Реабилитират аналгина. Не бил вреден

Метамизолът, както е международното фармацевтично име на лекарството, съдържащо се в нашенските препарати аналгин, беналгин, седалгин и др., възвърна доброто си име сред медиците.

На него и на проблема болка бе посветен цял ден от Четвъртия международен симпозиум по клинична фармакология и терапия, състоял се в София.Метамизолът е на пазара от 85 години, но очевидно има какво още да се говори за него. Той е известно аналгетично средство от групата на неопиатите и едновременно с това има температуропонижаващо и спазмолитично действие (успокоява колики в стомашно-чревния тракт и бъбреците).

Тъкмо това тройно действие го прави уникален. Плюс ниската му цена… За разлика от аспирина, той може да се дава на астматици и има 30 пъти по-малка вероятност да предизвика кърве-не от стомашно-чревния тракт. Въпреки тези му качества метамизолът дълги години беше подлаган на съмнение заради евентуални странични действия.

Твърдеше се, че той унищожава белите кръвни клетки, променя състава на кръвта, води до генетичното й увреждане. В някои райони от света и при някои раси наистина има подобни случаи, но те са по-скоро изключение, каза на симпозиума проф. Тулунай от Турция.

Метамизолът е много популярно лекарство в България, Турция, Русия, Южна Америка. У нас годишно се гълтат 400 млн. таблетки от различните му видове, но досега не е регистриран нито един случай на генетично увреждане на кръвта, твърди проф. Витан Влахов, национален консултант по фармакология.

Заради твърдението, че лекарството понижава броя на левкоцитите в кръвта под 500, години наред е правено мащабно проучване, обхванало 22 млн. души.

Дайте мнение и Вие тук!

Оказва се, че има страни, като Германия, Испания, Италия, където рискът това да се случи наистина е по-висок -18 на 10 000 души, но у нас, в Унгария, в Полша това не е така. В България рискът е едва 1,4 на 10 хил.

Така че не подценявайте добрия стар метамизол, съветват и лекари. и фармацевти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

аналгин и алкохол

Правилно ли приемаме лекарствата или как действат аналгин и алкохол?

Аспирин и алкохол, аналгин и алкохол, антибиотици с мляко, транквиланти с алкохол и други подобни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *