ТЕ НЕ СА СЪДБА! СПАСЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ!

Болки в колената – причини и лечение

Списанието на германските ортопеди помести интересна статия за болки в колената, специално с отношение към възрастните.

Коляното е една от много сложните стави в човека, едновременно с това е подложена на огромно натоварване и значителен риск. Затова от болки в колената страдат почти една трета от хората в напредналите страни. Най-честите причини обаче за тези болки при възрастните са:

СТАВНАТА АРТРОЗА /ГОНАРТРОЗА/.

С годините ставният хрущял се изтрива, повърхностите на двете кости започват да се трият и това поражда нетърпимата болка. Тя не само е силна при движение, а събужда болния и нощем. Може по ръбовете на хрущяла да са се появили и шипове – те са реакция на изтриването.

А коляното от време на време се и подува, защото вътрешната обвивка на ставата е възпалена и отделя течност, която се събира. Обикновено пристъпите са на вълни.

Лечението трябва да започне с глюкозамин и хондроитин или извлек от хрущял. Това са съвременни лекарства, които отчасти възстановяват ставата. А дори и малкото възстановяване на хрущяла намалява болката. Лечението се допълва от медикаменти против възпалението и болката, физиотерапия. Режимът трябва да е с малко, дозирано движение, никакво обездвижване!

НЕИНФЕКТИРАНО ВЪЗПАЛЕНИЕ /ГОНАРТРИТ/.

Вижте още по темата “Болки в колената”:

  1. На какво се дължат неприятните болки в колената?
  2. Лек за болните колене и отоци по краката.

Колянната става е била натъртена или навехната от пресилване. У възрастните това възпаление често е резултат от наднормено тегло. Понеже коленните връзки са отслабнали, излишното тегло не може да се поеме от колената и те отговарят с болка от преразтягането на връзките. Възможно е да е добавена и реакцията от предишен удар. Неифекциозно възпаление има и при

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ,

който е засегнал коляното. Това е автоимунно заболяване, което напада първо малките, а после – и големите стави. Има и други общи заболявания, които засягат колената, но те са по-редки – подагра, псориазис, хламидиаза.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението е в осигуряване на покой за коляното. То трябва да се укрепва с бинт докато болката отзвучи и евентуалното подуване изчезне. Коляното се маже с обезболяваща маз, вземат се лекарства против възпалението и болката. Ревматоидният артрит и подаграта се лекуват със специални медикаменти. Хламидиазата – с антибиотици.

ИНФЕКЦИОЗНО ВЪЗПАЛЕНИЕ.

С кръвта и лимфата е възможно във възпаленото от удар или навяхване коляно да попаднат агресивни микроби. А има и инфекциозни заболявания, при което микроби или вируси се разнасят с кръвта и се загнездват в колената. Инфектираното възпаление на коляното е сериозен проблем и изисква болнично лечение.

Авторите съветват при гонартроза винаги да се предприема лечение под погледа на специалист. Едва след като острият стадий премине, болният може да се лекува вкъщи при режим.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болки в коляното

Билки за болки в коляното – ето кои помагат!

Болки в коляното – лечение от народната медицина и по официалните начини Болки в коляното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *