за и против колонтерапията
Колонтерапия - за и против, полезно ли е да се прави клизма?

За или против колонотерапията

Някои доводи в полза или срещу т.нар. колонотерапия. Отговаряме на читателски въпрос за модерната хидроколонтерапия, зададен в коментарите.

Моята дъщеря, кой знае къде е прочела, но веднъж в седмицата си прави изчистване на организма. В това тя включва и очистителна клизма. Сега използва таблетки за тази цел, а доскоро използваше масло. Отговорете ми, не е ли вредно това и как въобще гледате на това изчистване?

Ще ви припомним една фраза, която кой знае защо приписват на Омар Хаям:

“Блажен е този, който рано сутрин се изхожда без принуда”.

Това означава, че без сутрешно изхождане човек не може да се наслади на живота. Освен това непроходимостта на червата е сериозно заболяване. Ако не се изхвърлят от организма токсините, възниква отравяне. Изчистването е хубаво “рано сутрин и без принуждение”.

А когато се наложи принуда – това вече е лошо. Какви ли не методи на изчиства-не предлага рекламата в днешно време. Особено се набляга на дебелото черво. Смята се, че ако нещо трябва да се изчисти, това е именно то.

ВНИМАНИЕ! Чисти се това, което е замърсено.

В организма на човека всичко е така устроено, че всяко едно вмешателство е груба агресия. Та нали организмът се изчиства сам – ден и нощ се трудят бъбреците, черният дроб, кожата и, раз бира се, дебелото черво. Ако се прилага изчистване смаело, се получава огромно натоварване на жлъчния мехур и на задстомашната жлеза.

Ако пък имате панкреатит, става още по-лошо. Може да се стигне до некроза (мъртва тъкан).След приемане на ударни дози разслабващи нервната система на дебелото черво, то силно стра-да – просто губи способността си да се свива и отпуска. А да събудят доброволно умъртвеното ни черво, на лекарите ще им бъде доста трудно.

И тогава този “чистник” става постоянен пациент на болницата, защото се “снабдява” с продължителни запичания. Що се отнася до клизмата – това е неприятна и съвършено противоестествена работа за организма. Прилагането на клизма може да се оправдае само в два случая – когато предстои изследване при лекар и ако човек е болен на легло, не може да стане, а и не може да се изходи дълго време.

Дайте мнение и Вие тук!

Тогава наистина му се препоръчва и се налага клизма.

Но тези, които се престарават в това отношение, не могат да се похвалят с добро здраве. Червата стават лениви и престават да работят изцяло. Клизмата може да доведе до усложнения (да се пробие червото), а наред с това и до диебактериоза – чрез клизмата се отмива полезната микрофлора.

С помощта на сеанси по хидроколонотерапия може да се подобри моториката на червата и да се прекрати запекът. За тази цел има изобретен дори и апарат. Но да се изчистват червата, просто ей така, не е полезно, не е препоръчително, дори е забранено.

Погледнете и ТОВА:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

https://www.lekar.bg/2013/07/17/%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%BEd/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *