херпеси лечение

Херпес. Видовете херпеси са ужасяващо много

Херпесът е вирусна инфекция. Веднъж попаднала в организма, тя остава там за цял живот. В днешно време учените са открили повече от сто представители на херпесния вирус.

Но от всички тях на човек “досаждат” осем. Това че вирусът по някакъв начин е проникнал в организма, не е кой знае колко голям проблем. Проблем са малките ранички на кожата или на лигавицата.

Оттам, където е попаднал, вирусът се движи като влак по релси, по нервните влакънца, минаващи през тази област, към централните органи на нервната система. Например херпесът от 2-ри тип се насочва към гръбначния стълб и се скрива в натрупаните нервни клетки.

Херпесът от 1-ви тип, предизвикващ треска на устните, се внедрява в мозъка, във възлите на троичния нерв.

И “заспива”. И само когато възникнат проблеми с имунитета, той се пробужда и по същите тези нервни влакна излиза пак на кожата и на лигавицата. Започва рецидив.

Именно с тези преходи по едно и също нервно разклонение е свързано това, че вирусът “се изсипва” на едно и също място. При едни е на устните, а при други – на пъпа. При това вирусът не просто се разхожда по нервите, но и върши пакости.

Например херпесът на лицето може да предизвика силни болки по разклоненията на троичния нерв – в ушния проход, в челюстта.

Херпесът на половите органи по-някога провокира силни болки в таза. В някои случаи лекарите не могат да разберат, че вирусът е причина за тези болки и не лекуват самия вирус. Това усложнява нещата.

Съвременните методи за диагностика могат да открият частици от този вирус и с голяма точност да ви кажат живее ли във вашия организъм този “звяр”. А за да се уточни доколко той е активен, се прави специален посев на вируса. На бременните жени се препоръчват такива анализи и изследвания.

ОБРИВЪТ на херпеса МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ НАВСЯКЪДЕ

Изпръхването (треската) на устните се предизвиква от вируса на простия херпес от 1-ви тип. Той може да засегне и увреди очите, гръкляна и глътката (херпесна ангина). Главната мишена на вируса на простия херпес от 2-ри тип са половите органи. Сред инфекциите, предаващи се по полов път, гениталният херпес вече се нарежда между лидерите – той е на второ място след трихомониазата.

Друга, също толкова неприятна зараза е цитомегалията, която отслабва имунната система, води до тежка патологична бременност и тежко раждане.

Херпес Зостер причинява на децата едра шарка, а на възрастните околопоясен лишей, който, от своя страна, освен силен кожен обрив дава усложнения във вид на възпаление на нервния възел, в който се е настанил вирусът. Кожата зараства за две седмици, а при неподходящо лечение може да минат и два месеца, но болката може да остане дълги години.

“Демир

Теоретично херпесът може да се появи навсякъде. Той уврежда не само кожата и лигавицата, но и нервната, и имунната система. Херпесът потиска клетъчния имунитет, размножавайки се в клетките на левкоцитите и лимфоцитите. Когато те престанат да изпълняват функциите си, защитните сили на организма отслабват и вирусът още повече се размножава.

КОГО ХАРЕСВА ДОСАДНИЯТ херпесен ВИРУС?

По статистика вирусът на херпеса от 1-ви тип засяга най-вече 10-12-годишните деца. Когато човек се чувства неразположен, но не отиде на лекар, той занемарява състоянието си, а това са райски условия за херпеса.

Но едни хора носят в себе си вируса години наред и не боледуват, а други редовно са подложени на силни 2-3-седмични атаки, когато температурата се повишава едва ли не до 40 градуса и лимфните възли се увеличават и болят.

Тези два варианта зависят от това, колко е силна имунната система на човек. Ако херпесът се обостря отново и отново, това значи, че в отбраната на организма се е появил пробив, а това “угнетява” имунната система.

КЪДЕ УДРЯ херпесът?

  1. Зрителния тракт – предизвиква кератит, иридоциклит, неврит на зрителния нерв.
  2. Гърлото и гръкляна – предизвиква фарингит, ларингит, вестибуларни разстройства.
  3. Органите в устната кухина – води до стоматит и гингивит.
  4. Кожата и лигавицата – предизвиква херпес на лицето, на устните, генитален херпес и др.
  5. Белите дробове – бронхопневмония.
  6. Стомашно-чревния тракт -хепатит, проктит.
  7. Женските полови органи – вътрешноматочна инфекция, ендометрит, нарушаване на детеродните функции.
  8. Мъжките полови органи – простатит, уретрит, увреждане на сперматозоидите.
  9. Централната нервна система – енцефалит, увреждане на нервни-те възли.
  10. Психоемоционалната сфера – депресия.
  11. Лимфната система – лимфоаденопатия.

ТОВА за херпеса Е ВАЖНО да се знае!

Може никога да не си позволите да се целувате с човек с подпухнали и изтръпнали устни, може да не правите секс с партньори, имащи мехурчета по интимните места, можете да страните от всякакви подозрителни в това отношение хора и пак да се разболеете.

Хората понякога се заблуждават, че простудата излиза от организма, когато устните са изпръхнали. Появява се обрив, а някои си казват: “Както е дошло, така и ще си отиде!” Но защо все пак ми е толкова лошо? – се пита болният. А вирусът просто се е “разхождал” из организма.

Дайте мнение и Вие тук!

Той е преминал през кръвта и е предизвикал сърбеж, неразположение, температура, реакция на лимфните възли, а накрая е излязъл върху кожата и лигавицата. Така започва следващият период на болестта – клиничното проявление.

В чести случаи за повечето от нас херпесът не се оказва сериозен проблем и не дава повод да се обърнем към лекар.

Един-два пъти в годината наистина можем да преживеем тази неприятност, ако тя действително завърши с гореописаните симптоми.

Не са изключени обаче ситуации, когато проблемът става не просто по-голям, той става огромен.Ако жена с “треска” на устните си почиства лицето, вирусът от устните може да попадне във всяка пора, изчистена и разтворена от някакво козметично средство.

И херпесът няма да пропусне да разпространи обрива от едното до другото ухо – т.е. по цялото лице. Херпесът, засегнал окото и появил се повторно на роговицата, гарантирано води до слепота. А какво да кажем за онези случаи, когато майката или бабата в момент на сантиментална слабост и прилив на чувства целуват в устата малкото детенце.

Работата е в това, че носителят на херпеса може да бъде заразен не само когато кожата е в обриви. Понякога инфекцията не се проявява по никакъв начин, а вирусът се отделя чрез слюнката, спермата, секретите на матката.Най-често това се случва с вирусоносителите през есента.

Отпуските са свършили, времето започва да се разваля, започват стресовете. И по повод на всичко това имунната система постепенно отслабва, хвърляйки силите си в борбата с многото вируси, например този на грипа. Ето в този момент опасният херпес започва да става активен.

Хвърлете един поглед и на тази публикация:

https://www.lekar.bg/2014/07/13/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Първоначално публикувано на:06.12.2007 @ 9:46

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

симптоми и лечение на херпес зостер

Херпес зостер. Компреси и къпане. Лечение

Къпане при херпес зостер. За колко време минава с компреси и лечение. Заразен ли е? …

Едно мнение

  1. Даниела Дундарова

    Херпангина се причинява от коксаки А вирус, а не от херпесен вирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *