Ето списък на някои от най-известните лекарства за висок холестерол и добавки в България:

Лекарства за висок холестерол

Ето списък на някои от най-известните лекарства за висок холестерол и добавки в България:

Ромазик (Romazik)

  • Форма: 10 мг таблетки
  • Производител: Фармацевтично предприятие Софарма
  • Използва се при: Висок LDL холестерол

Липомезин

  • Форма: Таблетки с различен грамаж на активното вещество
  • Производител: Мелиор Фарма
  • Използва се при: Високи нива на холестерол и триглицериди

Neolipidra Forte / Неолипидра Форте

  • Форма: Таблетки
  • Производител: Neopharm
  • Използва се при: Висок холестерол

Профихол форте

  • Форма: Таблетки
  • Производител: Фармеком
  • Използва се при: Поддържане на нормален холестерол

Погледнете и ТУК: Мнения за Профихол Форте. Цена и откъде се взема изгодно?

Нолипид (Nolipid)

  • Форма: 10 мг таблетки
  • Производител: Fortex Pharma
  • Използва се при: Висок холестерол

Розвера (Roswera)

  • Форма: 10 мг таблетки
  • Производител: Фармацевтично предприятие Софарма
  • Използва се при: Висок холестерол

Още ТУК: Какво представлява Розвера и как се пие?

АВАНОР (AVANOR)

  • Дозировка: 10 мг таблетки
  • Производител: ТЕВА
  • Използва се при: Висок холестерол

Cholesterol Control / Холестерол Контрол

  • Форма: Таблетки
  • Производител: Herbamedicabg.com
  • Използва се при: Висок холестерол

АЛФА ЛИПОМАКС (ALFA LIPOMAX)

  • Дозировка: Капсули
  • Производител: Вашият онлайн магазин
  • Използва се при: Висок холестерол и кръвна захар

Вижте и ТОВА: Кои са най-известните хапчета за холестерол у нас?

Билкови лекарства

Пример: Билки за висок холестерол – Холерлоу (за сваляне на нивата на холестерол)

Този списък включва някои от лекарствата, които са свързани с лечението на висок холестерол в България. А сега един въпрос и един отговор. Ако имате въпроси, задайте ги ТУК, в нашия форум!

Кажете ми има ли добър и лош холестерол? И ако има – каква е разликата?

Надявам се единствено на вас да ми отговорите на въпросите, защото лекарите, с които разговарях, ми го обясняват набързо и не мога да разбера за какво става въпрос.

Холестеролът се причислява към основните липиди (мазнини), които съдържа кръвта в организма на всеки от нас. Ако трябва да бъдем съвсем точни, става въпрос за малки количества спирт от групата на стероидите, който отговаря за разтварянето на мазнините в кръвта.

Той е вещество от състава на мембраните на нашите клетки, участва в синтеза на половите хормони, около 80 процента от него се съдържа в клетките на мозъка. Тоест холестеролът е жизнено необходимо за организма вещество.

В кръвта на всеки от нас на ден се наслоява по 1 милиграм холестерол.

Една трета от него влиза с храната, а останалите две трети синтезираме сами. Лекарите смятат натрупването на холестерола за една от основните опасности за сърцето, за кръвоносните съдове и въобще за човешкия живот.

Що за парадокс?

“Демир

Същността е в това, че холестеролът е променливо вещество. Има вреден, или лек холестерол, а има и полезен – или тежък холестерол.

Полезният се поглъща и се отлага в черния дроб, а вредният постъпва в организма с тлъстата храна.

На лекарите е добре известна пряката зависимост между нивото на лошия холестерол и развитието на исхемичната болест на сърцето, която е едно от водещите заболявания в света….

Вижте непременно и ТОВА:

Хапчета за холестерол. Видове статини и фибрати. Розвера, Нолипид, Липибор и др. лекарства

Дайте мнение и Вие тук!

КАК СЕ ПРОГНОЗИРА ОПАСНОСТТА ОТ НАТРУПВАНЕТО НА холестерол В КРЪВТА.

  • Нивото на холестерола позволява да се прогнозират с около 70 процента точност опасностите за сърцето и кръвоносните съдове.
  • Ако нивото на холестерола на 18-годишен младеж или девойка е 12 ммол/л (нормата е 5,2 ммол/л), с пълна гаранция може да се твърди, че когато пациентът стане на 30 години и не се лекува, го чака инфаркт на миокарда….

КОГА МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ ТРОМБ В КРЪВТА.

Днес много хора си задават въпроса с какво точно е опасен холестеролът, но малко знаят отговора. По кръвта той не пътешества сам, а във вид на големи молекули, които са свързани с белтъците. В медицината са известни като липопротеини. В състава им холестеролът е с ниска плътност и е способен да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Лекарите твърдят, че жълтите плаки на лошия холестерол могат да се открият вътре в кръвоносните съдове дори при 15-годишни юноши и девойки. С времето плаката започва да расте, а проходът на кръвоносния съд да се свива. Ако по някаква причина стената на кръвоносния съд се възпали, това може да предизвика разкъсване на плаката. На мястото на това разкъсване се формира кръвен съсирек, известен като тромб….

КАКВО СТАВА АКО ТОЗИ СЪСИРЕК СЕ ОТКЪСНЕ ОТ КРЪВОНОСНИЯ СЪД.

Най-лошото може да се случи, когато тромбът се откъсне от стената на кръвоносния съд и започне да пътешества по големите артерии. Това може да завърши с инфаркт, инсулт, запушване на кръвоносните съдове на белите дробове, на краката и т.н.

Всеки от нас трябва да си прави кръвни проби за холестерол поне два пъти в годината

  • Нивото на холестерола в България е 6,8 ммол/л, а нормата-5,2.
  • В Русия е 6 ммол/л, а в САЩ – 4,9.
  • Потребността на организма от холестерол за едно денонощие е не повече от 300 мг. А само с храната ние получаваме 400.
  • В 100 г варени колбаси се съдържа 1114 мг холестерол, а в рибата – 14 мг.
  • В България статини приема само 0, 6 процента от населението, и то хора, които вече са преживели един инфаркт на миокарда.
  • В Русия са 1%, в Индия – 5, а в САЩ – повече от 50 процента.
  • Всеки от нас трябва да се научи да си задава следните важни въпроси:
  • Какъв процент мазнина има кашкавала, който смятам да купя?
  • Какво е нивото на холестерола в кръвта ми?…

КОИ ПРОДУКТИ СА ОПАСНИ ЗА ОРГАНИЗМА.

Тлъстите меса и мазнините трябва да се изключват от храната на хората с напреднала възраст. Знаем го всички, но много малко са тези, които си поставят за цел да го спазват. За това, че твърде много холестерол се съдържа в тлъстото месо, хайвера, саламите, пастетите, кравето масло и много други, може да се види от медицинските справочници или да се узнае след разговор с личния лекар.

Много ентусиасти се отказват въобще от месото и месните продукти и започват жестока диета само на плодове, зеленчуци и течности. И това вероятно е един от начините за намаляването на нивото на холестерола, но не и единственият.

Добре е известно на всички, че в бедните страни, където основните храни са оризът и зеленчуците, атеросклероза няма.

Да се промени коренно начинът на хранене е много сложно.

Решението, разбира се, не е в това или не е само в това. Важно е, лекарите сами да знаят, за да могат да обяснят на своя пациент, как да коригира нивото на холестерола си и да намали образуването на нови плаки по стените на кръвоносните съдове, но с лекарства. Тези лекарства са обединени в класа “Статини” и днес най-много се продават в целия свят. Холестеролът наистина се приема като сериозен рисков фактор за човешкото здраве.

По какъв начин помагат статините?

Приемането на статини всеки ден показва, че рискът от инфаркт намалява с около 30 процента. Установено е, че при намаляване на нивото на холестерола растежът на опасните плаки спира, а след това те започват да намаляват размерите си.

Механизмът на действието на статините е разнообразен. Те “ловят” лошия холестерол и го изпращат за преработване. Така те активизират дейността на чернодробните клетки, които се занимават точно с това. И най-накрая – премахват възпалението от стените на кръвоносните съдове от местата, където има прилепнали плаки. Но за да се извършва в организма всичко това, статините трябва да се приемат пожизнено.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИЯТ ЛЕКАРСТВАТА.

Много трудно е да се свикне с необходимостта да се пият лекарства, когато човек няма никакви болки и страдания. Но ако лекарят успее да обясни на своя пациент, че става въпрос не просто за приемане на лекарства, а за възможността човек да запази здравето си и да се надява на активно дълголетие, той няма да се откаже от лекарствата.

Постоянното приемане на тези лекарства ще стане на човека навик, както сега е нормално да се пият витамини и микроелементи.

Първоначално публикувано на:03.12.2007 @ 17:53

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 1

Артишок: Топ рецепти и продукти. Пречистване от холестерол и лечение

Даваме най-добрите рецепти с артишок за лечение на жлъчка и холестерол. За отслабване. Отглеждане. Сравнение …

Едно мнение

  1. Елена Йорданова

    Холестерола зависи от правилната обмяна на веществата в организма, което се базира на правилното хранене, спортуване, работа в уютна обстановка. спокойствие и чист въздух без цигари и алкохол по мярка.
    А ако се повиши или намали се преминава към лечение с лекарства статини с рецепта предписани от лекар специалист и се прави два пъти в годината изследване. Без рецепта за холестерола са само билките – годжи бери. куркума и други. които в билковите аптеки са по списък и наличност в момента. Желателно е да се избягват тлъстите храни, макар че организма се нуждае от тях в определен процент / така нареченото смазка както при двигателите /.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *