Инхалации при гнойна ангина

Инхалации при гнойна ангина

Ще започнем с различните видове инхалации при гнойна ангина: С традиционни лекарствени средства, с хомеопатия, с билки, соли и комплексно лечение.

Инхалации с лекарствени средства

Антисептици:
  • Хлорхексидин – използва се за инхалации при гнойна ангина в разреден разтвор (1:1000). Притежава широк спектър на антимикробно действие срещу грамположителни и грамотрицателни бактерии. При инхалации действа местно върху лигавицата на гърлото. Препоръчва се 3-4 пъти дневно по 5-10 минути.
  • Мирамистин – антисептик с широк спектър на действие. За инхалации се използва 0,01% разтвор, като при деца до 12 г. се разрежда 1:1 с физиологичен разтвор. Ефективно намалява бактериалното натоварване в гърлото. Препоръчително е да се правят 3 инхалации на ден.
  • Диоксидин – притежава изразен антимикробен ефект спрямо повечето причинители на гнойна ангина. За инхалации се използва 0,5-1% разтвор, разреден 1:1 с физиологичен разтвор. Препоръчва се 3 пъти дневно за 5-7 дни.
Антибиотици:
  • Фузафунгин – антибиотик с бактерицидно действие. При инхалации се прилага във вид на 1% разтвор, разреден в съотношение 1:1 с физиологичен разтвор. Ефикасен е срещу повечето причинители на гнойна ангина. Препоръчва се 2-3 пъти дневно.
  • Гентамицин – антибиотик с широк спектър на действие. За инхалации се използва 0,1% разтвор, разреден 1:1 с физиологичен разтвор. Оказва бърз бактерициден ефект при гнойна ангина. Препоръчителен за 3-4 инхалации дневно.
  • Тобрамицин – антибиотик от групата на аминогликозидите. Проявява активност срещу грамотрицателни бактерии, включително Pseudomonas aeruginosa. Използва се инхалационно в 0,1% разтвор 2-3 пъти на ден.
Кортикостероиди:
  • Будезонид – инхалационен кортикостероид с противовъзпалителен ефект. При гнойна ангина се използва за намаляване на отока и подобряване на дишането. Прилага се в доза 0,5-1 mg 2 пъти дневно с инхалатор.
  • Флутиказон – друг инхалационен кортикостероид. Облекчава възпалението и отока при гнойна ангина. Обикновената доза е 0,5 mg 2 пъти на ден чрез инхалатор.
  • Беклометазон – прилага се инхалационно в доза 0,4-0,8 mg 3-4 пъти дневно. Има изразен локален противовъзпалителен ефект върху лигавицата на гърлото.
Муколитици и отхрачващи:
  • Амброксол – муколитично и отхрачващо средство. Разтваря гъстия слуз в гърлото и улеснява отделянето му. За инхалации се използва 30 mg/5 ml разтвор, 2-3 пъти дневно.
  • Ацетилцистеин – притежава муколитични и антиоксидантни свойства. Помага за разрядване на гъстия слуз и по-лесното му отделяне. Прилага се инхалационно 3 пъти на ден.

Билки:

  • Лайка – подходяща е за инхалации при гнойна ангина поради противовъзпалителния си ефект. Използва се отвара от 1 с.л. цветове на 300 ml вода, 2-3 пъти дневно.
  • Евкалипт – притежава антисептични и противовъзпалителни свойства. Приготвя се инфузия от 1 ч.л. листа на 300 ml вода. Инхалира се 2-4 пъти дневно.
  • Салвия – съдържа етерични масла с антимикробен ефект. За инхалация се използва отвара от 2 с.л. листа на 300 ml вода, 2-3 пъти на ден.

Минерална вода и солеви разтвори:

  • Минерална или морска вода – подходящи за инхалации, тъй като овлажняват лигавицата и имат противовъзпалителен ефект. Препоръчват се 2-4 инхалации дневно.
  • Физиологичен разтвор – използва се за разреждане на лекарствени средства за инхалации. Също така може да се прилага и самостоятелно 2-3 пъти дневно с цел овлажняване.
  • Хипертоничен солеви разтвор – инхалира се неразреден или с физиологичен разтвор. Притежава овлажняващо и противовъзпалително действие, препоръчва се 2-4 пъти дневно.

Хомеопатични инхалации:

Принципите на хомеопатичното лечение на ангина включват използването на силно разредени екстракти от растения, минерали и други вещества, които в по-високи дози биха предизвикали сходни симптоми. Целта е да се стимулира естествената защита на организма и да се потисне възпалението.

При гнойна ангина най-често се използват:
  1. Belladonna – намалява подуването на лигавицата.
  2. Phytolacca – подходящ при гнойни ангини.
  3. Hepar sulfuris – помага при образуване на гной.
  4. Mercurius solubilis – облекчава възпалението и болката.

Хомеопатичните средства се приготвят чрез последователни разреждания в съотношение 1:10 и динамизация (разклащане). Обикновено се използват потенции от 6-12СН.

За инхалации хомеопатичните разтвори не се разреждат допълнително. Инхалират се 1-3 пъти дневно в продължение на 5-10 минути.

Предимствата при деца включват липсата на токсичност и странични ефекти.

Комплексно лечение с инхалации:

  • Инхалациите обикновено се комбинират с прием на антибиотици и други лекарства per os.
  • Могат да се добавят допълнителни процедури като гаргара и компреси на шията с подходящи разтвори.
  • Препоръчва се лека диета с повече течности по време на инхалациите.
  • Критерии за ефективност са намаляване на болката и отока, подобряване на дишането.
  • Обикновено се правят 5-10 инхалации или до пълно отзвучаване на симптомите.
  • За профилактика се препоръчва поддържане на добра хигиена на устната кухина и гърлото.

Как се прави лечение на гнойна ангина – по официалния и по бабешкия начин. И двете си имат предимства и недостатъци.

Няма да кажем нищо ново, ако припомним, че всяка една простуда и последващите заболявания на гърлото вървят ръка за ръка.

На кого ли не се е случвало – намокри си краката, изпие студено безалкохолно и още на следващия ден нещо го дращи в гърлото, а се покачва и температурата.

В крайна сметка простудяването е само фактор, който много бързо провокира гнойна ангина.

Ангината е инфекциозно заболяване. Тя често се предизвиква от стрептококи от група А, от стафилококи и ферментни гъбички, както и от някои патогенни бактерии.

Трябва да отбележим, че на лигавицата на гърлото винаги има множество болестотворни организми. Но болестта “заявява за себе си” тогава, когато имунитетът е понижен и внедрилите се болестотворни бактерии се активизират.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Тогава се появява болка в гърлото – боцка като трън. Така поне се изразяват болните. На човек му се струва, че гърлото му е станало по-тясно. Дори оттук е произлязло и наименованието “ангина”. На латински то означава “свия, стесня”.

Ангината е коварно заболяване, предполагащо най-сериозни усложнения – увреждания на бъбреците, сърцето, ставите. Затова в никакъв случай не трябва да се отнасяме лекомислено към нея.

Без медикаментозно лечение няма да се разминете. То се назначава, естествено, от лекар и е в зависимост от формата на заболяването.

Бабешкото лечение на гнойна ангина – не забравяйте и него!

В периода на болестта обаче не трябва да забравяме за растенията, които повишават имунитета. Това са глухарчето, детелината, алоето и дори обикновената коприва.

А изплакването на гърлото е задължителен елемент от лечебния процес независимо от вида ангина. Образувалите се гнойни налепи трябва на всяка цена да се отмият.

В момента в аптеките могат да се купят различни средства за такава процедура, но могат да се използват и природните лекарства, проверени с времето.

Полезно е да се редуват изплаквания с лайка, евкалипт, жълт кантарион, невен, дъбови кори. Настойката трябва да е топла. По време на изплакването се получава дизенфекциращ ефект. Подобрява се кръвообращението в сливиците, вредните бактерии загиват.

Не правете процедурата много интензивно, с гръмки бълбукания. Достатъчно е отварата да овлажни сливиците и да отмие излишните вещества от повърхността им.

Нашите предци съветват:

ПРИ ПРОСТУДА ДА ДЪВЧЕМ КОРЕНИ ОТ АИР.

Старите хора са прилагали един специален метод на лечение със закаляване на гърлото. Той включва два етапа. Първият е подобен на този, който сега наричаме ароматерапия. До човек, който се измъчвал от гнойници в гърлото, поставяли дървена кошничка, пълна със стрити ароматни билки.

Дайте мнение и Вие тук!

Вдишването на ароматичните вещества оказвало антисептичен ефект и укрепвало тъканта на сливиците.

На втория етап от процедурата старите хора пристъпвали към закаляване със студено – изплаквали гърлото със студени настойки от билки и постепенно, като при всяка следваща процедура, намалявали температурата на отварата.

Навремето особено популярен бил брезовият сок, отварата от листа на къпина, малина, подбел.

И един още по-стар метод: нашите предци са дъвчели корени от аир. Това растение е отличен дезинфектант. Няколко пъти на ден по двайсет минути дъвчете малко коренче от това растение и бързо ще се оправите.

За да се справите с гнойните налепи, много ще ви помогне впръскването на елово масло. Това става с шприц без игла. Маслото непременно трябва да се разтвори в гореща вода – 5 капки масло на 100 мл вода. Маслото се разтваря, за да не се получи изгаряне. Желателно е преди такава процедура да изплакнете гърлото си само с вода.

При лечение на ангината е необходимо не само често да се изплаква гърлото, но и да се правят лечебни инхалации, за които са подходящи същите настойки, както и за впръскването.

Преди инхалацията можете да капнете в билковата отвара, която сте си приготвили, една-две капки масло от бяла ела или щипка канела, както и лист от евкалипт, градински чай или лайка. Покрийте главата си и внимателно вдишвайте парите през устата в продължение на седем-осем минути.

След инхалацията легнете в леглото, а после изпийте чаша топъл чай с мед или малиново сладко.

БИЛКОВИ СМЕСИ ЗА ИЗПЛАКВАНЕ НА ГЪРЛОТО ПРИ ГНОЙНА АНГИНА.

Ще ви предложим няколко много ефикасни рецепти с лекарствени смеси. Те се прилагат при изплакване на гърлото при фоликулярна и флегмозна ангина.

  • Смесете равни части листа от лекарствен градински чай, жълт кантарион, цветове от черен бъз и дъбова кора. След това една супена лъжица от сместа се заварява с чаша вода и след като се свали от огъня, се оставя да престои 3 часа.
  • За да се справите с гнойните налепи на сливиците, ще ви помогне мощна дезинфекцираща смес от билки – 2 чаени лъжички евкалипт, по една и половина чаена лъжичка цветове от лайка и корени от девесил и по една чаена лъжичка корени от лекарствен алтей и сладник. Начинът на приготвяне е както при първата рецепта.

При изплакване е полезно да “смазвате” сливиците си с растително масло, разредено наполовина с вода. Можете да използвате и сок от алое.

Ако вие или някой от близките ви често страдат от ангина, предложените по-долу рецепти са точно за вас.

  • При тежки форми на ангина се препоръчва да изплаквате гърлото си с отвара от киселец – една супена лъжица на една чаша вода. Това се препоръчва за изплакване при занемарена ангина. Това средство е не само обезболяващо, но и дезинфекциращо.
  • В настойката от пача трева се съдържа голяма концентрация на дъбилни вещества и аскорбинова киселина. Това влияе благотворно на възпаленото гърло. Разтворът се приготвя лесно – една супена лъжица билка на една чаша гореща вода. Това помага и при ангини, и при язви в устната кухина, както и при кървене на венците.
  • Незаменим помощник в лечението на ангината е червеното цвекло. Неговият сок оказва чудесно прочистващо въздействие. Настържете цвеклото на ситно ренде и изцедете сока. В чаша сок сипете една чаена лъжичка 9-процентен оцет. С този разтвор изплаквайте гърлото си 5-6 пъти на ден.

Първоначално публикувано на:30.11.2007 @ 8:22

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

коприва корени билка лечение чай супа, салата, отвара 01

Коприва: Супа, чай и 32 рецепти за лечение и готвене с нея

♠ Чай от коприва ♠ Отвара ♠ Салата ♠ Коприва за коса ♠ Лечебни свойства …

Едно мнение

  1. Интересна статия, благодаря! Надявам се да не е полезно. Но трябва да бъдете предупредени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *