атрофирали сливици, подути, възпалени, вадене
Какво са атрофирали сливици, как да действаме при подути, възпалени, вадене

Вадене на подути и възпалени сливици? Доста опасно!

Правилно ли е да се извършва вадене на възпалени или подути сливици? С този въпрос се обръщаме към специалист-отоларинголог, име в областта си.

Изглежда, че най-накрая учените стигнаха до един и същи извод – че в човешкия организъм няма нищо излишно. Всичко е нужно, пък и макаи само за определено време.

Така, след 12-годишна възраст сливиците на децата започват да намаляват размерите си, а към 20 г. напълно атрофират тъй като възрастният организъм вече не се нуждае от допълнителна защита от инфекции. Но понякога детските сливици се разрастват и образуват аденоиди, които някои от медиците се опитват да лекуват, а други – да отстранят. Кой от тях е прав?

Колкото и да е странно – и едните, и другите. Всичко зависи от това до каква степен се е развило заболяването. Решихме да зададем няколко от вашите въпроси на лекаря-отоларинголог Александър Милев, за да потвърди или разсее някои от убежденията на родителите относно сливиците на децата.

– Вярно ли е, че сливиците въобще не трябва да се махат защото изпълняват някои от защитните функции на организма?

– Зависи какви сливици. В някои случаи организмът трябва да бъде защитен точно от сливиците. Хроничният възпалителен процес в сливиците е опасен с това,ч е нерядко преминава върху други органи – кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците.

Разрасналите се и възпалени сливици създават проблеми със слуха, дишането, даже и дикцията може да пострада. Още по-опасно за детето е ако аденоидите започнат да предизвикват нарушения в кръвообращението в черепната област, нощно незадържане на урината, бронхиална астма.

– Но нали аденоидите са детска болест. Не може ли просто да се надрасне?

– Докато детето расте може да получи всички от гореописаните проблеми, а и може до такава степен да се измени външно, че да не можете да го познаете. При децата се сформира така нареченият лице от аденоиден тип: черепът става тесен, издължен, устата е постоянно полуотворена, говорът е носов и немелодичен, растежът на горните зъби е без необходимата подредба, долната челюст е издадена напред.

– Много хора смятат, че като имат у дома си цял набор лекарства срещу ангина, може въобще да не ходят на лекар …

– Няма стандартен набор от лекарства срещу ангина защото има различни ангини и организмът невинаги ги понася по еднакъв начин. Играта на «Чичо доктор» и самопредписването на антибиотици са много опасно нещо.

Освен това ангината може да е съпроводена с най-различни заболявания: дифтерия, скарлатина, шарка, заболявания на кръвта (инфекциозна мононуклеоза, агранулоцитоза, левкоза), сифилис, тулеремия, коремен тиф. А да се оправите сред всичко това без лекар е невозможно.

– Но нали все пак лечението на аденоидите може да мине без операция?

– При умерено увеличени сливици, които не предизвикват патологии от страна на други органи и системи, се прилага комплексно консервативно лечение: противовъзпалителни капки, имуностимулатори, витамини, дихателна гимнастика, закаляване, климатотерапия.

Дайте мнение и Вие тук!

– За да не допуснат разпространяване на инфекцията по организма, много от напредничавите родители самостоятелно махат налепите или гнойта.

– В никакъв случай не трябва да го правят! Не трябва да се бърника по гърлото на детето нито с лъжица, нито с игла за плетене или други подръчни средства. Травмите по тъканите на сливиците инфекциите и евентуално засегнатите по погрешка загноили фоликули при обострена ангина, всичко това може да доведе до тежък тонзилитен сепсис.

– А какви са показанията за операция по премахване на сливиците?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

– Обикновено това са онези нарушения, които протичат в целия организъм: чести ангини, отити, рязко намаляване на слуха, задушаване, усложнения в синусите на носа и т.н.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/06/23/%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Инхалации при гнойна ангина

Инхалации при гнойна ангина

Ще започнем с различните видове инхалации при гнойна ангина: С традиционни лекарствени средства, с хомеопатия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *