Зависимост от кокаин: Ужасяващите истини за кокаина

До какво води опасната зависимост от кокаин, вреден ли е, какво причинява? Вижте ужасяващите и неприятни истини за ужасната зависимост!

Официално название: кокаин. Шифровани обозначения: кокс, кокос, кока, дишане, снежинка, сняг, свирене. • Произход: наркотикът се получава от листата на растението кока, което расте в Южна Америка – Перу, Боливия, Еквадор, Бразилия, Чили и Колумбия.

• Външен вид: бял кристален прах.

Метод на използване

Обикновено се вдишва през носа с помощта на тръбичка от гладка повърхност, например стъкло или огледало. В нощните клубове е модерно да се вдишва през навита на руло банкнота с висока стойност, а за да се стрие добре прахът, се използва кредитна карта.

Други форми на наркотика

Крек – пречистен кокаин във вид на миниатюрни трошици или стружки. Струва по-евтино от праха. Нагрява се и после се вдишват изпаренията. След 10 секунди започва да действа, еуфорията продължава 10-15 минути. Крекът бързо предизвиква както физическа, така и психическа зависимост.

Фрибейз – кокаинов прах, смесен с натриев бикарбонат. Пуши се. Еуфорията е краткотрайна – 5-10 минути. След това следва рязък упадък на силите и непреодолимо желание да се пуши отново. Предизвиква бързо и трайно привикване.

Кефът

Кокаинът предизвиква кратка, но мощна еуфория – човек изведнъж разбира колко е щастлив, че живее на този свят. Става общителен и разговорчив, а след това с лекота излага пред непознати хора всякакви подробности от живота си, дори най-интимните. Работоспособността му се повишава, тялото е леко, започва да му се струва, че възможностите му са безгранични.

Но пулсът и дишането се учестяват, артериалното налягане се покачва, чувството на тревога се усилва, а с течение на времето се появяват трайна умора и безсъние.

Демир бозан за безсъние

Странични ефекти

Кръвотечение и увреждания на устната кухина, параноя, психоза, халюцинации и други психически разстройства.

Тялото губи подвижността си, а човек, страдащ от сърдечно-съдово заболяване, може да умре по време на “удоволствието”, защото сърцето му няма да издържи. Друга причина за смърт при приемане на кокаин е спиране на дишането.

Раздвоение на личносттаКогато сте под влиянието на кокаина, ви се струва, че умствените ви възможности са неограничени. Човек започва лесно да усвоява и запаметява нова информация. Въпреки това, когато действието на наркотика премине, заедно с него отлитат и новите знания. За да си спомните изгубеното, трябва пак да прибегнете до наркотика. В това е уловката при кокаина – той като че ли разделя човека на двама души, всеки от които има свой отделен житейски опит и знания.

Илюзия

На човек му се струва, че е способен да решава сложни логически и аналитични задачи, но в действителност изобщо нищо не може да реши. Шерлок Холмс е смъркал кокаин само в периоди на бездействие, но никога не е прибягвал до кокаина, за да си помогне при разплитането на някой сложен случай.

Дайте мнение и Вие тук!

Зависимост

Често хората си мислят, че просто ще опитат наркотика от любопитство, а след няколко пъти спокойно ще се откажат от него. Но кокаинът затяга примката около вас още първия път. Най-ярката проява на зависимостта е непреодолимото желание да вдишвате кокаин отново и отново веднага след преминаването на ефекта от действието му. Продължителността на ефекта обаче с всеки следващ път намалява. Неудовлетвореното желание предизвиква раздразнение, депресия и упадък на силите.

Разплатата

Признаците на еуфория като че ли ви обръщат наопаки. “Депресията и тъгата като камъни притискат душата ви” – това изречение принадлежи на бивш наркоман. Тежестта на тези камъни усеща всяка клетка на организма ви. Светът ви се струва сив и уродлив. Това състояние продължава около 12 часа.

Предозиране

Може да загинете независимо от точното измерване на дозата. Проблемът е, че продуктът от разпада на кокаина се запазва в организма два-три дни, а ефектът на самия наркотик не е продължителен. Затова когато човек го вкарва в тялото си отново и отново, той се натрупва в организма до опасен предел, който в крайна сметка води до смърт.

Сексът

Малките дози кокаин предизвиква у мъжа изблик от тестостерон, а това означава силно сексуално желание. За това говорел още бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. На старини той смъркал кокаин, а след това се любувал на стърчащия си, но отдавна нефункциониращ член. Ако вземете кокаин и правите секс, сексуалните усещания ще се усилят, еякулацията ще настъпи по-късно, ерекцията ще продължи повече, а оргазмът ще ви се стори нереално прекрасен. Но това е само в началото. Много скоро кокаинът ще престане да ви възбужда , оргазмът ще дойде, а ерекциятаще е далеч от желаното.Повишеното ниво на тестостерона убива сперматозоидите и в резултат на това у пристрастените към кокаина се развива безплодие.

Докато четяхте тази страница, от наркотици на Земята са издъхнали 3 души…

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *