Първа помощ при счупвания. Обездвижване на ръка и раменна кост

Говорим за първа помощ при счупвания и как се прави обездвижване на ръка и раменна кост.

Счупванията биват два вида: открити и закрити. В зависимост от това, с какъв вид счупване се сблъсквате, се предприемат различни действия.

Най-чести са счупванията на дългите кости на крайниците – раменна, предраменна, бедрена, подбедрена.

Признаците на счупването са рязка болка, невъзможност да се движи крайникът, нарушаване на формата и дължината на увредения в сравнение със здравия крайник.

Понякога цялостното счупване се съпътства с увреждане на големи кръвоносни съдове и нерви, а това води до обилен кръвоизлив, побледняване, студенина на китките или стъпалата, загуба на чувствителност. При тези случаи има вероятност от умъртвяване на крайника.

Сигурен признак на откритото счупване е изпъкналата от раната счупена кост. В този случай първата помощ се състои в обездвижване на увреденото място с помощта на подръчни материали. Това ще предотврати разместването на счупените кости и ще намали болката.

Всеки може да направи импровизирана шина – от твърд картон, тънка дъска и т.н. При липса на подходящи подръчни средства увредената например ръка се фиксира към тялото с някаква кърпа или с краищата на дрехата на пострадалия.

Ако става дума за крак, той се привързва към здравия. Вместо бинт можете да използвате парчета плат или кърпа. Шината да е обвита с мека тъкан.

Тя се поставя върху дрехите и обувките (нищо не се смъква от тялото), защото пострадалият не трябва да се разсъблича, за да не му се причини допълнителна травма.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-разпространената грешка, която се допуска при първа помощ при счупване, е използването на много къси шини, които не могат да осигурят обездвижването.

Необходимо е да се фиксират не по-малко от две стави – тези, които са разположени под и над счупеното място. По този начин се предотвратява подвижността на увредения участък.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Оказвайки първа помощ, не трябва по никакъв начин да изправяте счупената кост – това е мъчително за пострадалия и може да се окаже причина за увреждане на кръвоносни съдове и нерви.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *