аналгин и алкохол

Правилно ли приемаме лекарствата или как действат аналгин и алкохол?

Аспирин и алкохол, аналгин и алкохол, антибиотици с мляко, транквиланти с алкохол и други подобни са все неща, с които може трайно да се увредите!

Какво трябва да знаем, за да не си навредим, вместо да си помогнем? Как да извлечем максималната полза от таблетките?

ПЪРВО – ще можете да избегнете страничните действия на някои от лекарствата, които приемате, само ако ги пиете поотделно на интервали, а не наведнъж – с шепата.

ВТОРО – крайно опасно е да си пият лекарства с изтекъл срок на годност, защото химичният състав на препарата се променя и таблетките могат да станат опасни за организма.

ТРЕТО – никога не изпълнявайте предписанията на лекаря, без да мислите. Ако терапевтът ви е изписал едно лекарство, очният лекар – друго, а стоматологъти кардиологът – трето, задължително се консултирайте с фармацевта. Нека той направи анализ на препаратите по съвместимост, да види какво и противоположното действие на някои от тях и ако има някаква опасност, да замени съмнителното лекарство с негов безопасен аналог.

НЕ ПИЙТЕ АНТИБИОТИЦИТЕ С МЛЯКО!

Аспиринът, както и повечето от другите лекарства, трябва да се приемат след хранене. Ако таблетката трябва да се разтваря, направете го в толкова вода, в колкото е указано в анотацията към лекарството.

Обикновените таблетки е най-добре да се натрошат или да се схрускат със зъбите и да се изпият с чаша сок, мляко или минерална вода. По този начин препаратът най-бързо ще попадне в кръвта.

Ако се налага да приемате сулфаниламиди, е най-добре да го направите с чаша вода. Таблетките от тази серия често предизвикват нарушения в бъбречната дейност и приемането им с по-голямо количество течност ще ви спести тази неприятност. Антибиотиците трябва да се приемат половин час преди ядене и само с вода. Някои хора ги пият с мляко, но това е опасно – защото съдържащият се в млякото калций предизвиква реакция и се образуват трудно разтворими съединения.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИМ, АКО ПРИЕМАМЕ МЕДИКАМЕНТИ

– Гълтайки таблетки, човек трябва да спазва определена диета.

– Ако приемате мезим форте или други ферментни препарати, е най-добре да го направите по време на храненето.

– Аспиринът не трябва да се смесва с остри храни и цитрусови плодове или сокове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

– Антидепресантите е най-добре да се приемат с храна, от която са изключени продуктите, които съдържат тирамин: кашкавал, соев сос, хайвер и авокадо. Иначе денят ви ще бъде провален, защото ще ви се спи и ще ви боли главата.

– Таблетките от вида на тетрациклините не понасят прясно и кисело мляко, както и продуктите, приготвени от мляко.

– Ако витамините се приемат заедно със спанак, чай и едрозърнест хляб, пречат на организма да ги усвои. Това е от значение особено за онези, които приемат таблетки, съдържащи калций.

Преди време учените доказаха, че оралните контрацептиви не трябва да се приемат заедно с продукти, които съдържат кофеин. При такова съчетание контрацептивите провокират хиперактивност и безсъние.

КОИ ЛЕКАРСТВА СА ЗАБРАНЕНИ НА МОРСКИЯ БРЯГ

През лятото таблетките трябва да се приемат с изключително внимание, особено ако сте на плажа. Някои от лекарствата могат да повишат чувствителността към светлината и да изменят пигментацията на кожата. За да се върнете от морето с шоколадов тен, а не като петниста пантера, е най-добре да не приемате хормонални препарати, антибиотици, транквиланти, аналгетици и антисептици за кожата.

Ако курсът на лечение не може да се отложи, е най-добре да отложите морето за по-късен период.

И още нещо важно

Да се приемат лекарства, когато сте на гости или на работа пред колегите, е израз на лошо възпитание. Ако наистина се налага да спазите времето за приемане на поредното хапче, направете го така, че никой да не ви види.

КАК ТРЯБВА ДА ГЪЛТАМЕ ХАПЧЕТАТА

За да попадне по-бързо в кръвта лекарството и да свърши добре своята мисия, трябва да приемате таблетката по специален начин. Сложете хапчето в устата, пийнете малко вода и отметнете главата си назад. В момента на гълтането обаче наклонете главата си напред. След това изпийте една пълна чаша с вода, ако към лекарството няма други препоръки. Никога не гълтайте таблетките в легнало или полулегнало положение. Така те ще започнат да се разлагат в хранопровода, което ще причини киселини, гадене и горчилка в устата.

КОГА МЕДИКАМЕНТИТЕ СА СЪВМЕСТИМИ С АЛКОХОЛА

Има доказателства, че приемането на витамини от комплекс В (преди и след приемането на алкохол) помага за бързото преодоляване на махмурлука. Лекарите са открили, че ефедринът и аминофилинът, лекарства, които се предписват на болни от астма, могат да забавят и облекчат ефекта на напиването.

ОПАСНИТЕ СЪЧЕТАНИЯ

Проблемът за съвместимостта на лекарствата с алкохола е особено актуален в страната ни, където се пие често и по много. Не са редки случаите, когато двете се смесват в организма и резултатите са твърде неприятни.

Аспирин против махмурлук. Аспирин и алкохол.

Много хора приемат аспирин, когато са прекалили с “твърдото гориво”. Това обаче не трябва да се прави заедно с пиенето на алкохол, защото е вредно за стомаха. Аспиринът може да се вземе сутринта след тежък запой и тогава неговото действие наистина ще помогне. Знаете ли какво се получава като приемате аспирина заедно с алкохол? Те удвояват вредното си въздействие върху стомаха, че даже и го утрояват. Сигурно сте чували, че алкохолът разширява кръвоносните съдове, включително и в стомаха, откъдето се получава кървене, повръщане, а в крайна сметка и хемороиди при по-закоравелите пиячи. Аспиринът прави същото. Като съберем аспирин и алкохол на едно място, получаваме от тези “екстри” двойно. Двойно повече повръщане, двойно повече тъмна кръв в изпражненията, двойно по-скоро и по-непоносими хемороиди, двойно по-голям пиянски глад. Тези неща, смятаме, не звучат примамливо на никого, нали!? Така че не смесвайте аспирин и алкохол, молим!

Антикоагулантите и алкохолът са опасно съчетание

Антикоагулантите са средства, които забавят съсирването на кръвта, и съчетанието им с твърд алкохол може да доведе до непредсказуем и потенциално опасен ефект.

Дайте мнение и Вие тук!

Антибиотиците също са врагове на спирта

В никакъв случай не смесвайте антибиотиците с алкохол, защото дълго време ще ви мъчи прилив на кръв в главата, световъртеж и гадене. При възрастните хора едно такова съчетание е твърде опасно, защото при тях алкохолът се задържа по-дълго време в кръвта.

Антидепресантите и алкохолът са смъртоносно съчетание

В зависимост от вида на лекарството и на алкохола последствията могат да са различни: рязко повишаване на кръвното налягане, което може да доведе до инсулт. Друг вид съчетания могат да предизвикат рязък седативен ефект със загубата на координация.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, че аналгин и алкохол е доста страшно нещо!

Съчетаните с алкохол болкоуспокояващи средства понижават реактивността на нервната система до твърде опасно ниво. Бъдете особено внимателни – дори чаша бира с един аналгин могат да се окажат вредни за здравето ви. Защо ли? Ами защото аналгинът притъпява действието на нервната система, алкохолът също на даден етап. Двете “съставки” могат да ви доведат до своеобразна кататония ступор: така да се напиете, че нищо да не усещате. Както би казал класикът Венедикт Ерофеев, човек може да стане толкова одухотворен, че и половин час да му плюеш в лицето, той нищо няма да ти каже. Разбира се, немалко българи се опитват да се докарат до именно това състояние. На тях нищо не можем да кажем. Но на останалите казваме: “Не съчетавайте аналгин и алкохол!”. Доста е опасно!

Другата опасност от аналгина и алкохола е, че можете трайно да увредите състоянието на нервната си система. Тоест да останете толкова “одухотворени” за дълго време.

Други лекарства и алкохол:

В съчетание с алкохол, диабетичните таблетки не могат да окажат очакваното действие.

Освен това алкохолът е опасен за диабетиците – под негово влияние нивото на кръвната захар най-напред се повишава, а след това рязко пада. Тези, които приемат лекарства за диабет, не бива да си създават повече проблеми. И без това диабетът им е достатъчен проблем…

Таблетката за сваляне на температурата, глътната с малка чашка алкохол, може да предизвика сериозен удар по щитовидната жлеза.

Нитроглицеринът и останалите таблетки за сърцето, съчетани с алкохол, могат да предизвикат силен световъртеж. Нитроглицеринът променя действието си под влиянието на спирта и не помага за подобряване на сърдечната дейност.

Транквилантите в съчетание с чаша бира например забавят реакцията на организма и нарушават координацията. И най-малката доза алкохол, съчетана с едно хапче от транквилантите, може да доведе до плачевни резултати.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/06/06/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%BD/

Първоначално публикувано на:17.06.2008 @ 23:40

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лопедиум, цена, Смекта, Имодиум

Лопедиум. Как се пие? Смекта и Имодиум по-добри ли са?

При остро разстройство. При хронична диария. Дозировка за възрастни и за деца. Какво не забелязваме …

Едно мнение

  1. Станислав

    Много вярно.НИКОГА НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ АЛКОХОЛ СЪС МЕДИКАМЕНТИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *