Лечение на коксартроза с лазер
Лазерна терапия на стави.

Опасности при лечение на артроза, коксартроза и гонартроза с лазер

Кои са основните грешки при лечение на артроза, гонартроза и коксартроза. Няколко думи и за лечението на коксартроза с лазер и лазерна терапия на стави.

Много от нас, и не само възрастните хора, познават мъчителните болки в ставите, свързани с постепенното разрушаване на хрущяла и прилежащата костна тъкан.

Това е артроза, едно от тези заболявания, които медицината нарича хронични и които не толкова лекува, колкото се стреми да облекчи. Когато всички средства са изчерпани, на болния се предлага да заменят увредената става с изкуствена.

Народната медицина обаче е открила доста успешни начини за борба с артрозата. Те трябва да се прилагат разумно, като се избягват някои доста разпространени грешки.

Фактори и причини за възникването на болестта

Артроза или остеоартроза е общото наименование на цяла група хронични болести, увреждащи нашите стави – на пръстите на ръцете и краката, лакътните, на коленете, тазобедрените и др. Тези природни “шарнири” дават на тялото ни способността да извършва сложни движения, а ролята на смазка играят хрущялите.

Хрущялът наподобява плътно пихтиесто вещество и съдържа 70-80 процента вода. Когато хрущялите се подложат на голямо механично натоварване или се травмират по някакъв начин, или се наруши кръвообращението, се нарушава достъпът на влага.

Вследствие разрушаването на хрущяла се увреждат и костните повърхности на ставите, формата на съответната става се изменя и тя се подува. Факторите, предизвикващи артроза, са много. Медиците са на мнение, че от това боледуват най-вече жените, а значение имат и възрастта, травмите и вродените заболявания на костите и ставите, наднорменото тегло и повишената разтегаемост на връзките, хиподинамията, неправилното хранене, недостигът на витамин D, болести, наследственост и още редица причини.

Щадете ставите си

Острата болка, която съпътства артрозата, просто казва или по-скоро крещи: пощадете своите стави, не предприемайте нищо при обостряне на заболяването. Хората, опитващи се с различни методи “да разработят” болната става, правят голяма грешка.

Подобно лечение може да доведе до особено тежки последствия, като например коксартроза – увреждане на тазобедрената става. Бягането, продължителните разходки, карането на велосипед, лечебната физкултура, удар по ставата – всичко това води до по-нататъшното є увреждане. Но положението в никакъв случай не е безнадеждно.

Преди всичко трябва да забавите развитието на болестта, а за тази цел непременно трябва да се облекчи работата на ставата, като се използва бастун. Ако се налага, сменете работата си, защото не трябва дълго да стоите на крака. “Дозирайте” натоварването, почивайте си повече.

Заемете се с възстановяване подвижността на ставата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Много полезно е да се занимавате с плуване и танци, особено с валс. Това, разбира се, не е достатъчно. Започнете редовно да правите упражнения, които се изпълняват в легнало или седнало положение. Основният критерий при тези упражнения е да няма болестни усещания. Ще се уверите, че след време ще можете да се справите и с по-трудни упражнения, които на този етап ви причиняват болка. Само се запасете с търпение, защото при тежки случаи на артроза резултатите от лечението могат да се забележат едва след година.

Внимавайте и с физиотерапията

Друга грешка, която допускат болните с артроза, е увлечението по различните физиотерапевтични процедури.

Някои болни сами се подлагат на тях, без да се консултират с лекар. Лазер, ултразвук, ток с висока честота, различни електрически импулси и др. Тези процедури не се препоръчват по време на обостряния, защото тогава ставата е възпалена и в нея се образува течност. Това засилва болката. Физиотерапия може да се провежда само в състояние на ремисия, когато ставата не е възпалена. Особено внимателни бъдете при така нареченото лечение на коксартроза с лазер. То може сериозно да ви навреди! Технологиите още не са станали толкова прецизни, особено в България!

Що се отнася до масажите, те трябва да се прилагат много внимателно, за да не се стигне до раздразване и възпаление на тъканите на ставата.

Заместете грейката с лед

Вместо топли процедури при обостряне на артрозата се препоръчва да се използва студено.

Дайте мнение и Вие тук!

Леденият компрес се прави по следния начин. Върху болната става се слага мъхеста кърпа, а отгоре – пакет с лед. Стойте с този компрес 20 минути. Това ще намали отока, ще премахне болката и ще подобри кръвообращението.

Леденият масаж се прави по следния начин. Вземете парче лед от формичката във фризера и започнете да разтривате в кръг отначало областта около болното място, а след това самия епицентър на болката – също с кръгови движения. Всяка процедура продължава не повече от 2-3 минути, в противен случай може да се получи свиване на съдовете и посиняване на тъканите.

Завършвайки този леден масаж, направете няколко обикновени прости упражнения. Леденият масаж може да се прави 2-3 пъти на ден с прекъсвания от няколко часа. В останалото време ставите се държат на топло, въобще трябва да се избягва тяхното простудяване.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ЛЕКАРСТВАТА

Многобройните медикаменти, предназначени за снемане на възпалението и за обезболяване на болните стави, могат да принесат само вреда. Първо, те премахват болката, но в резултат на това болният си позволява да се движи повече и по този начин не предпазва болната става. А тя се разрушава с ускорени темпове.

Освен това всички тези лекарства, особено кортикостероидите, оказват вредно въздействие на стомаха, бъбреците, черния дроб и другите органи. А нито едно от тези средства не въздейства на артрозата. Биодобавките също не могат да излекуват артрозата. Нито многобройните мехлеми, кремове, гелове, разтривания, защото тези компоненти не могат да проникнат в болната става. Обаче съществуват многобройни народни средства, които помагат да се предотврати или да се премахне обострянето, без да се навреди на организма.

Такова например е лечението с пиявици, с ухапване от пчели, с мехлеми на основата на пчелната и змийската отрова, със синапени и спиртни настойки, а също и със средствата на фитотерапията.

Предлагаме ви няколко народни рецепти:

• Отвара: 2 чаени лъжички листа от боровинка се заливат с чаша вода. Сместа ври 10 минути, прецежда се и се изпива на глътки през деня.

• Мехлем: 2 супени лъжици изсушени и стрити на прах хмел, жълт кантарион и комунига се смесват с 50 г вазелин и всичко се разбърква добре до получаване на еднородна маса. Компреси с този мехлем намаляват болката и предотвратяват възпалението.

• Настойка: на половин литър спирт или водка се слагат 20 г цветове от конски кестен. Тази смес престоява 2 седмици. След това с нея се разтриват болните стави.

• Компрес: върху болната става се налагат листа от репей или подбел, може и листа от зеле, от ряпа, цвекло или магданоз. Ако редовно си правите такива компреси (с листата се обвива болната стъва), може задълго да се избавите от болките.

• Отвара за ваната: смесват се половин килограм борова и 100 г дъбова кора. Заливат се с 3 л вода, сместа ври един час, прецежда се и се излива във ваната. Процедурата трае не повече от 10 минути.

Още за лечението на коксартроза

Вижте и тази наша по-актуална и хубава публикация за лечението на коксартроза с лазер и за другите нови начини:

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Коксартроза на тазобедрената става

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

Коксартроза и деформации на тазобедрената става: защо се случва и как да я разпознаем. Може …

Едно мнение

  1. Мирослав Маринов

    Здравей те.
    Оказа се че тазобедрена ставата на десният ми крак е зле.
    Кокса троза ,болката се появи мреди два месеца. След снимка казват че две трети от нея несйществува?
    Стрно е за мен понеже не ме е боляло преди . Затова търся алтернативи и лечение ,преди смяна сизкуственастава.
    Ако има идея за лекър който би дал друг вариянт…
    Мерси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *