Секцието все пак си е сериозна операция

Планираното раждане – изберете го само в краен случай

Наближава дългоочакваният, вълнуващ и изпълнен със страх и неизвестност момент на раждане, в който малкото човече е на път да вдиша първата си глътка въздух.

Всяка бременна неведнъж си е мислила за родилните болки. Кога ще настъпят болезнените контракции, колко време ще продължат и точно какво ще изпитва. Истината е, че след появата на подготвителните контракции жените преживяват развоя на раждането по различен начин, но колкото и индивидуално да протече този процес, всички родилки се чувстват физически напрегнати и усещат дискомфорт.

За радост напредването на съвременната медицина даде възможност на жените да избират начините за раждане. Повечето жени у нас все още предпочитат да родят по естествен път, но с помощта на модерната анестезия всяка четвърта бременна обаче иска да роди по оперативен път.

В последните няколко години епидуралната анестезия е. най-често използваната упойка не само по света,но и у нас. Предимството е, че притъпява чувствителността на родовия канал, намалява болките по време на контракциите, напъните и когато бебето излиза, и дновременно с това родилката запазва осезанието, което й позволява да вземе активно участие в процеса.

За да ви поставят епидурална упойка, ще трябва да седнете или легнете на една страна в края на леглото. Ще ви предупредят, че по време на поставянето – около 10 минути, не трябва да се движите. Първо ще ви дезинфекцират средата на гърба и ще ви направят обезболяваща инжекция с локален анестетик.

След това в областта на поясната област на гръбначния стълб ще ви се направи пункция – убождане с игла на няколко места, докато анестезиологът не намери междупрешленното пространство,в което да постави катетъра. За целта се ползва по-дебела игла, през която минава тънка пластмасова тръбичка – катетър, и накрая иглата се изважда.

Методът е безболезнен -някои жени споменават, че усещат неприятен натиск или прищракване. Посредством катетъра се влива обезболяващото лекарство, което притъпява чувствителността на нервите, които излизат от гръбначния мозък.

Най-добре е упойката да бъде поставена в момент, в който разширението на шийката на матката не е повече от 3,5 см. До 10-20 минути силната болка отшумява и раждащата усеща напрежение в областта на корема, как той се стяга и отпуска, и в определения момент може да напъва.

Ако настъпи промяна в нормалния ход на раждането и се стигне до цезарово сечение, е необходимо само да се промени концентрацията на упойката. У нас всяко 4-то бебе се ражда чрез секцио, като причината понякога е страхът от болката.

Предварително се планира операция, ако главата на бебето е по-голяма от отвора на таза, плацентата е разположена ниско, има предишни операции и др. Хирургът прави малък разрез на коремната стена над срамната кост и след това на матката напречно в долната й част, откъдето внимателно се изважда бебето.

Дайте мнение и Вие тук!

В повечето случаи се ползва спинална или епидурална анестезия. Жената е в съзнание и не чувства нищо. Самото раждане продължава не повече от 15 минути, но зашийането на разрезите може да продължи повече от половин час.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Независимо какво е желанието ви, най-добре е да обсъдите предварително, с доктора как ще протекат етапите на подготовката и раждането, като се запознаете с нормалния процес на раждане, обезболяващите медикаментозни средства и оперативното раждане чрез цезарово сечение.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/07/07/%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

37

37 гестационна седмица – бременност на финала

Какво се случва в 37 гестационна седмица от бременността. Признаци и раждане. Изследвания, болки – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *