Сърдечната невроза е повече страх, отколкото заболяване

Ето какво точно представлява загадъчната сърдечна невроза. Рядко се вслушваме в ударите на сърцето си.

Като безшумна помпа с голям ресурс то може да работи цял живот, напомняйки за себе си само при силни физически или емоционални натоварвания.

Ако не бяха болестите и неправилния начин на живот, мнозина никога не биха узнали какво е сърдечна болка. Но фактът, че на първо място сред причините за смърт са сърдечносъдовите заболявания, ни кара с тревога да се вслушваме в работата на сърцето си. И хората с разстроена нервна система, склонни към невротични състояния, започват да усещат нарушения в ритъма на собственото си сърце.

ТОВА Е СЪРДЕЧНАТА НЕВРОЗА.

Сред заболяванията на сърдечносъдовата система неврозата на сърцето е една от най-често срещаните диагнози в днешно време. И най-безобидната. Сърдечната невроза (кардионевроза) възниква, както и всички други неврози, при хора с по-слаб тип нервна система, под въздействието на напрегнатия ритъм на живота, поради чести или много продължителни стресови ситуации.

От медицинска гледна точка сърдечната невроза не е болест, а синдром, тоест група сърдечносъдови симптоми, често в съчетание с нарушения на други функции на организма.

Обикновено така се проявява общото невротично състояние на организма, който зад външните симптоми се опитва да скрие вътрешната си тревога. Неслучайно сърдечната невроза е била описана по време на военните нападения през 19-и и в началото на 20-и век, когато за пръв път реалната опасност, известна като война, е заплашвала живота на стотици хиляди и милиони хора.

До невроза на сърцето обикновено водят нарушенията на основната нервна дейност.

От това заболяване страдат най-често неврастениците и истеричните жени. От кардионевроза могат да пострадат хора от всички възрасти – от децата до столетниците.

Вижте и ТОВА:

Невроза според психоанализата и Фройд – признак на лоша адаптация

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Сърдечната невроза е повече страх, отколкото заболяване
3 (60%) 6 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *