Едем на Квинке (оток) може да застраши живота ви

Всеки трети човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с т.нар едем на Квинке. Това заболяване носи наименованието си от фамилията на учения, който първи го описва.

Това е остра, бързо развиваща се реакция на организма към различни фактори. Често тя е съпроводена с копривна треска и обикновено се появява на местата с рехава съединителна тъкан – на устните, клепачите, под очите, на половите органи.

Най-опасен е отокът на гръкляна, тъй като се съпровожда със задушаване и може да застраши живота на човека.

Предизвиква се от лекарства

Пеницилинът, барбитуратите, сулфаниламидите, кодеинът, аспиринът, противогърчовите средства – всичко това може да провокира пристъп на заболяването. Увличането по поливитаминни комплекси също може да ви изиграе лоша шега. Всички те съдържат в себе си вещества, които могат да предизвикат оток на Квинке.

На второ място се нареждат хранителните продукти, а също и влизащите в състава им оцветители, нитрати и нитрити, както и различните консерванти. Освен известните алергени – шоколад, цитрусови плодове, градински ягоди, – в провокатор може да се превърне обикновената всекидневна и безобидна на вид храна.

Антихистаминовите препарати са ефикасни

Често алергията може да ви застигне в момент, когато нямате възможност да се обърнете за медицинска помощ. Ако става въпрос за оток на гръкляна, всяка минута е ценна. Причина за такъв пристъп е увеличението на свободния хистамин в нашия организъм.

Това вещество предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, свиване на гладката мускулатура и повишаване секрецията на солната киселина в стомаха. Затова е необходимо да се приемат антихистаминови препарати. Те са много ефикасни, действат 24 часа и не предизвикват сънливост.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако нямате възможност за поставяне на инжекция, се налага таблетката да бъде стрита и изпита с голямо количества топла вода, за да може да се усвои колкото се може по-бързо от организма.

Ако едемът на Квинке е предизвикан от хранителни алергени, трябва на всяка цена да приемате ентеросорбенти. Между приема на препаратите с различно действие трябва да мине не по-малко от половин час, за да не се изхвърлят от организма и полезните вещества.

“Фигурин

НЕ СА ИЗКЛЮЧЕНИ И РЕЦИДИВИ НА БОЛЕСТТА

Обривите и отоците по кожата се виждат с просто око и се смятат за по-значими нарушения вследствие на този пристъп. Но подобни процеси протичат и по лигавицата на стомаха. Затова чувствителността на стомаха се променя към продуктите, които по-рано не са били „проблемни”.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *