Прочиства организма от токсини и не само...

Репей: Рецепти с корен и листа от жестоката билка!

Репеят действа стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж, има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.

Освен че детоксикира тялото, билката регулира кръвното налягане и захарта.

Описание и разпространение

Репеят е двугодишно тревисто растение. Достига до 15 см височина, цветовете му са червеникаво-виолетови, разположени на върха на стъблото. То пък е силно разклонено. Коренът е дълъг сиво-кафяв отвън и бял и месест във вътрешността. Билката цъфти през юли и август, а расте по влажни и необработени места в цялата страна. Най-лесно ще я намерите в предпланинските и полски райони, из храсталаците, горите, мочурливите и влажни места.

Лековити части от растението

За лечебна цел се използват главно корените на едногодишните растения, вадени през октомври-ноември или през март. Корените на двугодишните са кухи и негодни за лечебни цели. Ще ги разпознаете по това, че едногодишните растения нямат стъбло, а само листа. Коренът внимателно се изважда от земята, измива се добре и се пуска за няколко минути в гореща вода. След това се нарязва на ситно и се суши на сянка. Съхранява се в добре затворен съд, защото много лесно се овлажнява. Корените на репея са богати на инулин (пребиотик, който подпомага развитието на Bifidus бактериите в храносмилателния тракт).

Останалите части на растението също могат да влязат в употреба. Младите листа на репея имат антибактериално действие, а семената помагат против виене на свят.

Приложение на билката

Вътрешно

Репеят помага при бъбречни камъни, подагра, гастрит, язва на стомаха, диабет, подагра, ревматизъм, артрити, болести на ставите и устната кухина. Корените на лечебното растение се препоръчват от билкарите и при малария, газове, бронхит. Отвара от семената се пие срещу световъртеж.

Външно

Растението се използва при контузии и наранявания, изкълчвания, разширени вени, при изпъкнала кост на палеца на крака, а също и за налагане при ревматизъм, натъртване, подагра. Настойка от корените, накиснати в терпентин (1:10), се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимфни възли, рани от изгаряния, хемороиди. Приготвя се и отвара за укрепване на косата при косопад. Помага при прекалено мазна кожа и при акне.

РЕЦЕПТИ

  • 2 ч. л. сушени корени от репей се сваряват за кратко в 400 г вряща вода, киснат 6 часа и се прецеждат.

Отварата се пие 3 пъти дневно по 100 г преди хранене.

  • 1 кафеена лъжичка смлени корени се вари 10 минути в 500 мл вода.

Пие се по 1 кафеена чашка преди ядене.

Дайте мнение и Вие тук!
  • 20 г корени от репей се заливат с 200 мл вода със стайна температура в подходящ съд.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сместа трябва да заври на бавен огън.

След това се прецежда през марля.

Приема се 3 пъти на ден преди ядене по 1 супена лъжица.

Взимайте отварата в продължение на 2-3 седмици.

  • 1 кафеена лъжичка леко счукани семена се заливат вечер с 400 мл студена вода.

На сутринта се прецежда и се изпива на 3 пъти през деня преди ядене по една винена чаша.

Още за репея (ценно!)

Непременно погледнете и ТОВА! В него има нещо ценно за репея, а също и линкове към материали специално за корена от репей и за маслото от репей:

Корен от репей и масло: 15+ ползи от ценната билка, лечебни свойства, приложение

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

как спрях косопада

Как спрях косопада с репейно масло и средства против сърбящ скалп

Ето как спрях косопада с една лесна и интересна рецепта с репейно масло против косопад, …

2 Мнения

  1. Аз го ползвам за косата. В комбинация с коприва върши чудеса, като спира косопада. А ако добавим и чемерика става невероятен лек при обилен косопад. ето как ги ползвам. Сварявам от билката по начина, който е описан на етикета и след това си заливам косата с отварата. Стоя така 1-2 часа и след това отмивам с хладка вода.

  2. Репеят е страхотна билка. Преди повече от 15 години с него си махнах плексита и дископатията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *