сладолед при гнойна ангина
Как се ползва сладолед при гнойна ангина?

Лятната гнойна ангина се лекува със… сладолед

Защо едно възможно лечение на гнойна ангина може да бъде успешно проведено със сладолед.

Заболяването може да бъде провокирано от простудяване, преумора и психично напрежение.

Ангината представлява остро инфекциозно възпаление на сливиците. Заразяването може да стане както по въздушно-капков път, така и чрез храната. Освен това е добре да знаете, че от хроничното възпаление в устната кухина или глътката (кариозни зъби, гнойно възпаление на носните кухини и т.н.) до ангината има само една крачка.

Основни възбудители на ангина са стафилококите, стрептококите, пневмококите, вирусите на херпеса, анедовирусите и различните гъбички. При това вероятността от възникване на ангина значително се увеличава при простудяване, преумора, психично пренапрежение, наскоро прекарано инфекциозно заболяване, авитаминоза.

Лечението трябва да започне веднага

Най-важното условие за бърза победа над ангината е лечението да започне веднага още при първите признаци на болестта. Ако това стане, още на 6-ия ден нещата могат да се оправят. Изплаквайте гърлото си, пийте билкови настойки, правете си инхалации, масажирайте рефлекторните точки. С една дума, задействайте целия противоангинен арсенал.

Дори да нямате температура, спазвайте режим на легло. Помнете: прекараната на крака ангина два-три пъти увеличава риска от развитие на тежки усложнения на сърцето, ставите и бъбреците.

Правете си профилактика със… сладолед

При склонност към простудни заболявания и хроничен тонзилит е необходимо да закалявате гърлото си. И това е подходящ случай да съчетаете полезното с приятното. Започнете с една лъжичка плодов сладолед на ден, като постепенно увеличавате дозата до две-три порции наведнъж. Когато вече имате гнойна ангина, също можете да ядете сладолед. Принципно при ангината се забраняват всякакви топли течности. Те спокойно може да се заместят от сладоледа, дори и когато вече сте болни. Сладоледът потиска размножаването на възбудителите на болестта, въпросните “коки”, които изброихме по-горе.

Дайте мнение и Вие тук!

И все пак не се увличайте! Ако допълнително простудите гърлото си, това би било не по-малко опасно!

Погледнете и ТОВА:

Гнойна ангина при деца и възрастни – лекува ли се без антибиотик?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *