Лек удар от ток, или пък тежък. До какви последствия се стига, когато те удари ток

При тежките случаи след електрически удар се стига до нарушаване на дишането и на сърдечната дейност. Лек или тежък удар от ток, последствия

Всички ние сме имали какви ли не случаи в детството си.

Нашите деца са още по-любопитни и често бъркат с пръстчета в електрическите розетки. Понякога дори намират гвоздеи или други метални предмети и бъркат с тях. Детето може да получи удар от електрически ток и от паднал на земята електрически проводник.

Под въздействие на електрическия ток в организма могат да се получат конвулсии в мускулите, пречещи на детето да се издърпа от електрическия източник. На мястото на съприкосновението с тока възниква електрическо изгаряне. В тежките случаи се стига до нарушаване на дишането и на сърдечната дейност.

• Първото, което трябва да направите, е да освободите детето от действието на електрическия ток. Ако нещастният случай е станал у дома, най-безопасно е бързо да развъртите бушона. Ако по някаква причина ви е невъзможно да направите това, трябва да си сложите гумена постелка под краката, дъска или някаква дебела тъкан. Можете да сложите и гумени чехли или галоши или гумени ръкавици.

• Тогава издърпайте пострадалия от източника на ток. Можете да се опитате да изтласкате и източника на тока. Направете това само с едната ръка, за да не позволите на тока да протече и през вашето тяло. Без да се бавите, извикайте “Бърза помощ”.

• Докато дойде линейката, сложете пострадалия да легне, увийте го топло, разхлабете дрехите му и при възможност му дайте топло питие.
На изгорения участък от тялото сложете стерилна превръзка от бинт или чиста тъкан, която предварително натопете в спирт или водка.

Дайте мнение и Вие тук!

• Ако детето е изгубило съзнание, му дайте да вдиша нишадърен спирт и напръскайте лицето му със студена вода.

• Ако пострадалият има нарушения при дишането, незабавно му направете изкуствено дишане “уста в уста”. За тази цел отметнете назад главата му и като стиснете ноздрите му, вкарвайте в устата му въздух на части.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. Теодора

    Здравейте, преди 2 дни ме удари ток, след това главата ми беше изтрпънала и пулсираше и тези два дни се чувствам доста неориентирана. Възможно ли е да има някакви психически последствия?

    • Лекар.БГ

      Зависи от много неща, например от силата на токовия удар. Не е изключено и стресът да допринесе. Ако това състояние продължи, не го подценявайте!

  2. Светослав

    Преди 2 дни ме удари 400 волта ток изгоря краками доста е исгорял несам ходил на лекар незнам какво да прая изгорялото неме боли толкова но мискулите ме стискат не мога да ходия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *