение;
  • ускорен растеж.

Лечение

Както споменахме по-горе, поради комплексните функции на хипофизата и различното естество на заболявания, лечението също не може да бъде едностранно.

В зависимост от заболяването, се назначава и лечение, като в повечето случаи е симптоматично и според това дали се наблюдава хипер- или хипофункция.

В повечето случаи изредените заболявания се причиняват от доброкачествен тумор. След оперативното му отстраняване, пациентът се връща към нормалния си начин на живот.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако пък се наблюдава хиперпролактинемия, се изписват лекарства, които да намалят секрецията на пролактин до реферетните му стойности.

По-специфично и трудно е лечението при акромегалията – уголемяване на крайниците. Освен медикаменти, болният трябва да се подложи и на лъчетерапия. Резултат дава и хирургичното лечение, при което с помощта на микроскопска апаратура през носа се оперира хипофизата.

Операция на аденом на хипофизата

Най-често срещаното заболяване – аденом на хипофизата, може да се лекува оперативно. Нещо повече – хирургичната намеса е задължителна и след нея пациентите могат да водят нормален живот.

За разлика от другите мозъчни операции, тази е една от най-безобидните. Извършва се през носа по изключително съвременен метод и пациентът още на първия ден е на крака.

След като аденомът на хипофизата се премахне, пролактинът влиза в своите референтни граници и пациентът е напълно здрав.

Много ендокринолози се придържат към по-консервативния метод на лечение с медикаменти и странични ефекти, но ендоскопският ендоназален подход е все по-предпочитан.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/05/15/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B0-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 Мнения

  1. Велиана

    имам мигрена вече 8 години ,заради която се подложих на тотална хистеректомия но мигрената си продължава.
    Възможно ли е да е хипофизата

    • абсолютно сигурно е че е хормонално.свързано е със стрес ,кисти по яйчниците , психично натоварване,липса на достатъчен сън. Патила съм го в много тежко състояние. първия път на около 25-26 години. втория път след 10 години.Сега съм на 70. след приложеното лечение вече 34 г. няма и помен.Всички познати които опитаха, също потвърдиха 100 процента ефективност.Лекувайте причините!!!!
      В ония далечни времена на 70-тях години на миналия век личния ми гинеколог/лека му пръст/ ,потомствен лекар,завършил във Виена,ми предписа следното:ВАЛЕРИАН НА КАПКИ без етер/тогава нямаше таблетки/ който се вземаше по схема- 10 дни преди началото на менструация +1 булинка “Геритамин”.По време на менструация продължава само валерианата,която се спира след 10 я ден от началото
      след като излязоха таблетките ползвах 3х1 т дневно. Така се прави 1година, независимо от изчезването на главоболието.Ако след време се
      появи отново мигрена, лечението се повтаря. Пазете се от простуда,сле
      дете за 8 часов сън,овладявайте стреса, лекувайте кистите.
      1аспирин в началните симптоми на мигрената може да я стопира,но не е
      лечение. Всичко хубаво и постоянство в лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *