По-леките случаи не налагат оперативна намеса

Глаукома се лекува със скалпел и… диета

Глаукома това е заболяване, главният признак на което е повишеното вътреочно налягане. Ще ви разкажем и за нейното лечение.

Под негово въздействие се развиват тъканни нарушения на зрителния нерв, които се проявяват с постепенно отпадане на зрителното поле. Ако не се вземат мерки, болестният процес може да завърши с пълна двуочна слепота в различно дълъг период от време.

Колебанията на вътреочното налягане зависят преди всичко от продукцията и от оттока на вътреочната течност.

ВАЖНО: Имаме по-нов и по-хубав материал по темата ТУК: Медикаментозно лечение на глаукома, с операция, билки и капки за очи!

Тя изпълва предната и задната очна камера и обемът й е около 125 куб. мм. От задната очна камера вътреочната течност преминава през зеницата в предната очна камера.

Оттичането й от окото става чрез сложна система от каналчета, разположени на различни нива. Каналчетата отвеждат течността във венозната система на предните венички на ресничестото тяло. Централната нервна система регулира продукцията и оттока на вътреочната течност по неврорефлекторен път.

Нормалните граници на вътреочното налягане са между 16 и 22 мм живачен стълб. Стойности над 25 мм се приемат за състояние на патологично повишено вътреочно налягане, а под 14 мм – за намалено.Според функционалното състояние и нивото на вътреочното налягане глаукомното заболяване има две форми – застойна и проста глаукома.

При простата глаукома болният не забелязва промените в зрението си

Вижте още тези задължителни материали за глаукома:

  1. Болест на третата възраст ли е глаукома?
  2. Глаукомата е тихият крадец на зрението.

– тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Освен това заболяването прогресира различно в двете очи. Нивото на вътрешното налягане не е много високо (около 35 мм) и денонощните му колебания не са много големи (под 10 мм).

При изследване се открива отпадане на част от зрителното поле от страна на носа, но болният не усеща това, тъй като отпадналото зрително поле се компенсира от запазеното поле на здравото око. Затова много често глаукомата се открива при вече напълно ослепяло едно око при случайно затваряне на зрящото.

Обикновено такива болни си спомнят, че са имали нарушения в адаптацията към тъмно и към светло, на което не са обърнали внимание. Характерна е ранната поява на пресбиопични оплаквания.

За застойната глаукома е характерно, че вътреочното налягане се променя остро, скокообразно.

В момента, когато вътреочното налягане се повиши бързо, в тъканите на окото се получава застой. Той предизвиква болка и намаляване на зрението поради оттока в прозрачните среди на окото и притискането на нервните влакна.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Окото е зачервено от застойно кръвонапълване, роговицата е оточна, зеницата е разширена. Често малките пристъпи отминават спонтанно, но в продължение на 10-15 години болестният процес прогресира и функцията на едното око отпада, а на другото око значително се уврежда.

Болковите и зрителните оплаквания се появяват сутрин или след умора, след емоционални преживявания, престой на тъмно (кино, театър), след работа с продължително наведена глава, топла баня, както и при излагане на студ. Чувството за тежест и опъване на очната ябълка може да прерасне в силна болка във веждата, долната челюст и областта на тила.

Зрителните нарушения се изразяват в леко преходно примъгляване, преминаващо в значително и продължително намаляване на зрението. За застойната глаукома също са характерни ранната пресбиопия и бърза умора при акомодацията (приспособяване на окото).

Дайте мнение и Вие тук!

При всички форми и стадии на глаукомата лечението цели нормализиране на вътрешното налягане

и преустановяване на нарушенията в храненето на тъканите на окото. При леките случаи още в началото на болестта е достатъчно спазването на хигиенно-диетичен режим.

Прилага се санаториално лечение при надморска височина над 440 м, комбинирано с балнеолечение.

Диетата трябва да бъде плодово-зеленчукова, без прекален прием на течности, с ограничаване на солените храни. Да се избягва престоят на силно слънце или нагряване. При по-тежки случаи се прилагат медикаменти, които нормализират вътреочното налягане.

При остър глаукомен пристъп,

който протича с много силна, понякога непоносима болка, се започва веднага с пилокарпинова баня, т.е. накапване на 1-процентен пилокарпинов разтвор на всеки 5 минути в продължение на половин-един час. Едновременно с това се приема медикамент за намаляване продукцията на камерната течност.

Напоследък с голям успех се прилагат осмотично действащи диуретици.Полезна е и топлата баня на краката. Отминаването на глаукомния пристъп се характеризира с намаляване на болката, с подобряване на зрението и понижаване на вътреочното налягане.

След нормализиране на налягането се поддържа пилокарпиново лечение, като дозировката постепенно и внимателно се намалява. При неповлияване на глаукомната криза в продължение на 24 часа трябва да се предприеме операция.

Хирургичното лечение е препоръчително при по-млади пациенти, както и при такива, които не се повлияват достатъчно добре от консервативното лечение.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър офталмолог очен лекар

Мнения: Най-добра очна клиника в България и добър очен лекар

Дайте мнения: Коя е най-добрата очна клиника в България? Класация за най-добър очен лекар: В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *