Лечебните свойства на среброто

Всички знаем, че среброто е скъпоценен метал. То има висока финансова стойност и предизвиква чувство за достолепие у хората. Действие на аргентум нитрикум.

Но малцина от нас знаят, че то притежава биологични и лечебни свойства. В нашия организъм среброто присъства в изключително малки количества. Каква е биологичната му роля, досега не е установено. Обаче лечебните му свойства са доказани отдавна, по-специално действието му срещу причинителите на инфекциозни болести.

Не като метал обаче, като монети, които носим в джоба си или като украшения по пръстите, врата и ушите, а като химично съединение под формата на разтвор на сребърен нитрат. Но при едно условие: в изключително малка концентрация. В голямо количество то действа токсично.

Ето при кои заболявания може да се използва

• В борбата срещу вирусните инфекции на гърлото, носа и ушите.

• Смес на сребро с мед и злато във вид на препарати, които действат като стимуланти на имунната система. Предписват се при прекарана инфекциозна болест или при състояние на умора. В този случай лечението може да продължи до един месец.

• Като спрей среброто се използва за уталожване на хремата. Медикаментът елиминира вирусите, ограничава възпалението и спомага за възстановяването на увредената носна повърхност.

• В миналото при липса на антибиотици и сулфонамиди среброто се е използвало и за лечение на рани – под формата на колоидна смес. Но високите концентрации честото и продължително третиране оказва токсично въздействие, наречено аргиризъм. Поради това впоследствие то е изоставено. Особено опасно е посипването или обтриването на рани със сребро под формата на кристали.

По време на военни действия във Фландрия френският крал Луи ХIV бил принуден да язди продължително време на кон.

Дайте мнение и Вие тук!

В резултат от триенето на седлото получава рана на седалищната си част. Личният му лекар назначава трикратно дневно обтриване на раната с кристален аргентум нитрикум (адски камък). Препаратът така разяжда раната, че кралят получава анална фистула, която го тормози 3 години, докато се реши да бъде опериран.

Хирургът отстранява некротичната тъкан чрез зигзагообразен разрез и раната, непрекъснато третирана с компреси, напоени с бургундско вино, оздравява след шест месеца.

Демир бозан за безсъние

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/11/19/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Коларгол, черни капки за нос

Коларгол. Действие на старите черни капки за нос. Приготвяне

Какво е коларгол – състав и действие. При какви случаи се използват старите капки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *