Може ли да се лекува невралгията на троичния нерв

Невралгия на троичния нерв. По какво се познава и как да действаме, ако ни споходи нас или наш близък.

Човек внезапно, със стон, се хваща с ръце за лицето, облива се в пот, някак си като че ли се сгърчва или, обратно, се изпъва в креслото/стола… След 10-15 секунди той внимателно отлепя длани от лицето си, възстановява дишането си и… продължава разговора или прекъснатото занимание.

Не, не е част от филм. Говорим за диагноза. Почти стопроцентово може да се твърди, че има невралгия на троичния нерв.

Първото описание на тази болест е направено от знаменития китайски лекар Хуато. Той се опитал да излекува високопоставен императорски чиновник, но безуспешно. За което заплатил с живота си…

През вековете страданията на болните от невралгия на троичния нерв а (тригеминална невралгия) изобщо не са се променили. Е, малко им е по-леко защото лекарите са се научили успешно да се борят с това заболяване.

Как? За това разказва неврологът Васил Игнатов.

– Пристъпите на тригеминална невралгия продължават само няколко секунди, но на болния му се струват векове. Усещанията са такива все едно по лицето те е ударила мълния, или те е пронизал силен токов заряд. От невралгия на троичния нерв заболяват 5 човека на сто хиляди, при това жените са повече.

Рискът от заболяването се увеличава с възрастта, а пикът е през петото десетилетие от живота. Обикновено са засегнати средната и долната част на лицето, предимно дясната половина.

– Каква е причината за заболяването?

– Болшинството невролози смятат, че причината е в притискането на коренчето на троичния нерв от близкия кръвоносен съд. Това че болестта възниква вече «на стари години» се обяснява със склерозирането на кръвоносните съдове.

– Може ли невралгията на троичния нерв да се излекува веднъж завинаги? Виждаме доста обяви по интернет за едно или друго лечение, което обещава окончателно отърваване от болестта…

– Уви, заболяването е хронично и пристъпите се редуват с ремисии. Отделният пристъп се състои от няколко компонента: стрелкащи, мигновени болки, като от нажежена игла, която пробожда лицето от едната до другата страна.

Между пристъпите известно време няма болка. Но болката може да бъде толкова силна, че докато отзвучава, на човек му се струва,че е непрекъсната.

– Какво може да провокира пристъпа?

– Понякога е достатъчно леко да те духне вятър, да те докоснат с ръка или да се наплискаш с вода. При някои пристъпът се случва по време на хранене или разговор – при съкращаване на някой от лицевите мускули. По време на пристъп болният не крещи и не плаче, а буквално замира от болка, като се старае някак си да преживее ужасните усещания.

В периода на обостряне у болшинството болни възниква «синдром на стълбата». Ако човек стъпи назад докато се катери по стълба или върви по наклонена повърхност – възможно е да е получил пристъп.

– Как да се лекуват такива хора: с таблетки, физиопроцедури, операция?

– На първо място се приемат антиспазматични лекарства. С успех се прилага иглотерапия, особено фармакопунктура – въвеждане в биоактивните точки на лекарствени препарати. Има и нелоши антитоксични препарати във вид на мази.

Оперативното лечение на троичния нерв е много разнообразно. Може да се отдели коренчето на нерва от притискащия кръвоносен съд. Могат и да се прекъснат по-големите разклонения на троичния нерв. Всичко зависи от състоянието на болния.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Може ли да се лекува невралгията на троичния нерв
2.1 (42.5%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Може ли да се лекува невралгията на троичния нерв

  1. Как да спрем болката? След операцията която направихме- болката неспира.Моля помагайте!

  2. Как да спрем болката от възпален троичен нерв и след оперативната намеса ? Лекаря извършил оперативната интервенция ни съветва да продължаваме с приема на неуротоп , но и това не помага Моля помогнете !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *