лечение на остеохондроза
остеохондроза

Как да лекуваме коварната остеохондроза

По статистика мъжете, които боледуват от остеохондроза, много по-тежко понасят болестта, при тях много често се появяват сериозни усложнения.

Причината е проста – мъжете работят по 12 часа 6 денонощие без празници и почивки. Те търпят дотогава, докато ги държат краката. Само 20 на сто от болните от остеохондроза посещават лекар. Те са хора предприемчиви, мениджъри, спортисти.

От различни социални групи са, но ги обединява едно – на гърба си носят непосилен товар както в буквалния, така и в преносния смисъл. Не обичат и не умеят да се лекуват.

Работохолиците не могат да бездействат, искат да участват във всички процеси. Стресът обаче също може да предизвика изостряне на болестта. Мускулите на гърба са напрегнати, постоянната болка провокира депресия, а депресията – нови неприятни усещания.

Ще ви информираме за три варианта на болестта при истинските работохолици.

Болка В ШИЙНАТА ОБЛАСТ НА ГРЪБНАКА

В тази част на гръбначния стълб минава важна артерия, която продължава в черепа и храни някои мозъчни центрове, както и вестибуларния апарат.

Разместването на гръбнака води до рефлекторен спазъм на артерията. Появява се безсъние, главоболие, виене на свят. Ако болният отиде навреме при лекар, неприятните последствия могат да се избегнат.

Болка В ГРЪДНАТА ЧАСТ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Не по-малко опасна е и остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб. Тази част е слабо подвижна, ребрата, заедно с гръбначния стълб, образуват своеобразен скелет. Тук не се проявяват мъчителни болки и ако не се погледне сериозно, може да се постави грешна диагноза, като стенокардия или инфаркт на миокарда.

В този случай противоинфарктната терапия няма да помогне за болките в гърба, защото това е не друго, а разместване на четвъртия гръден прешлен.

И ако шийната или гръдната остеохондроза държат болните на легло известно време, то поясно-кръстната буквално ги прави неподвижни.

ПОЯСНО-КРЪСТНА ОСТЕОХОНДРОЗА

Разместване на третия поясен прешлен. При подобен случай се провежда дълъг курс на физиотерапия и масаж. Възможно е изтръпване на краката, дори обездвижване за дълго време.

КАК ВЪЗНИКВА ПОЯСНО-КРЪСТНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА

Демир бозан за безсъние

В гръбначния стълб има няколко критични точки, където S-образните части се пресичат с вертикалните линии – векторите на силата на тежестта. В тези точки на пресичане натоварването на гръбначните дискове е максимално. Всеки предмет, който човек повдига, привеждайки се, се отразява като тежест в най-долната част на гръбначния стълб в съотношение 1:10.

Например ако сутрин след сън се наведете към пода да вдигнете двете си гири за гимнастика и се изправите изведнъж, върху диска между петия поясен и първия кръстен прешлен ще легне тежест от 320 килограма!

В поясния отдел от нервните коренчета се образува така нареченият седалищен нерв. Ако този нерв се приклещи между прешлените, болките са много силни. Те се разпространяват в областта на ябълката, под коляното, а понякога дори и в петата. Ако не се обърне сериозно внимание и не се проведе необходимата терапия, нервните влакна могат да загинат и кракът да се обездвижи.

В нашите държавни поликлиники, сега по-известни като ДКЦ, за лечение на остеохондроза, като правило, предписват няколко лекарствени препарата. В случаите, в които остеохондрозата е усложнена от дискова херния, пращат човек на операция, а това вече си е сериозно нещо.

Лазерната медицина вече навлезе уверено и у нас и вече не трябва да се чупи гръбнакът, за да се стигне до хернията, но все пак процентът на рецидивите (тоест повторното образуване на херния) е доста голям, а в някои от случаите и с доста тежки последствия.

Затова се появяват все повече и повече алтернативни методи на лечение на остеохондрозата – все повече фирми предлагат своите алтернативни методики на лечение, расте броят на специално разработените тренажори и апарати, появиха се медицински центрове, които обединяват няколко вида лечение…

Свои опити правят разни магове и екстрасенси.

Най-разпространените методи са лечение на остеохондроза са:

  • мануалната терапия,
  • лечение с лекарствени препарати (глюкокортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, н-холинолитици (миорелаксанти),
  • коректори на метаболизма на костната и хрущялната тъкан и др.)
  • и лечебна гимнастика.

По-малко разпространени методи за лечение на остеохондроза са:

  • средства от народната медицина,
  • вакуумният масаж (с бурканчета),
  • гирудотерапията (лечение с пиявици),
  • т.нар. чакръкчийство,
  • металотерапията,
  • лечението с пчелна отрова
  • и много други.

Всяко от тези лечения има аргументи в своя полза, но има и доста пациенти, на които методът не е помогнал, а даже е влошил нещата.

Най-често разпространеното усложнение е след мануална терапия тъй като в много от случаите масажът е противопоказен, особено ако не сте се обърнали към истински професионалист. Някои от често предписваните лекарствени препарати покрай лечението на остеохондрозата вляят пагубно на други органи, особено на черния дроб и органите на храносмилането.

Трябва доста сериозно да се подходи към това заболяване. Постарайте се възможно най-точно да определите причината за развитието на заболяването.Посетете не един, а няколко специалисти.

Не си струва да се занимавате със самолечение и не се предоверявайте на рекламираните като «лечебни» продукти, без да сте се консултирали с лекуващия ви лекар.

Ето някои СРЕДСТВА ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА против остеохондроза:

ЛЮТ ПЛАСТИР

Състав: Екстракт от лют пипер, екстракт беладона, настойка от арника, каучук, боров колофон, ланолин, вазелиново масло.

Начин на приложение

Залепва се върху предварително обезмазнената болна част на гръбначния стълб и не се сваля 3-7 дни.

Противопоказания: При силно парене се препоръчва да махнете пластира и да намажете мястото с вазелин. Не слагайте на места, на които имате бенки, за да не ги раздразните. Не се препоръчва и на хора с кожни заболявания.

Лютива настойка.

Начин на приготвяне:

  • 1 част счукани много люти пиперки на 10 части чист спирт.

Начин на приложение

  • Натрийте болния участък на гръбначния стълб

Мравчен спирт

Продава се в аптеките

Дайте мнение и Вие тук!

Spiritus formacicus.

Използва се за разтриване

Керосиново-сапунена апликация

Парче канаваца (без никакви примеси на синтетика) се натрива от едната страна със сапун за да не се изпарява керосинът. Канавацата се слага на гърба с керосиновия слой надолу, покрива се с целофан и се увива с вълнен шал. Държи се 1-3 часа. Трябва да се внимава с кожата, за да не се получи изгаряне. Ако почне да пари, махнете апликацията и разтрийте гърба.

По-професионално за лекарствените препарати за лечение на остеохондроза

За лекарствена терапия на остеохондрозата сеприлагат препарати, които се отнасят към групата на: глюкокортикостероидите, нестероидните противовъзпалителни средства, н-холинолитиците (миорелаксанти), коректори на метаболизма на костната и хрущялната тъкан, средства, подобряващи кръвообращението, витамини и седативни средства. Глюкокортикостероиди са хормони на кората на надбъбреците или техни синтетични аналози. Тези препарати имат местно противооточно и противовъзпалително действие.

Към недостатъците на глюкокортикостероидите може да се отнесе тяхната способност да потискат имунната система, да повишават артериалното налягане, а също и да предизвикват възбуда и безсъние.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НПВС) имат аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Към тази група се отнасят също и група като Декскетопрофен, Диклофенак, Ибупрофен, Индометацин и други.

НПВС стимулират възстановителните процеси и премахват болката, но могат да предизвикат и нарушение на кръвообразуването, хематологични нарушения, а също и бронхоспазми. Тази група препарати не трябва да се приемат в първите три месеца от бременността.

Н-холинолитиците, например, толперизон, намаляват предаването на импулси към органите, имат съдоразширяващо дествие и изразен спазмолитичен ефект.

Но приемането на н-холинолитици може да доведе до атония на тънките черва, падане на артериалното налягане нарушение на зрението. Коректори на метаболизма на костната и хрущялната тъкан регулират фосфорно-калциевия обмен и спират процесите на дегенерация на хрущялната тъкан.

От тази група са хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат, чиито странични ефекти са киселини, болки в стоаха и повишено кръвно налягане. За подобряване на кръвообращението на възпаления участък предписват, еуфилин, ксантинол никотинат, трентал.

Но тези средства могат да доведат до нарушения на стомашно-чревния тракт, понижаване на артериалното налягане и сърцебиене. При лечение на остеохондроза се използват и витамини от групата В: виамин (В1), пиридоксин (В6), цианокобаламин (В12).

За намаляване на невротизацията на пациентите се използват седативни средства: настойка от валериана, елениум, нозепам.

Тези средства трябва да се приемат много внимателно, понеже могат да предизвикат сънливост и нарушения на функциите на черния дроб.

Вижте и ТОВА: Кое лекарство за остеохондроза върши работа. Кой санаториум за остеохондроза в България си заслужава? Какъв домашен лек може да закрепи нещата.

Първоначално публикувано на:17.09.2007 @ 17:07

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Сермион и Кавинтон, инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта:

Мнения за Сермион. Как се приема? Странични ефекти и др.

Мнения за Сермион и инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта: Как се …

Едно мнение

  1. Атанаска иванова

    Помощ препоръчаите ми за лечение на заболявания от остеопороза неочаквано да вървя моля ви на 53 години съм не съм полезна за себе си 😇❤🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻😭😭🙏🏻

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *