Кои са най-добрите клиники за алкохолици.
Разлика между алкохолик и пияница. Какви мнения съществуват?

Топ 10: Клиника за алкохолици. Цени на частни и държавни клиники

Тарифи на видовете клиника за алкохолици. Цени. Условия в държавна клиника за алкохолици и в частна. Препоръчайте добър психиатър за алкохолизъм! Лечение в комуна и в Клиника Суходол. Мнения. За наркозависими

Ще започнем с кратките отговори на въпросите, които най-много интересуват читателите и по-долу ще ги развием в подробности.

Тарифи на видовете клиника за алкохолици. Цени

На какви цени работят различните варианти на клиника за алкохолици? Известно е, че частните клиники взимат сравнително скъпо, докато в държавните условията са доста компромисни. Например клиниката “Ин Лайф” към днешна дата иска 700 евро за едноседмичен пакет и 1200 евро за двуседмичен пакет (14 дни). Това не е невъобразима сума, защото много от хотелите вземат същите суми, без да предлагат лечение на алкохолизъм.

Цената на ден пада още повече, ако се отиде на вариантите 21 дни, един месец или пълно излекуване. За месец например цената е 2000 евро, което прави 65-67 евро на ден, колкото в обикновен хотел или на квартира в AirBNB. Цената за пълно излекуване не е посочена, защото не е ясно колко време ще отнеме това, но се предполага, че ако се раздели на броя на дните, ще падне още. Повече подробности за цените в частните клиники ще намерите по-долу в този материал.

Преди да минем към секцията с държавните клиники за алкохолици, нека препоръчаме и този начин за тайно домашно лечение на алкохолизъм, което може да свърши работа:Kliniki Za Alkoholici 1

Държавни клиники за алкохолици

Лечението в клиники дава най-висок резултат, защото:

  1. Зависимият има прекалено много негативни емоции в живота, потиснатост и страх, от които се избавя с помощта на алкохола. В трезво състояние той се измъчва и влиза в затворен кръг;
  2. Комплекси, придобити в детска възраст, например родителите са го наричали лош, непослушен, неуспешен, неспособен. Спиртът приглушава комплексите и дава усещане, че не всичко е така зле;
  3. Неумение да се посрещнат трудни жизнени събития от принципно слабоволеви личности, неспособни на самостоятелни решения. Но от алкохолизъм заболяват и хора с много високо ниво на отговорност, които не издържат на психологическия натиск и стрес.

Държавни клиники за алкохолици
Основното лечебно заведение е столичната болница за наркомании и алкохолизъм, станала известна по мястото на стационара – Суходол. На други адреси тя има амбулатория, приемен кабинет и лаборатория.

Освен нея в София функционират следните държавни заведения:

alkoholizum-01
Специалистът по зависимости е лекар и се нарича нарколог, направление в психиатрията

В страната помощ при алкохолизъм оказват четири типа лечебни заведения:

  1. Държавни психиатрични болници – те са общо 6 в градовете Севлиево, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Раднево и Царев брод;
  2. МБАЛ (многопрофилни)  – те са общо 4 в градовете Лом (Николай Чудотворец), Монтана (Д-р Стамен Илиев), Перник (Рахила Ангелова) и Варна (Св. Марина);
  3. УМБАЛ (университетски многопрофилни) – в Плевен (Д-р Георги Странски);
  4. Център за психично здраве – функционират 10 центъра в Благоевград, Хасково, Бургас, Пловдив, Добрич, Велико Търново, Враца, Русе, Смолян, Стара Загора.

В някои от визираните институции има наркологични отделения, отделения за лечение на зависимости или за детокс.

В Раднево функционира терапевтична програма за поведенческа модификация. Във Велико Търново – програма за психо-социално възстановяване след зависимост и дневна 8-месечна програма. В Добрич също има програма специално за наркозависими. В Пловдив се осъществява рехабилитация в рамките на програма за дневни грижи.

Клиника в Суходол

Под това название стои държавно заведение, специализирано в сферата на зависимостите от алкохол и наркотици.

alkoholizum-02
Държавата лекува зависимости в психиатрични болници

Извършват се скрининг, детокс в амбулаторниусловия и изследвания. Болните получават индивидуални консултирания и терапии от психиатър. Действа програма за домашен стационар и такава за дневен център.

Как е там?

Държавната болница е предпочитана поради наличието на добри специалисти, безплатно лечение и спешен прием без чакане при нужда. Неин минус е, че не работи с импланти (кодиране), които са предпочитани от пациентите, защото дават възможност за по-кратък болничен престой и домашно лекуване.

Още в текста: Кои са най-добрите клиники за алкохолици в България. Частни и държавни. Препоръчайте добър психиатър за алкохолизъм. Коя е най-добрата клиника за наркозависими и комуна за алкохолици. Мнения за Суходол. Лечение на алкохолизъм и хазарт. Разлика между алкохолик и пияница. Клиники в София, Варна, Бургас, Плевен, Суходол и др.

Какви зависимости лекува?

Стационарът е в кв. Суходол. Там се осъществява детокс от приеман спирт и психоактивни в-ва. Той е предназначен за пациенти с максимална степен на пристрастяване. Лекуват се абстиненция, делир и психични разстройства кето следствие от зависимостите. В сайта се отбелязва възможността за спешен прием.

След преминаване на острото състояние пациентите се насочват към отделения за долекуване в същата болница. Те вече са разделени според зависимостите – отделно са за алкохолизъм и отделно има за наркомании.

Към отделението, обособено за зависими от алкохол от средна степен, се насочват пациенти след остро състояние. Това е програма за долекуване, стабилизиране и предпазване от рецидиви. По тази програма болните получават грижи в течение на 30 дни.

Отделението за зависими от наркотици предоставя психо-социална рехабилитация. Там се настаняват пациенти с ниско равнище на зависимост, след като са детоксикирани в същата клиника или в друга специализирана по наркология. Програмата е дългосрочна.

Мнения

Във форумите и социалните мрежи потребители активно търсят информация за лечение на алкохолизъм.

alkoholizum-05
Алкохолизмът не е просто пиянство, това е физическа и психическа болест

Питат къде има клиники и дали са добри, на какви цени работят. Това са близки на зависими, които се ориентират във възможното лечение. Често се пита за принудително лечение и за тайни народни методи да се помогне на болния.

Мнения споделят и близки на зависими, претърпели специализирано заведение. Добри отзиви събират клиниките в Пазарджик и Кърджали, критично се изказват за условията в психиатричната клиника в Пловдив.

За жалост няма най-ценният тип мнения – от самите зависими, които да споделят дали са доволни от лечението и как са го преминали. Зависимите от алкохола традиционно запазват анонимност и не афишират състоянието си, за да могат да се завърнат успешно в обществото.

Вижте още мнения и препоръчайте и вие клиники и специалисти ТУК в нашия форум по темата

Клиника за алкохолици Плевен

Втора психиатрична клиника на болница „Георги Странски“ е специализирана по зависимости. В продължение на 20 г. клинично изпитва медикаменти за ЦНС, сред които и такива за алкохолна зависимост.

В заведението се анализират и лекуват болни със зависимости, както и развитите на тази основа психични, психотични и личностни разстройства. Към клиниката има група от типа на анонимните алкохолици, осъществяват се индивидуални и групови психотерапевтични сеанси, както и социална работа със зависимите.

Водещи специалисти в Плевен са д-р Д. Киров, д-р Кр. Иванов и д-р Калоян Стойчев. Последният е местен възпитаник с дълъг стаж в психиатричната болница в Ловец. Има докторска степен, защитена с дисертация за разстройства при алкохолна зависимост.

Психиатрични клиники

Клиника за алкохолизъм или по обща психиатрия – къде да се лекува зависим от алкохол? Също така хората питат дали е по-добре в частна или в държавна клиника? Къде работят по-добрите специалисти?

Принципно алкохолизмът е психическо заболяване, в чиято терапия задължително участват психиатър / психотерапевт. Качеството на терапията зависи на първо място от качеството на специалистите. Държавните заведения се славят с лоша база, а частните клиники – с високи цени.

Изборът не е лесен и няма универсален отговор. Търсете добри специалисти с опит и много излекувани пациенти.

Частни клиники за алкохолици

В страната функционират няколко десетки частни програми, клиники и центрове за терапията на алкохолни зависимости. Съществуването им показва, че са необходими.

alkoholizum-03
Алкохолизът не е виновен, че не се преборва сам, това не е по силите му

Към тях се обръщат близки на пациенти, търсещи добри условия и съвременни технологии за лечение.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти за отказване на алкохола. Билки против алкохолизъм и други методи. Чай за отвращаване.

Първа частна клиника за алкохолици – Варна

Нарича се Ренесанс Интер и се афишира като специализирана в зависимостта от спирт. Но всъщност дейността й е много по-обширна – работи се с наркомании, зависимост от хазарт и интернет, както и с комбинацията от зависимост и хепатит С.

Клиниката гарантира 100% успешно лечение, в случай че се спазват лечебните указания и препоръки. В Ренесанс Интер се изпълнява целия диапазон от нужни услуги – от началния детокс до последващата социална рехабилитация. Дори желаещите се настаняват за обучение с цел висше образование.

Във варненската клиника се прилагат блокатори на наркотиците и алкохола – дисулфирам и налтрексон. Изпълнява се имплантиране с лекарството Есперал. Т. нар. подшивка представлява периодично подаване на лекарство от резервоар под кожата.

Услугите на частния център са платени, като цените са за терапия и за месец. Терапиите са експресна и стандартна с цени съответно от 900 и 1600 евро. Пакетните услуги струват по 3000 евро на месец.

Център Жива – София

Четири най-често срещани зависимости са в полезрението на частния столичен център Жива. Това са алкохолът, дрогата, лекарствата и хазартните игри. На тях се гледа като на болест, а конкретната пристрастеност е само израз на болестта. В центъра се работи за излекуване на болестта, на причината, което премахва симптомът – пристрастяването. Цел на специалистите е да укрепят психиката и да излекуват чувствата, които водят до зависимости.

Центърът е разположен на удобно място в столичния кв. Яворов. Пациентите се настаняват за постоянна грижа – денонощен престой и дневен център за терапии. Лечението е по индивидуален план, с участие в групови психотерапии, арт групи и групи за последващи грижи (рехабилитационна програма).

Специалистите работят и с близките на пациента чрез групи за подкрепа.

Дайте мнение и Вие тук!
Клиника Канчелов – София

Заведение с поделения във Видин, столизата и Стара Загора предоставя извънболнично лечение на зависими от алкохол, опиати и хазарт, както и за пациенти с тревожни, страхови и депресивни състояния. Използват се всички подходи – лекарства, психотерапия и специализирани техники.

alkoholizum-06
Без подкрепа терапията би била напразна

От клиниката обещават съвременна терапия от професионалисти по утвърден терапевтичен модел с цялостен ефект върху пациента, както и лично внимание.

Медицински център “Ин Лайф”

Програма, която съществува от 2018 г., и вече събира положителни отзиви от роднини на зависими. Работи със зависими от спирт, дрога и залагания. Провежда начална детоксификация и последваща психо-социална рехабилитация. Целта е да се възстановят социалните дейности на пациентите и да се интегрират в „живота си“ обратно.

Ин Лайф работи с пакетни цени. 7-дневен пакет е 700 евро, 14-дневния – 1100 евро, за 21 дни – 1400 евро, за месец – 1900 евро. Към декември 2021 г. се прилага отстъпка от 15% върху визираните цени.

Клиника за алкохолици в Бургас

Лечението на зависими в морския град се осъществява в диспансер със стационар, специализиран в психичните заболявания. Към него има обособено звено за пациенти със зависимости, установено в кв. Лазур.

Осъществява се детоксификация и поддържаща програма с редуцирани дози субститол, както и програма с налтрексон (лекарството Ревия). С пациентите се провеждат поведенчески и когнетивни психотерапии, както и работа със семейството. Диспансерът разполага с 16 легла.

Лечение на алкохолна зависимост – Пловдив

В Пловдив функционират психиатрични клиники и отделения, които визирахме по-горе, Център за псих. здраве на Пещерско шосе 68, както и някои частни клиники и религиозни терапевтични общности.

Сред частните заведения изпъква Медикус алфа, в който лечението се осъществява на психическо и на физическо ниво – детоксикираща програма, психиатрична услуга, лечение на соматични прояви и усложнения. От клиниката осигуряват пълна анонимност на пациентите и отлични комфортни условия с възможност за настаняване на придружител.

Терапията в Медикус алфа е на три етапа:

  • Първи етап – 3 до 5 дни детокс и преодоляване на физическата зависимост, възстановяване на физиологичните показатели, лечение на мозъчен оток, тремор, увреждания на черен дроб и др. органи;
  • Втори етап – 6 месеца работа върху психичния аспект на зависимостта. Лекарствена терапия за намаляване на жаждата за алкохол и за блокиране на мозъчните рецептори към спирта. Отделно прием на лекарства за соматичните прояви и антидепресанти;
  • Трети етап – до 2 години за рехабилитация и пълно въздържание.

Център за помощ на зависими „Път към свободата“

Това е програма, реализирана от благотворителната организация на Наталия Потопаева. Тя е международна организация с фокус върху всички разновидности зависимости. Работи от 27 години и се хвали с 10 хиляди излекувани.

Програмата извежда пациента от обичайната му среда и го лекува в стационар или в центрове с комфортни условия. Терапията е безплатна.

alkoholizum-04
Лечение се проваля на последния етап – рехабилитацията и профилактиката на рецидиви

Лечението е поетапно. Започва със 7-дн. карантина за рязко отказване на пристрастяващата субстанция, за провеждане на изследвания и мотивиране на пациента. Детоксикацията е по желание. Нататък се минава към 6-месечно стационарно лечение на стъпки, основно психологическа работа за закаляване и нови ценности.

Следващият етап е 3 месеца (стават общо 9 месеца от началото), в които болният все още е в стационар и се наблюдава. Работи в група и помага на новодошлите. Още 9 месеца на следващ етап се посвещават на социалната адаптация. Пациентът се връща у дома, започва работа. След приключване на този етап има възможност да ръководи група (за 18 месеца).

Специалисти по зависимости

При разговор за зависимости се споменават консултанти по зависимости, нарколози, психиатри и  психотерапевти. Кой от тези експерти ще се погрижи най-добре за болен от алкохолизъм?

Точният специалист в нашия случай се нарича нарколог. Той е лекар, специализирал в психиатрията и след това още по-тясно – в наркологията или борбата с патологичните зависимости.

В сферата на професионалните интереси стоят зависимостите от алкохол, цигари, наркотици, хазартни игри. От такъв специалист се очаква да изведе пациента от остри състояния и след това да лекува зависимостта. Той разбира психическите и неврологични процеси, има познания в областта на токсикологията, фармацията и органичната химия.

Добър лекар за алкохолизъм

Лекарите по зависимости са психиатри, а психиатрите са лекари, нарколозите са психиатри и лекари едновременно.

Тогава какво е психотерапевт? Това е специалист, осъществяващ психотерапевтично лечение. Той може да е психолог (с университетско образование) или психиатър (с медицинско образование).

За лечение на зависимости трябват специалисти от втория тип – лекари. Компетенциите на психолозите не са достатъчни за лечение на алкохолизъм, но те помагат качествено в следлечебната фаза – за рехабилитацията и възстановяването на нормалния живот.

В един от форумите за близки на алкохолици се коментира, че в България няма добри специалисти по зависимости. Негативите от неуспешните лечения, провалени по каквато и да е причина, се прехвърлят към лекарите. Рядко се хвалят специалисти и рядко се препоръчват такива. Все пак има известни и търсени имена. Ако вие сте доволни от даден специалист, споделете името му под статията.

Добър психиатър за алкохолизъм

Д-р Иван Добринов практикува в държавното заведение в Раднево, консултира нестопански организации, свързани със зависимостите. В едно интервю подчертава, че не трябва да се търсят универсални рецепти за терапия, защото различните пациенти и различните етапи от лечението се преодоляват с различни методи.

Плевенските психиатри

В Плевен практикуват известни и уважавани психиатри. Сред споменаваните с добро са д-р Поля Генчева от ДКЦ 3, д-р Людмил Тумбев, доц. Мария Александрова, д-р Иво Духленски. д-р Кал.  Стойчев от болница „Георги Странски“ е с много висока квалификация точно по проблемите на алкохолизма, с докторска степен по алкохолни зависимости.

Вижте и ТОВА:

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия и клиника

Д-р Тумбев, психиатър от Плевен

Психиатърът Людмил Тумбев работи в местната болница – в отделението за диспансеризирани психично-болни. Има регистрирана индивидуална практика по психиатрия, преподава в Медицинския университет.

Доц. Александрова, психиатър от Плевен

Доц. д-р Мария Александрова е психиатър с над 40-годишен стаж. Приема в кабинет в ДКЦ „Св. Панталеймон“ и ръководи Клиниката за зависимости в университетската плевенска болница.

Други
  • За София добри отзиви има за ръководителя на частната клиника д-р Александър Канчелов, д-р Валя Георгиева, д-р Владимир Николов, д-р Христо Хинков.
  • За Пловдив добри отзиви събират д-р Люба Хаджийска, д-р Никола Марков, д-р Пенка Атанасова, д-р Любка Илиева.
  • За Варна – д-р Христо Кожухаров, който ръководи Втора псих. клиника, и колегите му психиатрите Милчева, Трендафилов и Камилова.
  • За Бургас – наркологът д-р Чавдар Карабаджаков.

Още информация и източници на английски: Коя най-популярната програма за лечение на алкохолизъм? * Как да изберем център за рехабилитация при зависимости? * Колко време продължава лечението на алкохолизъм?

Съвременната медицина прилага лекарствени и психотерапевтични методи в лечението на алкохолизъм. Но ефективността на цялостната терапия на практика не е висока. Устойчива ремисия се отчита едва при 14-15% от преминалите основното лечение.

Нарколозите отдават ниския резултат на липсата на поддържащо лечение и качествена последваща рехабилитация. Преди началото на лечението близките трябва да са ориентирани към поддържаща терапия, без която успехът е невъзможен.

В професионалното лечение на алкохолна зависимост се използват 4 ключови подхода (таблица).

Терапия на алкохолна зависимост
ПодходиСъщност
Лекарствамедикаменти за прекъсване на употребата и втора група за отстраняване на физическите патологии, причинени от алкохолизма
Психо-социална терапияобучаване на зависимите да преодоляват съблазните, възстановяване на междуличностното общуване и семейните отношения, професионалната и социална дейност
Поведенчески подходантистресова терапия и установяване на контрол върху емоциите, мисленето и поведението
Групи за самопомощалкохоликът не се справя със зависимостта без поддръжка, защото има и психологическа зависимост
Лечение на хазартна зависимост

Държавните заведения по зависимости работят главно с нуждаещи се алкохол и наркотици. Такива са и установените в тях програми. Лечението започва с детоксикация и е предвидено използването на медикаменти.

Третата мощна зависимост –  хазартът, остава в страни в нашата страна, защото няма традиции от миналото. Но в последните десетилетия броят на хазартно-зависимите българи вече конкурира считаните досега за основни – алкохолът и дрогата.

За жалост това все още не е довело до разкриване на специализирани програми. Желаещите да получат специализирана помощ се отнасят към психиатър / психотерапевт или да се отнесат към центровете за наркомании.

Подробно за хазартната зависимост, как се отключва и какви са рисковете, прочетете в този сайт https://efirbet.com/hazartna-zavisimost/, където са публикувани и 8 много ценни съвета за избягване на зависимост от хазарта.

Видео за алкохолизма от телевизия СКАТ.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Няма съмнение, че това казино е еталон за отлична комуникация с потребителите и поощряване на техните нужди и желания.

Бонусът без депозит на Spin City казино: какво трябва да знаете

Няма съмнение, че това казино е еталон за отлична комуникация с потребителите и поощряване на …

7 Мнения

  1. Красимир

    Само като чуя психиатрична клиника и настръхвам! Просто не ми говорете за психиатрии в София, Пловдив и където и да е, по-добре в частен център!!!

    • Анонимен

      Имаш ли идея какви пари е лечението в частните психо центрове, по-добре в клиниката в Суходол или другаде държавно, поне е безплатно!

  2. Гинка Попова

    Чувала съм хубави неща за психиатриите във Варна и Бургас, някой да каже нещо по-конкретно за лечението на алкохолизъм в тях?

  3. Tanyo Todorov

    kak moga dasesvarja sas vas ot germania ili adres stava vaprps za sinami

    • Румен Янков

      Здравейте, Таньо! Можете да си харесате някой от специалистите или клиниките за алкохолизъм от материала по-горе и да им се обадите. Там са дадени телефони и линкове към официалните им сайтове за контакт.

  4. Райко Метъла

    Суходол са пълни изроди. Лекуват те от алкохолизъм и те правят наркоман. Имайте предвид това! Лекарите основно се чудят как да ти го набутат!

  5. Има решение в Анонимни Алкохолици. Там хората остават трезви, като един вече трезвен алкохолик помага на друг алкохолих да спре да пие и да остане трезвен, ако той желае това. Анонимни Алкохолици имат сбирки за взаимопомощ из България, не само в София, както и такива които се провеждат онлайн. Посещението в АА е безплатно, защото важи правилото, че сме платили цената да бъдем там. Издържаме се сами, чрез собствените си волни дарения, които са скромни, лев-два, само ако имаме и искаме да оставим. Можете да ги намерите на https://aa-bg.info/ Има и телефон 0887 399 887. Успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *