хепатопротективни лекарства
хепатопротективни лекарства, Карсил, Трансметил

Токсичен хепатит и хепатопротективни лекарства

Токсичният хепатит представлява възпалително увреждане на черния дроб.

То е предизвикано от вещества с токсично действие върху чернодробните клетки (т.н. хепатоксични вещества).

Тези вещества са различни химични съединения, съдържащи фосфор, тетрахлоретан, тетрахлорвъглерод, олово, цинк, арсен, хлор и други.

Развитието на токсичен хепатит се благоприятства от временни фактори: предшестващи заболявания на черния дроб, хроничен алкохолизъм, недоимъчно хранене, заболявания на панкреаса, стомаха и червата от възпалително естество.

Токсичният хепатит се развива бързо един-два дни след токсичното въздействие.

Болните са със силно намален апетит, имат гадене, повръщат и кожата им бързо пожълтява. При по-тежки случаи настъпват неспирни повръщания на кафеникава материя, съпроводена от силна коремна болка. Черният дроб намалява размерите си и се появяват признаци на остра чернодробна недостатъчност.

Лечението се провежда в токсикологично болнично заведение, под ръководството и контрол на лекари-специалисти (токсиколог и гастроентеролог). Прилагат се хепатопротективни и детоксикиращи медикаменти и разтвори – коктейли, витамини, антидоти и строго щадяща диета.

Най-известният хепатопротектор е Трансметил. Имаме подробен материал за него ТУК:

Трансметил: Лечение и продължителност. Мнения. Как да спасим своя черен дроб

Прогнозата на токсичния хепатит е сериозна.

При прогресиращо развитие на чернодробната недостатъчност прогнозата се влошава поради риск от настъпване на чернодробна кома.

Невероятно добър е и хепатопротекторът Карсил:

Карсил за здрав черен дроб. Разлика между 90 и Макс. Мнения

Дайте мнение и Вие тук!

“Фигурин

При медикаментозния хепатит увреждането на черния дроб е предизвикано от лекарства. Немалко лекарства имат директно или индиректно хепатотоксично действие. След прием на такива лекарства болните се оплакват от разтрисане, покачване на телесната си температура, ставни болки, тежест и болки в дясното подребрие и горната част на корема.

Още нещо интересно има ТУК:

Имате стеатоза? Само диета и хепатопротектори

След два-три дни се появява жълтеница със сърбеж, а урината потъмнява.

Лечението се състои в прекратяване на всякакъв прием на медикаменти с хепатотоксично действие. Назначава се строго щадяща диета, съдържаща предимно течно-кашави въглехидратни продукти и витамини. Провежда се лечение с хепатопротективни и детоксични лекарствени комбинации.

Прогнозата при ранно и грижливо лечение е добра. За 2-3 месеца настъпва оздравяване. Профилактиката се състои в грижлив подбор на медикаментите и избягване употребата на хепатотоксични медикаментозни средства.

Вижте непременно и ТОВА:

Какво трябва да знаем за опасния токсичен хепатит?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хепатит с симптоми жълтеница цироза увеличен черен дроб 02

Хепатит С: Прецизните симптоми. Лечение с интерферони, харвони и др.

Кои са достатъчните симптоми, по които ще разпознаем хепатит С? С кои нови лекарства се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *