иглотерапия противопоказания акупунктура

При болки в гърба иглотерапията се оказва по-ефективна от лекарствата

Иглотерапията по-добре от всички останали средства ще ви помогне да се справите с болките в долната част на гърба, съобщават немски изследователи.

При това също толкова ефективно работи и «измамната» акупунктура, при която иглите се забиват недълбоко и в неправилните точки. В хода на изследването към което били привлечени повече от 1,1 хил. пациенти, и двата способа се оказали почти двойно по-ефективни, отколкото съчетанието на лекарства, физиотерапия и лечебни упражнения. Получените резултати свидетелстват, убождането с игли – както истинското, така и фалшивото, предизвиква мощен плацебо ефект.

То облекчава симптомите на болестта, понеже пациентите са уверени, че трябва да «проработи» и да има ефект. Група изследователи начело с Михаел Хааке от Регенсбургския университет привлякла към опитите 1162 пациента на възраст от 18 до 86 години. Средно всеки от тях страдал от осем години от болка в долния край на гръбнака.

Пациентите били разделени на три равни групи. Едните от тях били лекувани в съответствие с принципите на акупунктурата, с въвеждане на игли на точно определени места и на определена дълбочина. Другите – с лъжливо убождане с игли, а третите – с помощта на противовъзпалителни средства, обезболяващи и физиотерапия.

За успешен резултат от лечението бил приет да се смята намаляването на болковите усещания до една трета или повишаване на подвижността с 12%.След половин година почти половината (47,6%) от преминалите лечението с акупунктура и 44,2% от тези, които лекували с «фалшивата» иглотерапия, достигнали тези показатели.

В същото време такъв успех се наблюдавал само у 27,4% от тези, които били лекувани с традиционните методи. Това позволява да се предположи, сочат авторите в списанието Archives of Internal Medicine, че дори и да се провежда от непрофесионалист, убождането с игли (иглотерапията) е двойно по-ефективно от обичайната терапия.

«Предимствата на двете форми на акупунктура ни кара да предположим наличие на общ механизъм, който влияе на възникването на болка, предаване на полови сигнали и тяхната обработка от централната нервна система, като при това този механизъм е доста по-силен, отколкото обичайната терапия», – пишат авторите.

«Убождането с игли дава на лекарите многообещаващ ефективен начин за лечение на хора, които страдат от хронически болки в гърба, с минимални странични ефекти или противопоказания. Бе установено значително подобрение по всички основни и второстепенни показатели и те се запазват дълго време след приключване на лечението.»

По думите на учените настоящето изследване е най-мащабният и достоверен да се отговори на въпроса за предимствата на акупунктурата – техниката на лечение, при която се забиват игли в определени точки на човешкото тяло, на голяма дълбочина.

Резултатите са поразили самите изследователи, признават те. Забождането на игли на случайни места, на дълбочина 2-3 мм работи почти също толкова добре, колкото «истинската» акупунктура, при която иглите се забиват на дълбочина от 5 до 40 мм и то в точно определени точки. Струва си да си зададем въпроса за принципа на този начин на лечение.

Възникват подозрения дали наистина са необходими чак пък толкова много тренировки за добиване на умения по акупунктурна терапия. Както показва изследването, достатъчно е само да заявите, че сте практикуващ иглотерапевт и да забиете не много дълбоко няколко игли на произволно избрани места по тялото на човека, кого трябва да лекувате.

“Демир

Целта на учените била да се установят различията между физическия и психологическия ефект на дадената техника. Ако се окаже, че истинската акупунктура работи по-добре от фиктивната, това би показало, че в основата й лежи физиологията.

Но изследователите не успели да намерят никакви разлики между двата подхода. И затова авторите на изследването стигнали до двойнствен извод. От една страна е възможно иглата да не оказва физически ефект или ефектът е толкова малък , че направо се губи пред мощните психологически резултати.

Има и друга трактовка. Акупунктурата работи, като при това не е важно колко умело или неумело се борави с нея. Симптомите на болестта отслабват независимо от точката и дълбочината на убождането. Тъй като всички пациенти страдали от хронична болка в гърба, логично е да се предположи, че всички те в миналото вече са били подлагани на обичайното лечение, което често не води до резултати.

Да се лекува болката в долния край на гръбнака е доста трудно, но понеже акупунктурата изглежда като ново средство, то е способно да предизвика ефект плацебо. А това, че лъжливото убождане сработи по същия начин, като истинското, говори в полза на това мнение.

Право в точката

Дайте мнение и Вие тук!

Източната медицина обяснява болестите с дисбаланс на «жизнената енергия» (ци), която тече в тялото по 12 направления, всяко от които съответства на един от жизненоважните органи.

– Специалистът по иглотерапия забожда много тънки игли от неръждаема стомана в определени точки за да стимулира протичането на енергия. По думите на пациентите в този момент възниква усещане за пощипване.

– Изследванията показват, че акупунктурата помага при всякакви болки, повдигане, главоболие.

– Няма научно обосновано лечение с помощта на игли.

– Акупунктурата се използва в Китай от около 3000 г. преди н.е.. В Монголия са намерени древни каменни игли.

– В своя подробен обзор организацията Cochrane Collaboration твърди, че иглотерапията помага при лечение на долната част на гръбнак, но не е по-ефективна от обичайните средства.

Ето още нещо интересно по темата за иглотерапията:

https://www.lekar.bg/2016/04/04/%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в гърба? Това е сериозно!

Бях в болницата, защото страдах от болки в гърба. Там имаше много хора със същите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *