Откъде да си набавим полезните мазнини и антиоксиданти

Максимално количество от полезните полиненаситени мастни киселини, така наречените омега-3 и омега-6, които са добри антиоксиданти, се съдържа в суровата или солената риба.

Но това не означава, че трябва да ядем рибата непременно сурова – приготвена на пара или на грил, тя също съдържа достатъчно количество от тези мазнини. Консумирането на сурова риба е дори опасно.

Днешното състояние на екологията е такова, че тя може да съдържа не само полезни вещества, но и голямо количество вредни компоненти, които се унищожават при термична обработка. Напоследък у все повече пациенти се открива паразитното заболяване описторхоза.

Това е паразит, който атакува черния ни дроб, като бавно го разрушава, а лечението му е бавно и трудно.

Освен това старата огромна риба, хваната в крайбрежната зона, може да съдържа голямо количество живак. Натрупвайки се в организма, той предизвиква умора, вялост, постоянно безсилие.

Макар че рибата е много полезен продукт, тя не е единственият източник на полиненаситените мастни киселини и антиоксиданти. Достатъчно количество омега-3 и омега-6 могат да се получат от орехите, семките и растителните масла.

Орехите са богати на антиоксиданти (цинк, селен), освен това учените са открили в тях компоненти, поддържащи здравето на сърдечния мускул. Полезни са всички видове растителни масла: и слънчогледово, и маслинено, и орехово, и тиквено, и други.

Дайте мнение и Вие тук!

Макар и калорични, те са необходими на организма за нормалното храносмилане, за участие в строежа на клетъчните мембрани, следователно – това са продукти срещу стареенето. Добре е да редувате различни видове растителни масла в менюто си.

Достатъчни са две чаени лъжички масло дневно – това е приблизително 180 ккал. Важно е растителното масло да не се подлага на термична обработка, тъй като под въздействието на топлината то преминава полинаситена форма, която е вредна за здравето, защото притежава канцерогенно действие.

Когато купувате растително масло, внимателно разгледайте етикета: олиото не трябва да бъде рафинирано, а зехтинът е добре да бъде студено пресован. Растителните масла се добавят към готовите блюда – каша, салата, супа. Те са полезни и придават аромат на ястията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Tu4

Билката тученица и здравословните й ефекти

Лечебни свойства на плевела тученица. При диабет и кръвна захар. При псориазис. Против инфаркт. При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *