Страх. Как да се преборим
Страх. Как да се преборим със страха, страховете и страховата си невроза

Паник атаки – можем ли да ги спрем с хранителни добавки

Усещането за паника е добре познато на мнозина сред нас. При някои се е случвало само веднъж в напрегнати ситуации. За други то е ежедневие.

Не са единици онези от нас, които страдат от редовни паник атаки. Сред техните симптоми влизат сърцебиене и изпотяване, затруднено дишане и тремор, гадене с виене на свят и болки в корема. Още по-неприятни обаче са чувството за нереалност, заедно с усещането, че ще се случи нещо лошо непоправимо. Нерядко може да се наблюдава и страх, че ще загубим контрол или ще полудеем или умрем.

Причини за паническа атака

Паническата атака и паническите разстройства се диагностицират от квалифициран специалист – психиатър. Няма конкретни т.нар. тригъри на паническата атака и тя може да се появи в определени ситуации при страдащите от тези заболявания лица.

Рискови фактори за паническа атака са:

  • Пол – по-често при жените
  • Фамилна история за панически атаки
  • Нелекувани депресия, тревожност и фобии
  • Алкохолизъм
  • Наркомания
Хранителни добавки за подпомагане на лечението

Като добавка към медикаментите, които лекарят ще ни предпише, можем да си помогнем допълнително с някои видове хранителни добавки.
Например, една такава е ашваганда.

Ашваганда ползи

Ашвагандата е растителна добавка, която може да се използва за намаляване на стреса. Тя има благотворен ефект върху безпокойството и може да намали нервността и тревожността ни. Подобрява психическото ни здраве и ни помага да преборим по-лесно паническите атаки и разстройства. Може да донесе облекчение и намаляване на симптомите.

Друг вариант е да изпробвате магнезий с витамини б комплекс . Двата елемента действат ползотворно за психичното ни здраве. Магнезият е от изключително значение за контрола над стреса, за правилното функциониране на нервната система и за намаляване чувството на тревожност и напрегнатост. Той може да намали симптомите при панически атаки и други тревожни разстройства, включително социална фобия. Допълнително, витамини б комплекс също се препоръчват при някои психични разстройства и заболявания. Те също действат благотворно за правилната функция на психиката ни, като способстват да се чувстваме не само по-енергични, но и по-спокойни. Позволяват ни да направим следващата крачка към контролиране на чувството за тревожност и напрегнатост, които често могат да прераснат в паник атаки при предразположени лица.

Но една възможност в този ред на мисли е да замените хапчетата магнезий с магнезиево олио . Разбира се, то не се приема вътрешно, а се нанася само ВЪНШНО по кожата. По принцип този метод се използва, когато имате заболявания и напрежение в мускулите и периферната нервна система. Също така обаче може да донесе облекчение на симптомите, тъй като магнезият в него прониква в тялото ни и част от него се транспортира до централната ни нервна система.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на паник атаки

Лечението на паник атаки се базира на няколко принципа. На първо място, разбира се, е консултацията със специалист, който да определи адекватна медикаментозна терапия. Към нея можете да добавите някои от хранителните добавки, които споменахме по-горе. Билковите препарати, минералите, витамините и други подобни са ценен помощник за подпомагане на лечението.

Друг принцип обаче е правилната психотерапия. Тя може да бъде психоанализа, например, или пък когнитивно-поведенческа терапия, която ви учи на методи да се справяте със стреса, с трудностите и със симптомите, които възникват при паник атака.

“Демир

Разбира се, необходимо е да е известна причината. Дали тя е типично паническо разстройство, или е предизвикана от други заболявания е важен въпрос, на който трябва да намерим отговор. Той най-добре се получава след консултация със специалист, който знае на какво да обърне внимание, за да разбере този отговор. Хранителните добавки не могат изцяло да заменят медикаментозната терапия, но могат да я допълнят и да подпомогнат оздравяването ви от тази неприятна болест – паник атаките.

Вижте и ТОВА:

Страх от полудяване и признаци. Лечение на страх и шизофренични симптоми

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Паник атаки, изтръпване, лечение на страхова невроза

Паник атаки: Изтръпване и др. симптоми на паническо разстройство (страхова невроза)

Изтръпване при паник атаки. Симптоми на паническа атака. Как да познаем пристъпите на страхова невроза …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *