От формата на медикаментите зависи ефикасността им

Разлика между унгвент, маз и крем или Тайните на лекарствата

Едно и също лекарство може да се произведе под формата на сироп, унгвент, маз, крем, таблетки, прахчета, свещички, разтвор за инжекционно приложение…

Има ли разлика в съдържанието на различните лекарствени форми? Този въпрос зададохме на фармацевтката Мария Димова. Ето и нейният отговор.

РАЗНООБРАЗИЕТО ОТ ТАБЛЕТКИ Е ОГРОМНО.

По-голямата част от лекарствата се произвеждат във вид на таблетки. Обикновените таблетки се състоят от активно вещество и от неутрални напълнители, които придават и задържат формата на таблетката. Попаднала в стомаха, такава таблетка се разтваря, преминава в кръвта и по венозните съдове достига до черния дроб. След редица преобразувания лекарството се разнася из целия организъм с кръвния поток и оказва лечебен ефект.

Най-големият минус на таблетките е именно много бързото разтваряне и последващото разпространение в кръвта на активните вещества, което налага неколкократното им приемане през деня. Освен това прекалено бързото постъпване в кръвта на големи количества от препарата води до нежелани ефекти като главоболие или сърцебиене. Такива странични ефекти имат например еуфилинът и нифедипинът.

Ако таблетката е без обвивка, това значи, че тя може да се начупи или стрие преди употреба. Хаповете, които са покрити със специална обвивка, не трябва да се чупят или дъвчат. Обвивката предпазва таблетката от преждевременно разрушаване в стомаха под въздействието на стомашния сок. Понякога целта на покритието е просто да ни избави от горчивия вкус на лекарственото вещество.

СЪЩИТЕ ПРЕПОРЪКИ – ДА НЕ СЕ НАЧУПВАТ И ДА НЕ СЕ ДЪВЧАТ, СЕ ОТНАСЯТ И ЗА КАПСУЛИТЕ.

Да не се изсипва и прашецът от капсулата. Ако това е разрешено, трябва да го пише в листовката. Веществото от таблетките и капсулите в повечето случаи започва да действа след 40 минути до час и половина.

Някои хора обаче не могат да преглъщат таблетки и капсули. Те сякаш засядат и предизвикват неприятни усещания в гърлото. От този недостатък са лишени “шумящите” таблетки. В такава форма се отпускат аспиринът и някои поливитамини.

Преимуществата на разтворимите таблетки е в това, че те се усвояват много бързо, освен това дразнят значително по-малко лигавицата на стомаха. В състава на разтворимите таблетки обикновено влизат вкусови добавки, което предизвиква алергични реакции при някои хора. Това ограничава използването им.

Близки по идея до шумящите таблетки са тези за дъвчене.

Те са вкусни и могат да се сдъвчат в устата като бонбони. В такава форма най-често се произвеждат витамини. Ако сладката таблетка трябва да се разтваря в устата, тя се нарича пастила или ледено бонбонче, захарче. Препаратите под формата на сиропи също имат приятносладък вкус.

Децата много харесват пастилите и сиропите. Но тези лекарствени форми съдържат по принцип захар, затова са противопоказани за диабетици. С повишено внимание се използват и при алергични.Понякога препаратите се отпускат във вид на разтвор или суспензия за вътрешен прием. Предимството на тези средства е намаляването на дразнещото действие върху стомаха.

Недостатъкът – трудността на дозирането, тъй като разтворите обикновено се отмерват на капки или лъжички. По-особени са таблетките за подезично приложение. Използват се, ако се търси бърз ефект: поставеното под езика лекарство преминава в кръвта веднага.

Пример за такова лекарство е нитроглицеринът.

“Фигурин

Освен това някои лекарства не трябва да се приемат по обичайния начин. Те или напълно се разтварят в стомаха, или тотално се разрушават от ферментите на черния дроб. Именно поради тази причина глицинът например трябва да се поставя само под езика.

Наскоро на пазара се появиха таблетки със забавено освобождаване на веществото или както още се наричат, таблетки ретард. Те са създадени по особена технология. Действащото вещество в тях се освобождава бавно, което позволява еднократно да се приемат през деня. В такъв вид се приемат много “сърдечни” таблетки.

Не се разрушават в стомаха и черния дроб веществата на ректалните свещички, например парацетамол или диклофенак. Но този път за въвеждане не е удобен за всички пациенти. Има също и свещички за местно действие. Те се разделят на вагинални и ректални. Вагиналните свещички се използват за лечение на различни болести на женската полова система.

Ректалните свещички за местно приложение имат преди всичко противохемороидално действие. Предимството на подобни свещички е същото като на всички местни средства: липсата на въздействие върху целия организъм. Но след въвеждането им е необходимо задължително да се полежи, а това невинаги е възможно.

Това е важно!

За да се защити лекарството от стомашния сок и да се намали неговото действие върху стомаха, се използват чревно-разтворимите таблетки. Особено популярен сега е кардиологичният чревно-разтворим аспирин, който хора с някои заболявания на сърцето и съдовете пият пожизнено.

МОДНИТЕ СПРЕЙОВЕ

Много често лекарствата трябва да се използват местно, без да оказват влияние на целия организъм. Например при заболявания на очите се използват капки, които се накапват само в тях.

На всички са познати ушните капки и капките за нос. Ушните капки обикновено съдържат противомикробни и противовъзпалителни компоненти. Сега се появиха и нов тип капки с антибиотик за местно действие. Съдосвиващите капки за нос са незаменими при хрема.

Те облекчават дишането по-ефикасно, отколкото препаратите за намаляване на отока на лигавицата на носа, приети вътрешно. При това са по-безопасни за сърцето. Напоследък вместо капки се препоръчват спрейове. Те са по-скъпи, но са по-удобни за приложение.

Разпръсканото лекарство се разпределя по-равномерно върху лигавицата на носа и не е необходимо навеждането на главата силно назад. При бронхиална астма лекарствените препарати обикновено се въвеждат с помощта на инхалатори. Инхалаторите са удобни и ефикасни, но стойността на самото аерозолно балонче значително оскъпява лечението.

Дайте мнение и Вие тук!

По-удобни за приложение са небулайзерите – съвремнни инхалатори, които разпръскват течното лекарство във вид на мъгла и то прониква по-лесно в дихателните пътища на болния. При това медикаментът се изразходва много икономично и с него могат да се лекуват хора във всяка възраст.

УДОБНИТЕ МАЗИЛА (УНГВЕНТИ).

При заболяване от кожни и някои други болести най-често се използват за лечение мазила, кремове и гелове. Неудобството на мазилата е в това, че те са разработени на мазна основа и много бързо зацапват дрехите. Затова много фармацевтичните компании произвеждат и гелове и кремове на водна основа.

Тези препарати се използват за лечение на варикозно разширени вени: например хепариновата маз и гел “Лиотон”. Понякога лекарствените вещества постъпват за лечение в организма посредством пластири, които се поставят върху кожата. Добро действие имат хормоналните пластири, които се използват за смекчаване на климактеричните симптоми.

БЪРЗИТЕ ИНЖЕКЦИИ.

Най-сериозната форма за приложение на лекарствените препарати е инжекционната. Инжекционните разтвори се отпускат в ампули. Но понякога веществото в разтвора е неустойчиво. Тогава се използва прах, който трябва да се разтвори с определен разтворител преди употреба.

Основното предимство на инжекциите е бързината на действие на лекарството и възможността за точна дозировка. Освен това при такъв начин на въвеждане можем да бъдем сигурни, че лекарството е достигнало целта, без да се разруши в черния дроб.

Инжекциите са подкожни, мускулни и венозни.

Разтворите за венозно приложение не трябва да се въвеждат мускулно или подкожно и обратно. На опаковката е написано как да се използват. Най-често подкожната инжекция се поставя в ръката, в бедрото или в подкожно-мастната тъкан на корема. В редки случаи такава инжекция болният може да си постави сам.

Подкожно обикновено се поставят инсулин и хепарин. Мускулната инжекция най-често се поставя в бута. Тук е сложно да се мине без помощта на медицинско лице. Мускулно се инжектират обикновено антибиотиците. Технически най-сложна за изпълнение е венозната инжекция. Затова пък действието на лекарството е най-бързо.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/09/17/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8/

Първоначално публикувано на:16.07.2008 @ 23:37

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

активен въглен

Активен въглен на таблетки и на прах. За избелване на зъби, отслабване и др.

Продуктът активен въглен: как да го използваме. Активен въглен за терапии, в козметиката, в кулинарията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *