как се пие сода при гастрит?

Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва

Това заболяване: гастрит, може да ви отрови живота. Как се пие сода бикарбонат при тази болест и пие ли се изобщо?

Сред заболяванията на органите на храносмилателната система на първо място е едно, което може и да не се появи. Това е възпаление на лигавицата на стомаха – гастрит. И ако възникването на гастрит в остра форма може дасе припише на случайни обстоятелства, то хроничният гастрит направо си ляга на нашата съвест.

Гастритът рядко може да се окаже опасен за живота, но е способен буквално да го отрови. Всички знаем каква важна роля играе храната в нашия живот.

Стомахът не обича насилването под каквато и да е форма.

Ако сте преяли здраво, или сте изяли нещо недоброкачествено, ако прекалявате с алкохола или с лекарствата, ако сте пипнали някаква инфекция или просто сте се натровили – напълно вероятно е в стомаха да започне “протестна акция”.

Тя всъщност е острият гастрит, т.е. възпаление на лигавицата на стомаха, водеща до различни увреждания.

Понякога острият гастрит се съпътства от заболявания на черния дроб, бъбреците, нарушена обмяна на вещества и, колкото и да е странно, може да е следствие от повишена чувствителност към редица хранителни продукти – яйца, ягоди и т.н.

В тежки случаи възпалителният процес може да обхване цялата лигавица и дори мускулния слой.

Острият гастрит заявява за себе си с внезапна тежест или болка под лъжичката, неприятен дъх от устата, киселини, сиви налепи по езика, прилошаване, повръщане, виене на свят. Необходимо е гладуване и прием на билкови смеси.

Острият период на заболяването продължава 2-3 дни. Първият ден е най-добре да прекарате в леглото и да погладувате. Ограничете се с малка порция броколи или слаб чай.

Сода при гастрит?

Това обаче е недостатъчно. Протестите в стомаха се “усмиряват” с промивки – изпийте 1-2 л вода със сода бикарбонат – една чаена лъжичка на литър вода. И все пак със содата трябва много да се внимава, защото тя може да постигне и обратния ефект. Ако я приемате по-дълго време, може да остърже стомаха и цялата ви храносмилателна система.

Забравете за “бабините рецепти” с една лъжичка сода и една глътка вода. Те могат временно да облекчат състоянието ви, но в дългосрочен план да ви създадат големи ядове. Затова, за да избегнете усложненията, по-добре се ориентирайте към нещо, което не е толкова спорно!

“Демир

Пийте абсорбенти (например активен въглен). В редки случаи, когато острият гастрит има алергичен характер, са ефикасни антихистаминовите препарати.

Содата за хляб (натриев бикарбонат) понякога се използва като лекарство за киселини и стомашна киселинност, но употребата й при гастрит може да бъде спорна. Содата за хляб може временно да неутрализира киселината, но също така може да раздразни стомашната лигавица и да причини обратния ефект, като увеличи производството на киселина в стомаха.

Ако все още се чудите как хората обикновено използват сода бикарбонат за намаляване на симптомите, ето още една от популярните рецепти:

  • Вземете 1/4 или 1/2 чаена лъжичка сода за хляб.
  • Смесете в чаша топла вода (200-250 мл).
  • Разбъркайте добре и изпийте.
  • Това лекарство обикновено се приема на празен стомах или 1-2 часа след хранене.

Въпреки това, преди да започнете лечение със сода, не забравяйте да се консултирате със своя лекар. Той може да ви даде професионален съвет въз основа на вашата медицинска история и текущо състояние. Неправилното самолечение може да доведе до влошаване на симптомите или други здравословни проблеми.

Храната трябва да е щадяща -нищо лютиво и пържено.

Против възпалението ще ви помогнат смеси от лекарствени растения. Смесете една част жълт кантарион, по 2 части листа от живовлек, мента и лайков цвят. Една и половина супена лъжица от сместа се залива с литър и половина гореща вода и престоява 30 минути. Приема се по една трета чаша на всеки час.

Ако се появи повръщане, пийте на малки глътки, но се постарайте да изпиете настойката през деня.

В краен случай можете да пиете настойка от аптечна лайка -4 супени лъжици на 3 чаши вода.

Хроничният гастрит -луд пожар в стомаха.

Хроничният гастрит протича вълнообразно, във вид на обостряния и продължителни ремисии. Освен това е много важно колко солна киселина се съдържа във вашия стомашен сок. В зависимост от това, се различава гастрит с понижена, нормална и повишена киселинност.

Това обаче невинаги е възможно да се идентифицира по симптомите, затова най-сигурното средство в този случай е сондирането. Ако болният усеща тежест и тъпа болка под лъжичката, ако чувства стомаха си препълнен след ядене, ако му се повръща или има оригвания и чести диарии – то най-вероятно гастритът е с понижена киселинност.

Дайте мнение и Вие тук!

Точно тя помага за възникването на рак на стомаха.Гастритът с нормална и повишена киселинност се среща основно в млада възраст. Освен болка хората получават киселини след ядене, оригвания с кисел оттенък, склонност към запек и обилен бял налеп на езика си.

Усложненията от такъв гастрит са ерозия на повърхността на лигавицата на стомаха, а това състояние спокойно може да премине в язвена болест.

ФИТОТЕРАПИЯТА НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ.

По принцип се използват многокомпонентни смеси, които на 3-4 месеца трябва да се сменят. Курсът на лечение продължава 12-18 месеца.

За гастрит с понижена киселинност

  • Смесват се 4 части листа от мента, по 3 части бял смил, пача трева и бял равнец, по 2 части лайка, копър, кимион и корени от валериана и една част шишарки от хмел. 2 супени лъжици от тази смес се заливат с един литър гореща вода и тя престоява в термоса 10-12 часа. Приема се сутрин на гладно по 200 мл, останалото количество се изпива през деня – на няколко пъти.
  • Смесват се 2 части листа от живовлек и една част офика. Една супена лъжица от тази смес се залива с половин литър гореща вода и престоява 30 минути. Приемат се по 100 мл 3-4 пъти на ден преди ядене.
  • Смесват се 3 части листа от живовлек и 2 части шишарки от хмел. 3 супени лъжици от сместа се заливат с един литър гореща вода, тя престояваизвестно време, докато се получи чай. Изпива се през деня на 6 пъти.

За гастрит с повишена киселинност

  • Смесват се по 3 части жълт кантарион и бял равнец и 4 части лайка. Една супена лъжица от сместа се залива с половин литър гореща вода и престоява 30 минути. Приемат се по 100 мл 3-4 пъти на ден.
  • Смесват се равни части листа от водна детелина, плодчета резене, листа от мента, бял равнец и червен кантарион. Приготвя се и се приема както предишните рецепти.
  • Смесват се по 4 части листа от живовлек, жълт кантарион и бял смил, по 2 части червен кантарион, пача трева и бял равнец, по една част листа от мента, корени от аир и плодове от кимион. 10 г от сместа се залива с чаша вода, нагрява се на водна баня и ври 15 минути, след което се охлажда 45 минути. Приема се по половин чаша 4 пъти на ден един час след ядене.

КОЯ Е ПРИЧИНАТА – БАКТЕРИЯТА ИЛИ ХРАНАТА?

Да се тъпче човек с банички, сандвичи и хамбургери е истинска катастрофа за стомаха. Въобще всяка сухоежбина е вредна, както и злоупотребата с черен пипер и оцет.

Преяждането е недопустимо, както и яденето през големи периоди от време.

В продължение на столетия нерационалното хранене се е смятало за основна причина за възпалението на стомаха – хроничния гастрит.

Обаче, както споменахме и по-горе, гастрит може да се развие и от прекалената употреба на някои лекарства -хормони, нестероидни противовъзпалителни средства, както и от прекаляването с алкохол, пушене, вредни условия на труд, други болести на храносмилателните органи.

Но днес на първо място сред причините за гастрит претендира да е заразяването с бактерията Хеликобактер Пилори – същата, която, както се доказа, предизвиква язва на стомаха и на дванадесетопръстника, разяждайки лигавицата на стомаха.

Погледнете и ТУК: Гастрит и температура. Симптоми и лечение на еритемоексудативен гастрит. Видове.

Първоначално публикувано на:03.12.2007 @ 15:10

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Гастрит. Лечение, лекове, лекарства

Гастрит. Лечение – всички терапии; лекарства и работещи билки

Как се лекува гастрит – остър и хроничен. Кои групи лекарства помагат при лечението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *