Медицината все още не е наясно с причините за това заболяване

Емфизем на белия дроб съсипва дихателните пътища

Белодробен емфизем – това е въздух в белите дробове. На пръв поглед нищо лошо, нали през цялото време поемаме въздух.

Но след това съответно трябва да издишаме. Ето в този момент при някои хора, най-често при възрастните, започват проблемите. Напрягайки с всички сили мускулатурата на белите си дробове, човек в един момент се оказва в състояние, в което не може да изтласка събралия се въздух.

Що за страдание е т.нар. белодробен емфизем? Защо заболяемостта непрекъснато се увеличава?

Може ли да се предотврати?

Стените на алвеолите се разтягат.

Емфиземът на белите дробове е едно от най-разпространените и най-тежките белодробни заболявания. Това е болест на дихателните пътища, чиято същност е патологично разширяване на малките клетки на бронхите (бронхиоли) и на белите дробове (алвеоли).

Дихателната система е устроена по такъв начин, че вътре в белодробните клетки циркулира кръв. От въздуха, попадащ в тях при вдишване, кръвта извлича кислорода, разнася го по цялото тяло и заедно с него го насища с въглероден двуокис, който ние издишваме.

Обаче при белодробен емфизем стените на алвеолите силно се разтягат, частично се разрушават или просто се спукват, така че от няколко малки клетчици се образува една голяма. В резултат на това човек започва да се задъхва. Ако болният с емфизем на белите дробове се разбърза, ако се затича след автобуса или се изкачи по стълбите, започва да се задушава.

Често го измъчва кашлица, която при едни е суха, при други – с отделяне на голямо количество гнойни храчки. Това заболяване се развива бавно, но непрекъснато прогресира.

Сред забележимите на пръв поглед последствия е пухтенето с издуване на бузите при вдишване, характерен звук в белите дробове, неподвижност на гърдите при дишане.

Вродена или придобита е болестта белодробен емфизем?

Въпреки че емфиземът на белите дробове е от най-честите патологични състояния в пулмологията, медицината все още не е успяла да каже последната си дума за причините, довели до възникването му. От друга страна, той се смята за проявление или краен етап от развитието на други заболявания от белодробния апарат, преди всичко хроничен обструктивен бронхит.

Но при много хора тази болест (първичен емфизем) възниква без всякакви предшестващи заболявания.

“Демир

Емфиземът на белите дробове се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Освен това случаите се увеличават с възрастта. Не е тайна, че цигареният дим и промишленото замърсяване на въздуха спомага в не помалка степен за разрушаване стените на алвеолите и за развитието на емфизем.

Днес учените във все по-голяма степен са склонни да свързват първичния емфизем с чисто генетични фактори – вроден недостиг в организма на някаква специфична белтъчина. При такива хора емфиземът се развива обикновено във възрастта 30-40 години, което може би е свързано с пушене, замърсен въздух, неблагоприятни условия на труд.

За щастие не всички хора, които имат дефицит на тази белтъчина, заболяват от емфизем, особено ако не пушат и дишат чист въздух.

ЛЕЧЕНИЕТО на белодробен емфизем Е ТРУДНО

В официалната медицина лечението на болни с емфизем на белите дробове се осъществява комплексно. Лекарите се опитват да въздействат едновременно и на емфизема, и на съпътстващите заболявания, например хроничен обструктивен бронхит. Лекуват се усложненията.

Това са дихателна и сърдечна недостатъчност и други усложнения. Разработват се и методи на лечение, насочени към намаляване загубата на еластичност на белите дробове.

Лекарите се надяват да заместят с нещо същата тази белтъчина, която не достига в организма на болния от емфизем. Използват се аерозоли, предназначени за вкарване на лекарствени препарати непосредствено в бронхите, както е при астма.

В тежките случаи лекарите препоръчват кортикостероиди и дори хирургична намеса.

Обаче основното изискване си остава незабавно отказване на цигарите. Комплексното лечение често включва кислородотерапия, вдишване на въздух с намалено съдържание на кислород, а също и специална дихателна гимнастика и използване на приспособления, затрудняващи издишването.

Така се тренира дихателната мускулатура. Работата с дихателната мускулатура се явява основа и за нетрадиционните системи на лечение на емфизема.

НЕТРАДИЦИОННИТЕ МЕТОДИ за лечение на емфизем на белите дробове.

Болните с емфизем на белите дробове могат да направят много за собственото си лечение. Когато болестта още не е в тежък стадий, може да се приложи така нареченото изкуствено затрудняване на издишването. За тази цел понякога се използват респиратори от всякакъв тип, но най-ефикасният метод е обикновеният плувен басейн.

От вас даже не се изисква умението да плувате. Достатъчно е да се движите из басейна, за да може дишането да се активизира. Вдишвайте, когато сте над водата, а издишвайте, когато сте във водата. Това става, като потапяте главата си, докато дишането се нормализира.

А може да се разминете и без басейн – просто пускате в един буркан, пълен с вода, един маркуч, вдишвате дълбоко и след това издишвайте през този маркуч във водата.

За нормализиране на дихателната недостатъчност се прилага и аеройонотерапия. Не е задължително да се снабдявате със специален апарат за образуване на аеройони. В много оздравителни центрове има такива апарати. Курсът на лечение продължава 15-20 дни по един сеанс на ден.

Дайте мнение и Вие тук!

При занемарена форма на емфизем напрежението в дихателните мускули става хронично. Те също трябва да се лекуват. За тази цел се използват упражнения по лечебна физкултура, насочени към намаляване на мускулния тонус.

Полезен е и китайският отпускащ точков масаж, както и масажът с вендузи – 200-грамови стъклени чаши, всмукващи се към намазаната с вазелин кожа. Чрез някои от тях се прави непосредствен масаж.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА ДИШАТЕ ПРАВИЛНО, когато имате емфизем на белия дроб.

Прочистващо дишане. Направете бавно пълно вдишване, задръжте въздуха за малко и с кратки силни тласъци го издишайте през устните си, които сте оформили като тръбичка. В същото време не издувайте бузите си.

Направете едно пълно вдишване, задръжте въздуха, а след това с рязко усилие го изтласкайте през отворената си уста, като в същото време рязко произнесете звука “ха”. Повторете 2-3 пъти, като завършите с упражнение номер едно.

Направете пълно вдишване, задръжте въздуха за няколко секунди. Изпънете ръцете си напред, свийте пръстите си в юмруци. Напрягайки ръцете си до краен предел, притиснете юмруци към раменете си, след това бавно, но със сила, сякаш изтласквате някаква стена, разтворете ръце настрани и бързо обърнете китките към раменете си.

Повторете последните движения 2-3 пъти, а след това отпуснете, вдишвайки със сила през устата си. Завършете пак с упражнение номер едно.

Вземете един часовник до себе си и по секундомера направете вдишване за 6 секунди, задръжте дишането си за 24 секунди и издишайте за 12 секунди. Направете го 2-3 пъти поред. Опитайте след време тези фази да стигнат до 12-48-24 секунди.

ФИТОТЕРАПИЯ ПРИ ЕМФИЗЕМ

При обостряне на хроничния бронхит

Смесват се една част борови пъпки, една част листа от живовлек, две части листа от подбел и една част риган. Една супена лъжица от сместа се заварява с чаша вода.

Приема се във вид на настойка – по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене.Компонентите на сместа при необходимост могат да се заменят с други – корени от алтей, от сладник, анасон, листа от градински чай.

При задушаване:

Смесват се една част кимион и овчарски босилек, една част листа от градински чай, една част корени от девесил, една част мента и една част евкалипт. Настойката се приготвя по същия начин, както и при горната рецепта. Приема се по една трета чаша 3 пъти на ден след ядене.

Първоначално публикувано на:18.06.2008 @ 23:02

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *