Камъни в бъбреците при деца. Какво да правим?

Камъни в бъбреците: Освен възпалителните заболявания на бъбреците, и при децата може да се появи бъбречнокаменна болест.

Случвало се е при поотраснали деца да се открият камъни в бъбреците с големината на орехи. При такъв случай детето има постоянни болки в корема и кръв в урината. Това до голяма степен е по вина на родителите, защото те не са били достатъчно наблюдателни, за да забележат, че при детето нещо не е наред.

ВНИМАНИЕ!

• По принцип до бъбречнокаменна болест може да доведе нарушената обмяна на веществата. Добре ще е, ако такива отклонения се открият своевременно, за да се предотврати понататъшно заболяване.• Ако семейството живее в условията на по-топъл климат, в организма на детето се повишава концентрацията на соли, което също помага за образуването на камъни в бъбреците.

• Ако докато растат, децата пият основно “твърда” вода (с голямо съдържание на кълций в нея), или се хранят с лютиви и кисели ястия, киселинността на урината също се повишава.

• Момчетата са подложени в по-голяма степен на риск от развитие на бъбречнокаменна болест. След навършване на пълнолетие всеки трети младеж носи в организма си, по-точно в бъбречнопикочната си система, пясък или камъни. След време това може да доведе до развитие на остър или хроничен пиелонефрит, а камъните в пикочния мехур периодично ще провокират развитие на остър цистит.

При повишено съдържание на урати в урината, може да се използва следната смес: 3 части липов цвят се смесват с 3 части жълт кантарион. Една част от тази смес се залива с чаша гореща вода, престоява един час и се прецежда.

На децата на възраст от една до три години се дават по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти на ден преди ядене. На децата от 3 до 8 години се дава по четвърт чаша 3-4 пъти на ден. При повишено съдържание на оксалати могат да се използват шишарки от хмел или отвара от овес.Лечението с билки, както и с лекарства, трябва да се провежда под наблюдението на лекар.

Необходима ли е диета при бъбречно заболяване?

Можете да купувате скъпи лекарства, но ако в храната преобладават киселите краставички и киселото зеле, също и пушените колбаси, всичко ще отиде на вятъра. За изхвърляне на солите от бъбреците е много важно да се спазва диета, която зависи от химичния състав на солите в бъбреците.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако това са урати, се препоръчва следният начин на хранене на детето: през първата половина на деня – млечни продукти, картофи, зеле, зърнени (овесена, пшенична, грахова) каши, плодове и яйца.

“Фигурин

Препоръчват се продукти, богати на магнезий, а такива са сините сливи, сушените кайсии, морското селе. 3 пъти в седмицата трябва да се консумира нетлъсто месо и риба, и то варени. Те също се приемат през първата половина на деня.Не е желателно детето да пие силен чай, какао и кафе, както и да яде шоколад, сардини, животински черен дроб, език, мазна риба, месни и рибни бульони.

Ако в урината се съдържат фосфати, препоръчителното хранене е следното: бял и черен пълнозърнест хляб, тестени изделия, оризова и каша от грис, варено месо и риба, бобови продукти, растително и животинско масло, захар, мед, боровинки, картофи, зеле, цвекло, домати, моркови, краставици, портокали, дини, круши, ягоди. Желателно е да се ограничат месните и рибните супи и консерви, сиренето, говеждият черен дроб, кокошето месо, шоколадът, млякото.Ако в урината се съдържат оксалати, смело можете да давате на детето бял и черен хляб, тестени изделия, варено месо и риба, различни каши, както и зеленчукови и плодови супи.

Можете да му давате и пресни плодове и зеленчуци – зеле, тиквички, краставици, ябълки, круши, дюли. Позволени са захарта, медът, сладката, но периодично трябва му се устройват картофено-зелеви дни. Ограничете морковите, зеленият фасул, доматите, силният чай, говеждото месо и продуктите, съдържащи голямо количество витамин С.

А знаем, че най-много витамин С съдържат боровинките и ябълките.Изключете от менюто на детето продуктите, богати на алкална киселина – киселец, спанак, магданоз, салата, бобови продукти, какао, шоколад. Не се препоръчват силните бульони, наситените сосове и подправките. Хранете детето си 4-5 пъти на ден с малки порции. При възпалителни заболявания на бъбреците и нарушаване на обменните процеси детето трябва да пие два пъти повече вода.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *