диабет при деца стойности кръвна захар
диабет при деца стойности кръвна захар

Захарният диабет при децата трябва да се лекува спешно

Диабет при деца – какво да правим? Как се нормализира кръвна захар при деца, доколкото е възможно това? Лечим ли е този диабет?

Захарният диабет е най-честото нарушение в обмяната на веществата, при което организмът не може да контролира количеството на захарта в кръвта.

Това състояние на организма настъпва, когато не му достига инсулинът. Той е хормон, който се отделя от бета клетките на ларгенхансовите острови в панкреасната жлеза.

Нормално кръвната захар се движи до 6.5 mmol на гладно и до 9-10 mmol след хранене.

Детският диабет е инсулинозависим.

Болните не могат да живеят без инсулин, защото панкреасната жлеза е загубила способността си да го произвежда.

  • В България всяка година се разболяват по 10 на всеки 100 хиляди деца и по едно или две кърмачета. Заболяването зачестява с възрастта, достигайки връх по време на пубертета – от момчетата и момичетата боледуват еднакъв брой.
  • Рискът едно дете да се разболее е по-висок, когато има болни родители, брат или сестра. Бащата по-често предава заболяването на децата си, отколкото майката. Но унаследеното предразположение към диабет може да се реализира само под влияние на външни фактори, каквито са вирусните инфекции. Диабетът често се предшества от възпалителни заболявания и зачестява през есенно-зимния сезон. Вирусните инфекции водят до автоимунно разрушаване на бета клетките в панкреаса. Някои хранителни фактори и химически агенти могат също да отключат разрушителните автоимунни реакции.
  • Психоемоционалният стрес (силната уплаха, катастрофа или тежка загуба) могат да повишат нивото на кръвната захар, но не са първопричина за болестта.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЗАБОЛЯВАНЕТО диабет ПРИ ДЕТЕТО

Диабетът при децата се развива много бързо. Най-често от няколко седмици до 3-4 месеца се разгръща цялата клинична картина.

Липсата на инсулин води до повишаване на кръвната захар и когато премине т.нар. бъбречен праг на глюкоза, тя се появява при изследване на урината.

Количеството на урината се увеличава – над 2 л за 24 часа, детето уринира често, дори по няколко пъти и през нощта.

ТОВА СЕ НАРИЧА ПОЛИУРИЯ

Обезводняването води до силна жажда (полидипсия), сухота в устата и приемане на големи количества течности.

Децата изпитват силен глад, въпреки че се хранят с добър апетит, но същевременно слабеят и се изморяват лесно.

  • От разпадането на мазнините в кръвта се натрупват силно токсични вещества – кетони, които повишават киселинността на кръвта – ацидоза. Децата започват да се задушават, стават неспокойни, съзнанието им постепенно започва да се замъглява и настъпва кома.
  • Уточняването на диагнозата на захарния диабет не създава затруднения. Необходимо е неколкократно изследване на кръвната захар и определянето на ацетона в урината.
  • Характерната особеност на детско-юношеския диабет е неговата лабилност, което означава, че кръвната захар трудно се поддържа в тесни граници. Наблюдават се колебания на глюкозата от твърде ниски до високи стойности. Лабилността и продължителното инсулиново лечение определят формата на диабета у децата като средно тежка и тежка.

КАК СЕ ЛЕКУВА ЗАБОЛЯВАНЕТО диабет при деца?

Лечението на захарния диабет продължава през целия живот.

“Фигурин

Основните направления на лечението са следните.

  • Отстраняване на клиничните симптоми и обменни нарушения.
  • Осигуряване на нормален растеж и развитие на детския организъм.
  • Поддържане на добър емоционален тонус и работоспособност.•Предотвратяване на острите усложнения – хипергликемия и кетоацидоза.
  • Предпазване от късните съдови усложнения.

Тези цели се постигат с четири основни и задължителни неща:

  • инсулин;
  • диета;
  • физическа активност;
  • самоконтрол.

Лечението на диабета с медикамента инсулин е едно от най-триумфалните научни постижения на медицината на ХХ век.

При деца и млади хора се прилага лечение само с човешки инсулин, получен чрез генно инженерство, а и структурата му е напълно идентична с тази на човешкия инсулин.

МОЖЕ ЛИ БОЛЕСТТА ДА СЕ ИЗЛЕКУВА НАПЪЛНО И ИНСУЛИНЪТ ДА СЕ СПРЕ

Засега отговорът е не. Инсулиновите инжекции не могат да се пропуснат даже за един ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Спазването на определен хранителен режим е задължителна част от живота на диабетика. Храненето трябва да бъде пълноценно и разнообразно.

По своята калорийна стойност, то не се отличава от това на здравите деца. От определените калории за 24 часа 50 процента са за сметка на въглехидратите, 30 процента са за сметка на мазнините и 20 процента – за сметка на белтъчините. Храненето е шест пъти дневно – три основни хранения: закуска, обяд и вечеря, и три допълнителни закуски – в 10 часа, в 16 часа и в 22 часа.

Диабетиците могат да се занимават с почти всички видове спорт.

Неподходящи са – тежката атлетика, автомобилизъм, скачане във вода, парашутизъм.

Няма причини, поради които ученикът с установен диабет да не посещава часовете по физическо възпитание в училище, само неговият учител трябва да бъде уведомен за заболяването, както и за признаците и мерките срещу хипогликемията.

При активно и по-продължително спортуване се допуска допълнително приемане на въглехидрати.

Понятието самоконтрол включва следните мероприятия.

  • Изследване на кръвната захар при домашни условия. На всяко дете се осигурява безплатно глюкомер, авталет и тест ленти.
  • Определянето на захарта в урината.
  • Изследване на урината за ацетон.
  • Измерването на количеството урина за 24 часа.
  • Следене на тегло.
  • Оценка на субективното състояние и признаците на ниска и висока захар.
  • Задължителното водене на дневник.

При правилно отношение и поведение от страна на близките и на родителите децата с диабет се приспособяват към този начин на живот и нямат проблеми с психо-социалната си реализация.

Те подлежат на ваксиниране и имунизация.

Младежите с добре контролиран диабет са относително здрави и практически работоспособни. Професионалният избор при тях е като при нормалните деца.

Ако кръвно-захарните показатели са добри и се задържат така, диабетът не трябва да засяга сексуалния живот на младежите.

  • Независимо от заболяването трябва да се стремим да направим живота на младия диабетик, колкото може по-свободен. Да му вдъхнем увереност в собствените сили, за да може да посреща предизвикателствата на болестта и да ги преодолява.
  • Хиляди са хората по света, които живеят пълноценно повече от 50 години с диабет, но знаят много за заболяването и най-вече как да се отнасят с него.

Вижте и ТОВА:

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Първоначално публикувано на:05.01.2008 @ 9:24

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *