Всяка година у нас се откриват по 80 хиляди нови случая на това заболяване

Ракът на ларинкса бележи истински бум. Цена на ларингоскопия – директна и индиректна

В тази статия говорим за рак на ларинкса. На каква цена се правят директна и индиректна ларингоскопия.

Но да започнем от самото начало, както се казва.

КАКВО ПОКАЗВА СТАТИСТИКАТА

При една четвърт от хората с рак в някой от органите се появява втори рак на ларинкса.

Хората, работещи в среда на изпарения от солна киселина, азбест или никел, също са подложени на голям риск да се разболеят от рак.

Ракът може да бъде причинен и от вируси, от продължителна диета, бедна на витамин А, от гастро-езофагеална рефлуксна болест, при която киселина от стомаха се връща в хранопровода и причинява пареща болка.

Какво заболяване е ракът?

Ракът започва да се развива в клетките на различните тъкани, които формират органите на тялото. Те нарастват и се делят, за да образуват нови клетки в зависимост от нуждите на тялото. Когато клетките остареят, умират и на тяхно място се образуват нови.

Понякога този процес не се осъществява както трябва. Нови клетки се образуват, без тялото да има нужда от тях, а старите клетки не умират, когато трябва. Тези допълнителни клетки формират маса от тъкан, наречена тумор.

Туморите на ларинкса се наричат още полипи или възли и са два вида – доброкачествени и злокачествени. Доброкачествените тумори не са ракови образувания и се отстраняват по хирургичен път. Клетките на тези образувания рецидивират много рядко и не се разпространяват в съседните или в отдалечените органи.

Злокачествените тумори са това, което хората наричат рак

Те са сериозно заболяване и се лекуват много трудно. След отстраняването им в повечето случаи рецидивират. Клетките на тумора навлизат и увреждат околните тъкани и органи.

Понякога част от тези ракови клетки могат да се откъснат от тумора и да навлязат в кръвообращението или лимфната система. По този начин се формират нови тумори (вторични или метастази) и в останалите органи на тялото.

Разпространението на раковите клетки е известно като метастазиране. Различните видове рак се разпространяват в различни органи.

Рак може да се развие във всяка част на ларинкса

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Повечето карциноми започват развитието си от гласните връзки. Вътрешните стени на ларинкса са постлани отвътре с епителни клетки (сквамозен епител). Почти всички карциноми започват именно от тези клетки и затова се наричат сквамозноклетъчни карциноми. Ако ракът на ларинкса метастазира, това най-често става към лимфните възли на шията, корена на езика, белите дробове и други части на шията или тялото.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ТУМОРА НА ЛАРИНКСА?

Симптомите се задълбочават постепенно с уголемяване на тумора и зависят от разположението му в ларинкса. Те включват следните оплаквания:

  • дрезгав глас;
  • подутина в областта на шията – уголемени лимфни възли;
  • възпалено гърло или усещане, че нещо е заседнало в гърлото;
  • кашлица, която не отминава;
  • проблеми с дишането;
  • лош дъх в устата;
  • силна болка в ушите;
  • загуба на тегло.

Диагнозата за това заболяване може са се установи с точност, след като се направят следните изследвания: физикално изследване, индиректна ларингоскопия, директна ларингоскопия, изследване с компютърен томограф и биопсия. След като заболяването вече е доказано, може да се започне лечението.

Директна и индиректна ларингоскопия се правят на цена от 6 до 60 лева в различните центрове и в зависимост от това, колко са престижни, какви специалисти работят в тях и какви пациенти ги получават.

Дайте мнение и Вие тук!

То се провежда комбинирано с хирургична намеса, лъчетерапия и химиотерапия. Изборът на терапия зависи от няколко фактора, които включват общото състояние на болния, разположението на рака в ларинкса, размера на тумора и дали ракът е метастазирал. Ако сте пушач, първото, което трябва да направите, е да спрете да пушите.

Проучванията показват, че лечението е по-успешно при спиране на тютюнопушенето. След това се започва с лъчетерапия. Прилага се при малки по размер тумори или при пациенти, при които не може да се направи операция. Използват се рентгенови лъчи, за да се унищожи ракът. Лъчите се насочват в областта на тумора и в тъканите около него.

Този вид терапия е локална, т.е действа се само в областта на тумора и не се облъчва целия организъм. По преценка на лекуващия лекар лъчетерапията може да се съчетае с хирургична операция.

Лъчелечението се прави преди или след операцията, като по този начин увеличава ефекта от нея. Понякога се предприема лечение и с химиотерапия. При този вид лечение се използват лекарствени средства, които убиват раковите клетки и обикновено се прилагат венозно.

Здравословното хранене е важно при лечението на рака

Част от лечението на рака на ларинкса е правилното хранене, тъй като понякога пациентите загубват апетит, а освен това са затруднени и с преглъщането. Те трябва да поемат достатъчно калории и протеини, за да не отслабнат и да поддържат имунната си система в добро състояние.

Ако храненето е затруднено поради сухота в устата, което е последствие от лъчетерапията, е необходимо да се приемат течни, меки храни. Крем супи, млечни напитки и др. обикновено се понасят добре. Може да се направи консултация с диетолог, за да се подберат правилните храни.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *