Опасното въздействие на лекарствата в съчетание с други вещества!

Въздействието на няколко едновременно приемани лекарства за една болест напомня стрелба по движеща се мишена. Правим този аналог, защото в такава ситуация никога не може да се каже, че нещо ще се получи.

Това е мнението на авторите на нашумялата монография “Опасното взаимодействие на лекарствата”. Само в Полша през миналата година са умрели няколкостотин страдащи от сърдечни заболявания пациенти, които заедно с лекарствата, възпрепятстващи образуването на тромби, употребявали екстракти от корени на женшен. Причината се крие в следното.

Този екстракт възпрепятства въздействието на лекарствата, намаляващи съсирваемостта на кръвта.Съчетаването дори на безопасни лекарства е рисковано Дори невинни на пръв поглед препарати против кашлица могат да доведат до кома, ако човек ги приема едновременно с някои видове антидепресанти.

26-годишна жена, употребяваща такъв антидепресант, умряла след прием само на 4 супени лъжици от един от най-популярните сиропи против кашлица. Рисковано е съчетаването на лекарства, всяко от които само по себе си е безопасно.

Пациенти, приемащи медикамент, предназначен за лечение на сърдечна недостатъчност, могат да получат инфаркт, ако едновременно с това пият успокоителен екстракт от жълт кантарион. По данни на немски изследователи жълтият кантарион потиска усвояването от организма на лекарства, които възпрепятстват образуването на тромби и укрепватсърцето.

Жените, употребяващи орални противозачатъчни средства едновременно с някои видове антибиотици, например пеницилин, лекарства против епилепсия, а също и таблетки против главоболие, съдържащи барбитурати, могат да забременеят.

КАФЕ И МЕДИКАМЕНТИ СА КАТО ГЪРМЯЩА СМЕС

Милиони хора, приемащи лекарства по време на сутрешното си кафе, не си дават сметка, че някои препарати буквално образуват гърмяща смес с тази напитка. Кафето в комбинация с антибиотици и противоязвени лекарства при някои хора предизвиква тремор и стомашен дискомфорт.

Подобен ефект предизвикват кофеинът на кока-колата и таблетките против главоболие. Човек може да си докара нарушение на сърдечния ритъм, ако пие сок от грейпфрут заедно с антихистаминни препарати.

Те, както знаем, се използват при алергични заболявания на горните дихателни пътища и възпаление на конюнктивата. 40-годишен мъж, когото месеци наред лекували с препарат против депресия, умрял след непредвидено взаимодействие на химичните субстанции в резултат на поднесеното му за вечеря марково топено сирене.

“Фигурин

Той се събудил през нощта от силно главоболие и прилошаване. На сутринта, както обикновено, приел дозата от лекарството си и изял за закуска 3 парченца от въпросното сирене. Започнал кръвоизлив от носа му, а температурата скочила до 40 градуса.

Аутопсията показала, че болният е получил инсулт поради рязко повишеното кръвно налягане, предизвикано от взаимодействието на намиращото се в сиренето вещество тирамин с антидепресанта. По принцип тези лекарства са опасни в съчетание с авокадо, соев сос, презрели банани, бобови продукти, шоколад, бирена мая.

Дайте мнение и Вие тук!

АНТИБИОТИЦИ И ПРОТИВОГЪБИЧНИ СРЕДСТВА МОГАТ ДА СПРАТ СЪРЦЕТО

Хора, злоупотребяващи с алкохола, са още по-подложени на вредното въздействие на някои аналгетици (те предизвикват увреждане на черния дроб), някои успокоителни и някои антидепресанти.

Опасните последствия от взаимодействието на алкохола с някои химични вещества е било познато още на капитаните на корабите. Те се договаряли с барманите в крайбрежните кръчми да не добавят в рома на моряците успокоителни лекарства.

Подобен коктейл до такава степен засилвал свойствата на алкохола, че повалял на легло иначе толкова силните моряци. Привържениците на здравословния начин на живот трябва да помнят, че триците, овесените ядки и другите, обогатени със съединителна тъкан, продукти ускоряват отделянето на субстанцията на медикамента от организма поради по-бързата обмяна.

А броколи, брюкселско зеле, аспержи, зелена салата и алабаш реагират, когато се приемат заедно с понижаващи съсирваемостта на кръвта лекарства. Реакцията се състои в образуване на съсиреци (тромби), застрашаващи с инсулт.

В случая нашият съвет е следният: преди лекарят да ви напише рецепта, непременно му съобщете какви лекарства приемате. Не са тайна например честите случаи на спиране на сърцето поради взаимодействие на някои антибиотици с лекарства против кръвно налягане, гъбички, пърхот, СПИН, а също и със сок от грейпфрут.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *