Ананас при диабет, безглутенова диета

Ананас при диабет и не само – нискокалоричен и много полезен

Как де използва плодът ананас при диета, не само за отслабване, но и в стриктното хранене при диабет?

Мечтата на всеки по-закръглен човек е да си хапва доволно, без ограничения, но в същото време да отслабва. Или поне да не напълнява повече. Дали е възможно това? Напълно. Но само ако на масата ви винаги стои екзотичният плод ананас

Модата в диетите

Методите за борбата с наднорменото тегло съществуват от древни времена, но не е никак лесно човек да избере най-подходящия. И тук хората, тръгнали към идеалната фигура, търсят за помощ… модата. Именно тя най-често диктува избора на диета.

През осемдесетте години жените по света се увличали по различни диети, свързани най-вече с гладуване. През последното десетилетие на миналия век на мода идват аеробиката и фитнесът.

А през новото, сегашното хилядолетие, сякаш за предпочитане са ленивите методи на отслабване, които не изискват кой знае какви физически усилия и загуба на време. Към тези методи се отнася и ананасовата диета.

Тайната на ананасовата диета

Тайната на големия успех на ананасовата диета е много проста. В ананаса бил открит уникален фермент, наречен бромелайн, който разтваря сложните липиди. От това откритие веднага се възползвали производителите на препарати на основата на ананасов екстракт.

Много жени, желаещи да отслабнат, веднага проверили ефекта на ферментативното отслабване. Обаче резултатите от ананасовата терапия не се оказали толкова поразителни, както се очаквало – жените или запазвали теглото си, или отслабвали, но съвсем незначително.

Ние ще се опитаме да реабилитираме ананаса във вашите очи, като ви докажем, че слуховете за неговите лечебни свойства не са преувеличени. Той съдържа много минерални вещества, в това число манган. А манганът е този минерал, който активизира обмяната на протеина и въглехидратите.

Но каквото и да говорим, без някакво ограничаване в храненето, само с чудодейните свойства на ананаса няма да можете да се справите с мастните отлагания върху тялото ви. Ферментът бромелайн, за който споменахме, притежава само протеолитична активност, т.е. той разлага основно белтъчините. И в много малка степен въздейства на мастната обмяна.

Освен това ценният фермент постъпва в кръвта вече разложен, с много малка активност. Затова той не оказва никакво въздействие върху подкожно мастните клетки. Всичко това отдавна е известно на жителите от страните в Западна Европа.

Те “преболедуваха” ананасоманията преди 20 години и в момента се отнасят много спокойно към този тропически плод. Но все пак бромелайнът действа много добре на храносмилателния процес.

“Демир

Особено добре помага на храносмилателния тракт да се справя с рибата, месото, киселомлечните и бобовите продукти. Така че една обилна трапеза трябва да бъде гарнирана с ананасов сок или с пресни ананасови плодове.

Това предотвратява чувството на тежест в стомаха и помага бързо да се усвоят белтъчините. По отношение на консервираните ананаси, имайте предвид, че те не представляват диетична ценност, защото при консервирането полезният фермент се разрушава.

ПЕТДНЕВНА АНАНАСОВА ДИЕТА, подходяща и при диабет

През всеки ден от този петдневен период непременно изпивайте не по-малко от два литра минерална вода, билков или плодов чай, а и твърдо спазвайте режим на хранене 4 пъти на ден – две закуски, обяд и вечеря.

Първи ден

Първа закуска. С помощта на миксер си пригответе 100 г пюре от пресен ананас, смесете го със 100 г обезмаслено кисело мляко и 2 чаени лъжички овесени ядки. За по-добър вкус можете да добавите една чаена лъжичка захар. Всичко това съдържа само 170 ккал.

Втора закуска. Твърдо сварено яйце, сандвич с ръжен хляб, намазан с масло и 20 г сьомга. Тази закуска съдържа 220 ккал. Такива закуски можете да си приготвяте всяка сутрин по време на диетата.

Обяд. Ориз, подправен с къри.

Вечеря. Картофи с извара. Сваряват се 2 големи картофа с кората, после се нарязва на кубчета 100 г ананас. След това 50 г обезмаслена извара се смесва със супена лъжица обезмаслена сметана. Картофите се подправят с ананаса и приготвения сос. Вечерята съдържа 275 ккал.

Втори ден

Обяд. 200-300 г пилешко месо с ананаси. Вечеря. Салата от скариди. Нарязват се на кубчета 100 г ананас, добавят се 100 г сварени изчистени скариди, 3-4 стръка смляна целина и нарязани на кръгчета краставици. Салатата се посолява и се подправя със супена лъжица майонеза и копър. Тя съдържа само 285 ккал.

Трети ден

Обяд. Пъстра салата. Вземете 100 г ананас, една червена чушка и два домата. Нарежете ги и ги сложете в дълбока чиния. За подправка смесете смляна скилидка чесън, сол, чаена лъжичка настърган хрян и четвърт чаена лъжичка горчица. Добавете лимонов сок на вкус и чаена лъжичка растително масло. Тази салата ви дава 225 ккал.

Вечеря. Кокоше месо. Нарежете 100 г кокоши гърди. Запържете ги леко в чаена лъжичка растително масло и малко лук. Налейте малко вода (четвърт чаша), посолете и затворете тенджерата. Оставете да се задушава така 6-7 минути. Към готовото месо можете да поднесете 100 г ананас, нарязан на кубчета и сух ръжен хляб.

Дайте мнение и Вие тук!

Четвърти ден

Обяд. Пилешка салата. Нарежете на ивици 100 г препечено на скарата бяло кокоше месо. Изчистете 100 г ананас, 3 парченца портокал и ги нарежете на резенчета.

Смесете всичко и добавете 2 супени лъжици зелен грах и малко майонеза. Посолете, посипете с червен пипер на вкус. Калориите са 290, не повече. Вечеря. Салата от зелен грах и целина – порцията е 200 г. За десерт непременно изяжте 100 г ананас.

Пети ден

Обяд. 150-200 г варено месо, може и кокоше. Вечерята е от сладък ориз. Сварете 2 супени лъжици бял ориз, смесете с нарязан на кубчета ананас – 100 г. Добавете една чаена лъжичка захар. Калорийността е 245 ккал.

Както виждате, диетата е проста, не поставя твърди ограничения в храненето и не е скъпа. Пробвайте я и ще се убедите, че тя е ефикасна – само за 5 дни можете да свалите 2-3 кг от вашето тегло.

Безглутенова диета с киноа пази от диабет

Безглутенова диета с киноа, спазвана от бременни, намалява риска от диабет от първи тип у новородени.

До този извод достигнаха датски учени, чиито анализи са публикувани в последното издание на списание Diabet.
Учените от Копенхаген съветват бъдещите майки да спазват безглутенова диета с много киноа, информират от medikforum.ru.

Безглутеновата диета с киноа
Безглутеновата диета пази бебето здраво

Тази диета е валидна както за целия срок на бременността, така и за времето, през което младата майка кърми бебето си.

Неотдавна бе доказана връзка между начина на хранене на младите майки и риска децата им в бъдеще да развият диабет.

Датското изследване потвърждава, че безглутеновата диета е отлична профилактика срещу диабета. Повечето от продуктите без глутен можете да си поръчате от сайта за храна www.foodpanda.bg.

Когато приема зърнени храни без глутен, т.е. без специфичния растителен протеин, бъдещата майка формира най-здравословния бактериален профил на детето си.

Благодарение на това мъникът практически е предпазен от опасността да попадне в рисковата група и да развие диабет от първи тип.

Полезно за безглутеновата диета: кои са храните, които не съдържат глутен

Елда, ориз, киноа, бобови култури, царевица, ядки, просо. Картофи, месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове.

Важно за безглутеновата диета: кои са опасните храни, съдържащи глутен

Всички производни на пшеницата, грис, булгур, ечемик, овес, ръж,  кускус, мюсли.

Още за глутена четете ТУК

Вижте и ТОВА:

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Първоначално публикувано на:19.05.2008 @ 12:23

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Fibra Hrana

Защо е важно в храната ни да има фибри

Действие, дневна доза, калории. Полезни или вредни: Гастрит, колит, дебело черво, хемороиди, газове. Разстройство или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *