Асептична некроза на коляното: Алтернативно и др. лечение

Асептичната некроза е заболяване на детската и юношеската възраст. Болестният процес от началото до края протича асептично, без никакви признаци за инфекция.

В хода на заболяването се развива некроза на костната тъкан и костния мозък в засегнатата област поради запушване на локалните изхранващи кръвоносни съдове.В протичането на болестта се установяват пет стадия:

1. Некроза (умъртвяване) на костната тъкан.

2. Раздробяване на некротичната костна тъкан.

3. Проникване на кръвоносни съдове от незасегнатата в засегнатата част на костта.

4. Образуване на нова костна тъкан и резорбция на некротичната.

5. Оздравяване с възстановяване на нормална костна тъкан.

Най-честата форма на болестта е асептичната некроза на главичката на бедрената кост (т.нар. болест на Пертес). От нея заболяват деца на възраст от 5 до 12 години.

По правило се засяга почти винаги дясната тазобедрена става, като в другата настъпват само леки изменения. Момчетата боледуват 4-5 пъти повече от момичетата.

Най-ранните признаци са болка и накуцване. Болката е локализирана в тазобедрената става, по-рядко се разпространява в коляното или целия крак. Постепенно се развива мускулна контрактура с принудително свит и ториран навън крак.

По-късно настъпва атрофия на мускулатурата на бедрото. Заболяването продължава три, пет и повече години, като в много случаи настъпва самоизлекуване с трайни последици (накуцване, скъсяване на крака, мускулна атрофия, деформираща артроза).

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Асептичната некроза на гръбначния стълб засяга прешлените и междупрешленните дискове. В хода на болестта постепенно се образува гърбица. Заболяването е хронично и продължава 6-9 и повече години. Изкривяването на гръбначния стълб е най-силно изразено в поясната област.

Асептичната некроза на големия пищял (тибия) най-често се развива у момчета на възраст 14-17 години, занимаващи се със спорт (главно футбол). След травма или повишено натоварване в областта на коляното и тибията се появява оток, болезнен при натиск. Накуцването трае две-три години, след което постепенно настъпва оздравяване.

Асептичната некроза на малката костица, която се намира в средата на китката, се появява у физически работници на възраст между 20 и 40 години, главно мъже. Характеризира се с болки и оток в областта на китката и дланта и ограничаване на движенията.

Лечението на асептичната некроза е продължително и се провежда под ръководството на специалист ортопед. В по-ранен стадий се прилагат обездвижващи средства (шиниране, гипсова превръзка), принудителен покой, масаж, физикални процедури.

По показание се предприема хирургично ортопедично лечение – отстраняване на некротичните костни и хрущялни секвестри, присаждане на консервирана здрава костна тъкан, реконструкция на засегнатия костно-ставен участък, артродеза, а при строго показание – костно-ставна ендопротеза.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

артрит симптоми лекарства ревматоиден псориатичен

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Лечение с лекарства и билки, компреси. Заместители на Пиаскледин и Метотрексат. Симптоми на артроза, ревматоиден, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *