Оправдана ли е операцията при фимоза?

Синът ми е на седем години с диагноза “Фимоза”. Лекарите настояват да му се направи обрязване с лазер. Доколко е оправдано това и какво ще стане, ако не го направим?

Лекар.БГ отговаря: Фимозата представлява свиване на кожата около главичката на половия член, поради което тя не може да се освободи и оголи, и това причинява на страдащия ужасни болки.

Причините за свиване на кожичката до този момент не са изяснени – смята се, че за това роля играе генетичната предразположеност. При децата до 2-3-годишна възраст главичката на половия член по принцип не се оголва и това се нарича физиологична фимоза. Няма обаче единно мнение за това, до каква възраст фимозата трябва да се приема като физиологична.

ВАЖНО: Имаме и голяма и хубава публикация ТУК: Нещата за заболяването фимоза, които майките трябва да знаят.

В тези случаи винаги се подхожда индивидуално с децата. Най-често фимозата преминава сама – в един момент главичката се оголва и не възникват никакви други проблеми.

Дайте мнение и Вие тук!

Повечето специалисти смятат, че към 6-7-ата година главичката на половия член трябва вече свободно да се оголва и ако това не се случи, се изисква операция.

Има четири степени на фимоза:

  1. ПЪРВА СТЕПЕН. В спокойно състояние главичката на половия член се оголва без проблем, но при ерекция се изисква повече усилие.
  2. ВТОРА СТЕПЕН. При ерекция главичката на половия член въобще не се оголва, а в спокойно състояние това става доста трудно.
  3. ТРЕТА СТЕПЕН. Главичката на половия член въобще не се оголва и само понякога в спокойно състояние, но със значително усилие. Обаче фимозата все още не предизвиква проблеми с уринирането.
  4. ЧЕТВЪРТА СТЕПЕН. Фимозата води до затруднено уриниране. И е невъзможно да се оголи главичката на половия член.

Цена на операция при фимоза.

Цената на една операция при фимоза на частно в различните клиники се движи между 350 и 150 лева в зависимост от стандартите в клиниката. Ако обаче ползвате Здравна каса, може да ви бъде (почти) без пари.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. За втора степен фимоза може ли безоперативно лечение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *