заушка при възрастните
Заушката е особено опасна при възрастните! Внимавайте!

Симптоми на заушка при възрастни! Внимавайте с усложненията! Лечение на болестта

Заушката е болест, която се разпространява сред децата, но и при възрастни. Вижте как да се справим с този проблем, избягвайки евентуалните страшни усложнения!

Преди да бъде въведена имунизацията, тя бе една от най-честите детски болести. Усложненията при момчетата са по-сериозни, защото могат да засегнат тестисите и това да доведе дори до стерилитет. При момичетата болестта протича по-леко, но ако заболее бременна жена, рисковете са много.

Какво представлява болестта заушка?

Известна още под името паротит, заушката е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Сравнена с всички заразни заболявания, заушката има най-дълъг инкубационен период и може да изминат 2-3 седмици, преди да се проявят симптомите. Името й идва от възпалението на слюнчените жлези, които се намират около ушите.

Как се разпространява инфекциозното заболяване?

Заушката се предава по въздушно-капков път, т.е. чрез капчици, които изхвърчат в издишвания или изкашляния въздух. За да се получи инфекция обаче, трябва да се осъществи много близък контакт с болния, защото болестта е сравнително слабо заразна.

Вирусът навлиза в тялото през дихателните пътища и атакува големите слюнчени жлези, които се намират край ушите. Така може да се възпалят подчелюстните и подезичните слюнчени жлези. При по-редки случаи вирусът заразява и жлези в други части на тялото – тестисите (при орхит), яйчниците (при оофорит), много рядко задстомашната жлеза (панкреатит) и щитовидната жлеза (тиреоидит). Той може също така да се развие в бъбреците или централната нервна система (менингит).

Кого засяга най-често заушката?

Най-уязвими от заушка са децата между 2 и 15-годишна възраст. Двата пола боледуват еднакво често, но усложненията засягат най-често момчетата. Епидемии от заушка възникват най-вече през зимно-пролетния период (особено през пролетта), предимно в детските градини и училищата.

Макар и рядко, от заушка боледуват и възрастни, като те прекарват по-тежко болестта, често с усложнения. Ако бременна жена се разболее, може да се стигне до увреждане на плода с тежки последствия като спина бифида (непълно изграждане на гръбнака на нероденото дете) или хидроцефалия (увеличаване на течността в кухините между мозъка и черепа, водещо до мозъчни увреждания). Така че трябва да бъдете твърде предпазливи и при първите симптоми от тези, които са изброени в тази статия, да тичате при лекаря. Заушката при възрастни може да бъде доста по-опасна, отколкото тази при децата.

заушка при възрастните, при жените, симптоми
Заушката е особено опасна при възрастните! Внимавайте!

Защото детските болести минават лесно, те са предназначени за израстването на детето – както физически, така и духовно, докато при възрастните тези същите заболявания изобщо не са така безобидни. Ако едно нещо при детето може да мине за пет дни или за седмица, то при възрастен може да доведе до ужасни увреждания, до безплодие и дори до смърт! (Вижте и: Заушката води до безплодие при мъжете!)

Кои са симптомите на заушка?

Инкубационният период е между 11 и 23 дни. В началото единствените признаци на заушката са неразположение и повишена температура, както при обичайно вирусно заболяване. След това се подува обикновено първо едната, после и другата околоушна слюнчена жлеза, което е свързано с неприятно усещане в челюстите.

В тази фаза има приток на лимфоцити (бели кръвни клетки) към заразеното място, а резултатът е запушване на слюнчените канали. Голяма част от бузата на детето се подува, кожата отгоре е опъната и лъскава, ушите леко щръкват. Температурата може да стигне до 40°С, болката в жлезите е силна, особено при отваряне на устата. След преболедуване се получава имунитет за цял живот.

Какво е лечението на заушка – при деца и при възрастни?

Препоръчва се режим на легло. Взимат се болкоуспокояващи лекарства, витамини (особено С), антибиотици за предотвратяване на евентуални усложнения, прави се загряващ компрес на възпалените жлези. При орхит трябва да се носи повдигаща превръзка на тестисите.

Дайте мнение и Вие тук!

Можем ли да се предпазим от заушка?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Профилактиката се извършва с помощта на имунизация с отслабена жива ваксина. Тя се прилага на 13-месечното дете и още веднъж, след като навърши 12 години. Ваксината обикновено осигурява доживотен имунитет срещу болестта. Важно е заболяването да бъде открито навреме, а болните – изолирани вкъщи или в инфекциозно отделение.

Какви са възможните усложнения от болестта заушка?

При заушката са опасни усложненията, например засягането на тестисите при момчетата – т.нар. орхит (всеки четвърти случай). Наблюдава се по-често при момчетата, преди да навлязат в пубертета. При него обикновено единият тестис (по-рядко и двата) е подут и болезнен, а температурата – висока. Съпроводено е от главоболие, гадене, повръщане и болки ниско в корема.

Тези симптоми продължават около 4 дни и изчезват изведнъж. Когато са засегнати и двата тестиса, болестта води, макар и рядко, до стерилитет, който често е обратим и може да бъде излекуван. При момичетата рискът от възпаление на половите органи е по-малък, отколкото при момчетата.

Когато яйчниците са засегнати – т.нар. оофорит, способността за забременяване остава ненакърнена. По-редки случаи на усложнение при заушката е възпалението на панкреаса – панкреатит, с гадене, повръщане, болки и диария. Друга проява на усложнение е менингитът – възпаление на обвивките на главния или гръбначния мозък.

Той е много опасно заболяване, но обикновено при заушката протича по-леко. Признаците му са повишена температура, главоболие, повръщане, страх от светлина. Настъпва от 1 до 6 дни след началото на заушката. Много рядко може да причини глухота.

Вижте и ТОВА:

Заушка: всичко важно за болестта и за лечението й

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Заушката причинява безплодие при мъжете

Когато мъже се разболяват от заушка (паротит), това може да доведе до тяхното безплодие или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *