8 мита за уши, нос, гърло, сред които и фитосвещи

Ще бъдете изненадани колко митове има за лечението на уши, нос и гърло. Известните фитосвещи не изгарят епитела, ако боравите с тях внимателно!

Какво да правим, ако ни приседне рибена кост, трябва ли да си пъхаме в ушите мушкато или здравец, да почистваме ушната си кал – и други митове ще бъдат развенчани в тази статия.

МИТ 1: Ако в гърлото е заседнала рибена кост, трябва да се преглътне с коричка хляб.

РЕАЛНОСТ: Костта в гърлото – това е много неприятно, но трябва да се потърпи, докато стигнете до лекаря. Той ще извади чуждото тяло бързо и без травми. А коричката хляб може да вкара рибената кост в тъканите на гърлото и тогава всичко ще стане много сериозно. Същото може да се получи, ако опитате да изкарате костта с пръсти или с пинсета.

МИТ 2: Ако ви заболи ухото, независимо от какво, трябва да поставите в него листо от мушкато или от здравец.

РЕАЛНОСТ: Бактерицидното действие на здравеца е толкова слабо, че е несериозно да се говори за него. Затова много често след това на лекаря се налага да вади листото здравец от ухото. И то на части. Нужно ли ви е това?

МИТ 3: Уши без ушна кал са здрави уши.

РЕАЛНОСТ: Точно обратното! Образуването на ушна кал е естествен процес, а липсата на такава е признак на болест. Понякога ушната кал се образува прекалено интензивно, става забележима и много гъста. По принцип това или е нормално за съответния човек, или е сигнал за нарушение в някоя система в организма. И не трябва да чистите ушите си с непредназначени за тази цел предмети. Лекарите непрекъснато се сблъскват с травми на тъпанчето и на слуховия проход. Дори с клечките за уши трябва да действате внимателно, за да не увредите ухото си.

МИТ 4: Восъчните т.нар. фитосвещи са опасни, защото могат да изгорят епитела.

РЕАЛНОСТ: Някои производители в интернет дават цял списък с показания, че тези свещи лекуват отит, неврит и какво ли не. Но на българския пазар има няколко вида Фитосвещи: италиански, руски, украински, български (без да коментираме домашно приготвените) и те се различават като описание, действие и най-вече качество.

Официалните представители и вносители на руските фитосвещи разполагат с необходимите сертификати за качество, както и със заключение на Руски Медицински Университет за действието им.

В описанието на продукта никъде не се гарантира лечебен ефект за посочените заболявания, а само облекчаване на симптомите.

Ефективността им при изтегляне на попаднала вода в ушите е доказана и не подлежи на съмнение. Твърдението за изгаряне на епитела е тенденциозно и подвеждащо, по-вероятно е да се изгорите докато си запалвате цигара.

Всяко действие с открит огън предполага взимане на необходимите мерки против изгаряне и пожар.

МИТ 5: С помощта на лазер може да се извърши всякаква операция в тази област и след това няма да има болка.

РЕАЛНОСТ: Следоперативната болка зависи не от това с какво са те рязали, а доколко голям е разрезът и къде е направен. В някои случаи скалпелът е за предпочитане пред модерния апарат – лазера. По какъв начин трябва да се извърши операцията – това решава лекарят.

МИТ 6: Най-доброто средство против ангина е да се намазват сливиците с керосин.

РЕАЛНОСТ: Разбира се, керосинът е много мощен антисептик, но сярната киселина е още по-силна… Ако трябва да бъдем сериозни – керосинът действително оказва противовъзпалително действие, но е много вредно ако попадне в лимфната система. Прилагали са го по време на Гражданската война в Русия, но сега това е недопустимо.

МИТ 7: При хрема носоглътката трябва да се промива с урина.

РЕАЛНОСТ: Основният резултат от уринотерапията е силно дразнене на лигавицата на носа, защото урината има токсичен състав. Ако не ви е жал за самите вас, поне пожалете лекаря, който след това ще ви лекува. А това просто ще се случи.

МИТ 8: При хрема трябва да капвате в носа си сок от лук или чесън.

РЕАЛНОСТ: Тази процедура завършва с химическо обгаряне на носната лигавица. Ако накапвате лучен сок, най-добре е да го разредите с гореща вода или със затоплено растително масло.

ВНИМАНИЕ!Смята се, че ако в ухото е попаднало насекомо, в ушната мида трябва да се накапе растително масло или водка. И това е самата истина. Маслото или водката бързо убиват насекомото. След такава процедура има шанс то да излезе с течността, но ако това не стане, лекарят ще го извади без особени трудности. Не се опитвайте обаче сами да го извадите с клечки или с каквото и да е.

ЛЮБОПИТЕН МИТ

Най-старият и популярен мит в това отношение е свързан с Шекспир. Всички помним как отровили бащата на Хамлет, капвайки в ухото му сок от отровно растение. Но в крайна сметка на човек затова му е дадено тъпанчето, за да не може никаква опасна течност, а дори и вода при къпане в басейна, да проникне в мозъка.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
8 мита за уши, нос, гърло, сред които и фитосвещи
4 (80%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “8 мита за уши, нос, гърло, сред които и фитосвещи

  1. Урината е най-стерилната течност в тялото, тя е по-чиста дори от кръвта! Само първата и последната струя съдържат токсини! Преди да развенчавате митове, малко се образовайте!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *