Test Za Bremennost2

Ранен тест за бременност. Мнения за Шуър чек, Lady Test и Престо

Кога най-рано се прави. Надеждност. Домашен и дигитален (електронен). Положителен, отрицателен. Престо. Sure check (Шуър чек). Clear blue и choice. Lady test. Много бледа втора черта.

Кога най-рано се прави тест за бременност?

Това е често задаван въпрос; за някои положителният резултат носи радост, за други – тревоги. Но и в двата случая се разчита този тест за бременност да отговори точно на един важен въпрос.

енност вече отдавна може да се направи у домаДобре е да се знае, че и с най-добрия тест за бременност не бива да се избързва. Той отчита резултати не от момента на оплождането, а от имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката.

Освен това настъпилите с ранната бременност промени трябва да променят в достатъчна степен хормоналното равновесие в женския организъм – така, че да бъдат отчетени съответните стойности на т.н. ЧХГ, или човешки хорион гонадотропин, т.е. хормона на бременността.

Възможно теоретично е реално отчитане на настъпила бременност не по-рано от пети-седми ден след закъснението на месечния цикъл.

Надеждност

Фактът, че всяка заинтересована жена има свободен достъп до тестове за бременност, със сигурност е положителен. Както и това, че освен достъп има и избор – предлагат се най-различни марки тест за бременност и логично възниква въпросът кой е най-надеждният тест за бременност.

Надеждност на един тест за бременност е качество, свързано с процента точно установени случаи на зачатие. Рекламата обичайно определя над 90% надеждност за всеки продукт, но разминаванията не са едно и две. Всеки знае случаи, в които отрицателен тест за бременност заблуждава в обратното на реалността, както и положителният може да информира погрешно при отсъствие на бременност.

тест за бременност
Тест за бременност

За да говорим за надеждност трябва първо да тръгнем от параметрите на избрания тест за бременност според анонса на производителя. Следващото условие за надеждност е тестът да е бил съхраняван правилно до момента на покупката. И последно – изпълнението му да следва всички стъпки на изпълнението точно, според инструкцията от пациентската листовка.

Дори при напълно спазени всички условия, един тест за бременност може да сгреши; затова обичайната практика е да се повтори, че и потрети, преди да бъде посетен гинекологът.

Домашен и дигитален (електронен)

Съвременният тест за бременност за домашна употреба според специалистите може да изследва с 99-процентова точност.

“Фигурин

Популярни са марките Surecheck, UniMark, Home Test, Clear View, Confirm, Quick Sure, Clear Test, Ozone. Как действа всеки от тях?

тест за бременност
Дали показанията на този тест за бременност радват?
Изследването става по три начина:
  • Чрез лентичка; специална тест-лента от опаковката се потапя в легенче с урина и след три минути промените в нея отчитат плюс или минус. Този тип тест за бременност не е особено надежден, тъй като изпълнението му предполага допускане на гтрешки.
  • Чрез касета – фабрично пресована, в която се накапват с пипета малки количества урина; на екранчето на касетата се появяват цветни ленти, една или две. Лесен за изпълнение и най-широко използван.
  • Чрез т.н. “писалка” – струен тест, при който се уринира директно върху писалката и резултатът е много бърз. Надежден, но по-скъп от останалите.

Коментират се и възможностите да бъде използван дигитален тест за бременност, чиято цена наистина е доста висока. Дигиталният тест за бременност е от типа писалка, т.е. струен и при него вероятността да има бременност може да се установи още в първия ден след закъснението на цикъла (framar.bg). Интересното е, че този тест за бременност може с висок процент вероятност да потвърди или отхвърли наличието на бременност до четири дни преди датата на очакваното месечно кървене. Предлаганият у нас Clearblue digital струва около 15 лева.

Още в текста: Грешен (невалиден) тест. Кръвен тест за бременност (ранен), стойности. След инвитро, трансфер, инсеминация. Цени. Тест при цветна и извънматочна бременност. Прегнил, утрогестан и тест за бременност. Бабини тестове. Със сода

Положителен, отрицателен

Ясно е какво означава резултатът – ако е положителен, както и ако е отрицателен. Но защо понякога се разминават?!

  • Неточен положителен резултат може да има при използване на тест за бременност до два месеца след раждане или аборт (ezine.bg). Също и ако в момента се провежда хормонално лечение с продукт, съдържащ ЧХГ.
  • Неточен отрицателен резултат е възможен при неправилно съхраняван тест, при неточно изпълнение на инструкциите, ако е изпълнен с твърде разредена урина, ако тестът е невалиден.

Престо

тест за бременност
Шуър чек – тест за бременност с широка популярност

Тестът за бременност “Престо” според анонса констатира бременността преди закъснението на цикъла (framar.bg). Това е комплект от две касети, които се използват последователно в следния ред:

  • Първата тест-касета се прави седем дни след половия акт;
  • Втората тест-касета се изпълнява след първия ден от закъснението на месечния цикъл.

Sure check (Шуър чек)

Това е тест за бременност от типа “касета” с обещана 99-процента надеждност. При него са достатъчни 3-4 капки урина, пуснати в “прозорчето” на касетата; резултатът излиза от 5 до 10 минути след това. При Шуър чек се появява контролна лента, която гарантира, че тестът работи. Ако е налична бременност, екранчето показва комбинация от две ленти. За този тест за бременност не е задължително да се използва първата урина; може да се направи по всяко време на деня.

Clearblue и choice

Тестът за бременност Clearblue e от типа “писалка” – при него е необходимо да бъде обливан с първата сутрешна урина в продължение на 5+5 секунди. Първата фаза от 5 секунди показва как контролната материя абсорбира урината и порозовява, след което на контролния панел се появява синя лентичка – доказателството, че тестът е валиден. До появата на знака плюс, удостоверяващ бременност, трябва да минат още две минути.

Тестът може да се направи веднага след първия ден от закъснението на месечния цикъл. По условие надеждността на този тест е 99%.

Тестът за бременност Clearchoice се разпространява в две форми: с тест-лента и с касета.

Лентовият вариант установява бременност, като специална лентичка се потапя в чашка с урина за 15 секунди и се поставя върху чиста повърхност за пет минути (framar.bg). При бременност се появяват две червени линии, а при отрицателен резултат има само една. Тест за бременност Clearchoice с касета се счита за по-достоверен – при него бременността се установява чрез накапване на урина върху абсорбиращ елемент, който след точно указан срок посочва положителен или отрицателен резултат.

Lady test

Lady тест за бременност е вероятно най-достъпният, защото струва средно около 50 стотинки и е с с заявена точност от 99%. Работи се с тест-лента, която трябва да се потопи в първата сутрешна урина. Регистрира бременност с висока надеждност още след първия ден от закъснението на цикъла. Сред плюсовете на този тест за бременност е и простотата, с която се изпълнява пробата.

Много бледа втора черта

Доста често се задава въпросът – какво да си мислим, ако втората чертичка на теста е твърде бледа. Специалистите поясняват, че всъщност наситеността на цвета зависи от хормоналните нива, но появата на въпросната чертичка – дори когато е бледа – почти сигурно означава бременност. За по-сигурно се препоръчва след 2-3 дни тестът да бъде повторен.

Грешен (невалиден) тест

Тестът може да покаже грешен резултат по различни причини – най-честата сред тях е неспазването на точните указания за използване. На практика тестът е невалиден, ако резултатът не бъде прочетен в точно указаното в листовката време.

Невалиден е и когато се прави по-рано от възможното, т.е. няма изчакване за споменатите хормонални промени и съответно за доказването им.

Възможен е невалиден тест и поради изтекъл срок на годност или нарушена опаковка, което е променило изделието по отношение на надеждност.

Кръвен тест за бременност (ранен), стойности

Като най-точен и надежден се счита кръвният тест за бременност – той установява категорично стойностите на ЧХГ и настъпилата бременност. При кръвен тест гарантирано се отчита нивото на ЧХГ в кръвта, както и варирането му в зависимост от настъпването на бременност и нейното развитие. При отсъствие на бременност хормоналният показател е около 10 mIU/ml. Ранната едноплодова бременност вече дава 100 mIU/ml две седмици след овулацията. По-високите стойности на хормона в аналогичен срок означават, че е възможно да има повече от една оплодена яйцеклетка. Бавното нарастване на показателя за ЧХГ може да означава проблеми в развитието на плода.

След инвитро, трансфер, инсеминация

Извършването на тест за бременност при инвитро процедури има някои специфики. Така например тест за брменност с очакван точен резултат се провежда 12 до 14 дни след трансфера на оплодените яйцеклетки в матката. Тъй като този тип бременност логично е под постоянен лекарски контрол, периодично се провеждат тестове, като акцентът е върху точния кръвен тест за бременност с проследяване нарастването на показателите за ЧХГ. Така може да се наблюдава и дали ранната бременност протича нормално.

При инсеминация оплождането на яйцеклетката се извършва с обработени сперматозоиди директно в матката; следва изпълнение на двуседмична програма с хормони, след което се прави и тест за бременност. Т.е. тест за бременност при инсеминация е нормално да се направи 14 дни след процедурата. И в този случай може да се работи с тест за домашна употреба от описаните видове, но проследяването от лекарския екип е с кръвен тест за бременност.

Цени

Цените на различните марки тест за бременност варират от 50 стотинки при лентовия Lady test, до около 15 лева при дигиталните варианти. По-скъпият не винаги е по-надежден, както коментират форумите.

Тест при цветна и извънматочна бременност

Положителен тест за бременност може да има при цветна и при извънматочна бременност; на практика всеки тест за бременност констатира факта с положителен или отрицателен отговор. Той обаче не дава пояснения за възможни патологии. По тази причина контактът с гинеколог е задължителен, особено ако потвърденото с тест за бременност състояние е придружено с болки и кървене.

Дайте мнение и Вие тук!

Прегнил, утрогестан и тест за бременност

При лечението на жени в репродуктивна възраст с прегнил – за нормализиране на яйчниковите функции – е възможен лъжлив положителен тест за бременност. Невярното показание следва от това, че медикаментът съдържа ЧХГ и остатъчни количества от него могат да повлияят на общия хормонален фон.

Урогестан е прогестеронов продукт; препоръчва се често след инсеминация, като на 14-и, 15-и ден се прави тест за бременност. Приемът на урогестан не влияе върху показанията на теста (zachatie.org).

Бабини тестове

Как са го правили бабите ни, когато са били в т.н. фертилна възраст?

Според исторически извори в Древен Египет правели следния тест за бременност със зърна от пшеница и ечемик: слагали зърната в плитък съд и в продължение на седмица ги поливали с урина от жената, която тествали. Ако след седмица зърната не покълнели – нямало бременност.

Друг вариант на теста е с оцет: в чаша с оцет се сипва бавно от първата сутрешна урина на жената. Ако цветът се променя и има кипене – има бременност.

Още един вариант с първата сутрешна урина: събира се в прозрачен съд и се оставя да престои 3-4 часа. Ако образува балончета и/или бяла ципа на повърхността, има бременност.

Същият тип проверка-тест за бременност може да се направи, ако към урината се прибави сурово яйце, или стрити на прах аналгин/аспирин, белина, паста за зъби, захар, вино и пр. Всяка промяна в цветаь, бистротата или започващото кипене потвърждават бременност.

Със сода

Тестът със сода бикарбонат е на същия принцип, както описаните по-горе бабини тестове. Отново работим с урина; в нея се сипва лъжичка сода – разпенването означава бременност. Не са малко хората, които вярват в показанията на този метод. Твърди се, че той е 70% надежден.

И все пак да не забравяме, че разпенването означава “среща” с подкиселена среда. Такава реакция може да се получи при някои заболявания. Същото е възможно и с мъжка урина.

Тестовете за бременност могат да грешат

Производителите на експресните тестове за бременност обещават в един глас 99-процентна достоверност на резултатите от своята продукция. Но всъщност нещата стоят малко по-иначе.

Както е известно, домашните тестове за бременност могат да се купят във всяка аптека.

Принципът на тяхното действие се основава на тест за наличие на «хормона бременността» – хорионически гонадотропин.

Само за няколко минути лентичката реагира а нивото на неговата концентрация като дава резултат с една или две чертички.

В болшинството от случаите може да се вярва на данните от такъв тест. Но жените, които дълго време се опитват да забременеят, знаят, че тестът може да покаже и лъжливи положителни резултати. Не е трудно да се отгатне каква радост са изпитвали те при вида на дългоочакваната втора чертичка!

И какво разочарование им е донасяло посещението при лекар когато се откривало, че всъщност няма бременност.

Според направена анкета, лидер в грешните резултати е тестът «Bee-Sure-S» (той е подвел 33% из 174 жени, които са получили лъжливи положителни резултати).

Следват тестовете «Frautest», «BBTest» и «Вера», всеки от тях бил посочен от 11% от запитаните. Тестът «Ева» бракували 4% от запитаните. Други марки тестове се споменават по-рядко, може би защото не са толкова популярни.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кои хапчета за предизвикване на цикъл са добри?

Хапчета за предизвикване на цикъл спешно + домашни средства и рецепти

Кои хапчета за предизвикване на цикъл са добри? Спешно – с аналгин. Примолут нор, Дуфастон …

2 Мнения

    • Лекар.БГ

      За тест за бременност със сода добавихме линк към публикацията в БГ-Билка, където той е описан подробно. Но за съжаление познаваемостта му е само 70 процента и хората се оплакват в коментарите, че не е достатъчно точен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *