Около 4 на сто от хората над 65 години и 20 на сто от навършилите 85 са с някаква форма на деменция

Деменция. Симптоми, по които да я познаете

Ще разгледаме основните симптоми и признаци, по които да познаете заболяването деменция, ако те започнат да се появяват.

Деменцията известна още като старческо оглупяване, засяга прогресивно паметта, уврежда интелекта и личността на болния и влияе сериозно на социалните и професионалните му дейности.

Съвременната неврология почти е обхванала това заболяване и има възможности за пълното му излекуване още в ранните му форми.

Какви са първите признаци на деменцията?

Първите прояви на това заболяване са свързани с намаляване на интелектуалните възможности на пациента. Той започва да забравя, не може да се справя добре със задълженията си, започват да се появяват празнини в паметта му.

Случва се така, че пациентът помни всичко преживяnо в детството си, но не може да си спомни имената на децата си. Не са редки и халюцинациите, които са шок за близките на болния. Промените в поведението му понякога са твърде необичайни и трудно обясними.

Те са:
  • депресия. Моментно осъзнаване на положението, в което болният се намира, което води до трайно отчаяние и не виждане на смисъл от продължаване на живота;
  • незаинтересованост към радостта и проблемите, тотална апатия;
  • потиснатост, лошо настроение, отчаяние;
  • безотговорност към важни неща и към собственото здраве. Приемане на вредни храни, защото били по-евтини, стремеж към “икономичен живот”;
  • говорна и двигателна агресия. Изпокарване с всички съседи;
  • възбуда и неприлични сексуални желания и постъпки – водещи отново до изпокарване с всички наоколо;
  • изпускане по малка нужда. В по-напредналите стадии – и по голяма;
  • повишен апетит и неприлично хранене, мляскане и оригване;
  • непредвидими постъпки и самонараняване, които притесняват всички близки.

Кои са най-честите видове деменции?

Това са:

  1. болестта на Алцхаймер от която страдат от 50 до 75 на сто от болните,
  2. мозъчносъдовата и
  3. паркинсоновата деменция.

Има подобни състояния причинени от обменни, психични, токсични увреждания на мозъка. При фамилните форми наследствената предразположеност е около 5 процента от случаите.

Дайте мнение и Вие тук!

ВНИМАНИЕ!

Напредналата възраст, женския пол, наличието на дементно болен в семейството, по-честото изпадане в различни депресивни състояния, някои заболявания на щитовидната жлеза, чести или многократни черепно-мозъчни травми увеличават значително риска от развитието на деменцията.

“Фигурин

Впрочем

Точното диагностициране на това заболяване изисква голямо професионално майсторство дори и за най-опитния невролог. Ако ви се случи да изживеете съмнение за такава диагноза винаги търсете второ, а защо не и трето мнение на специалист.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

деменция старческа съдова лечение симптоми дом за стари хора - 01

Мнения за най-добрите лекарства за деменция: Халоперидол, Неврохелт и др.

Кои са най-добрите лекарства за деменция. Мнения за Неврохелт, Халоперидол и алтернативно лечение, форум за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *