Докторе, кажи ...

Боли ви глава – проверете си гърба!

Читателите питат, Лекар.БГ отговаря за симптомите на главоболие, какво се прави след инфаркт, за стреса и бъбреците.

В последно време практически непрекъснато ме боли глава в областта на тила и слепоочията. Една тъпа и мъчителна болка. Усилва се чак до «мушички» пред очите когато се обръщам насам-натам. Аз съм на 29 години и съм практически здрав човек. Се да не се пренапрягам, да работя по-малко на компютъра и направо си нося главата като кристална ваза. Но болката не преминава.

Милена, Петрич

Ана Георгиева, лекар-невролог: – Като съдя по описаните симптоми и вашата възраст, може да се предположи, че причина за главоболието е шийна остеохондроза. Проявите и последствията са много печални: хроническа умора, мозъчна хипоксия (нарушава се мозъчното кръвообращение, в тъканите постъпва по-малко кислород), влошаване на паметта, повишение на налягането – артериалното и вътрешночерепното, влошава се зрението.

Непременно трябва да си прегледате гръбнака, да си направите рентгенова снимка и ако е възможно, магнитно-резонансна (МРТ) томография на шийната част на гръбнака.

СЛЕД ИНФАРКТА НАПРАВО СЪМ ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ

Аз съм на 44 години. Преди половин година прекарах инфаркт. Сега се чувствам добре, но роднините ми са ме сложили едва ли не под домашен арест, щото, видите ли, след първият инфаркт винаги следва втори. Така ли е?

Андрей, Брезово

Сергей Филипов, професор, кардиолог: – Напразно ви плашат. Болшинството прекарали инфаркт се връщат към нормалния живот. В 50% от случаите след инфаркт на ЕКГ въобще не се наблюдават никакви изменения. Връщането към активен и пълноценен живот е не само възможно , но и реално! Ако, разбира се под «нормален начин на живот » не се разбира пакет цигари на ден и парче сланина за мезе вечерта.

А що се касае до разумните физически натоварвания, те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и повторни инфаркти. Обратното, седящият начин на живот е един от факторите на риска. Единственото нещо, което наистина трябва да правите, е да контролирате състоянието на сърцето си. През първата година след инфаркта трябва на три месеца да си правите ЕКГ и ехокардиография.

Задължително трябва да държите под контрол и нивото на холестерина и да следите показателите за съсирване на кръвта.

Демир бозан за безсъние

ЗА СТОМАШНИТЕ БОЛКИ Е ВИНОВЕН СТРЕСЪТ!

Дъщеря и е на 21 г. Преди три години преживя силен стрес поради нещастна любов. Тя реши, че е ужасно дебела и никой няма да я обикне ( и изобщо да не е така, има лека склонност към напълняване, но нищо друго) и започна да гладува за да отслабне. След известно време се появиха остри болки в областта на стомаха. Успях да я убедя да спре да гладува и я поведох по лекари. Гастроентеролозите не намериха нищо сериозно – казваха, че това е «от нерви». Но моето момиче не може нито да си доучи в института, нито да работи – болките я мъчат постоянно. Стана раздразнителна, плачлива и изобщо не излиза от вкъщи. И след най-малкото вълнение буквално се присвива на две от болка…

Елена Михайлова. София.

Михаил Величков, професор по психиатрия: – Без съмнение, това, което се е случило с дъщеря ви е следствие на нервно-психично разстройство. И гладуването, ако майката е разказала всичко точно както е, е следствие от нервния срив. Вероятно, момичето по структура на своята личност е била предразположена към по-остри психически преживявания, отколкото останалите хора.

Продължителното гладуване, което е нарушило химичният баланс в организма, е провокирало скритото до този момент нервно заболяване. Вече е натиснат спусъкът на болестта и в даденият момент никакви автотренинги няма да помогнат. За борба с пристъпите на болка трябва да се подбере комплекс от препарати – както срещу самите пристъпи, така и за нормализиране на психическото състояние.

Дайте мнение и Вие тук!

Смятам зa необходимо да се обърнете към психотерапевт с общ профил, както и към специалист по психосоматика, тоест лечение на болестите на вътрешните органи, възникнали «на нервна почва». И трябва да го направите възможно най-бързо за да избегнете възникването на усложнения от общ характер – често от болевия шок страдат сърцето, бъбреците. Състоянието «нервен стомах» се лекува успешно, стига да не се изпусне моментът.

БОЛНИ БЪБРЕЦИ «ВДИГАТ» КРЪВНОТО

Аз съм на 35 години, нямам никакви проблеми със съдовете, но преди известно време започна да ми «скача» кръвното. Забелязах, че това се случва най-вече когато ям нещо солено. Терапевтът ми каза, че е от бъбреците,. Възможно ли е това?

Светлана. Белоградчик

Надежда Бенчева, нефролог: – Между повишеното артериално налягане и бъбреците може да има пряка връзка. Работата е там, че нашите бъбреци изработват хормона ренин, а над жлези – хормона алдостерон, които отговарят за регулирането на кръвното налягане.

Когато с бъбреците нещо не е наред, балансът на тези хормони се нарушава, което провокира хипертонични прояви. Ако прекалявате със солените блюда, възможно е вашата пикочополова система просто да не успява да изведе излишната сол от организма. Нарушава се водно-солевия баланс.

Това е причина за промяната в изработването на ренин и алдостерон, откъдето се повишава и кръвното налягане.Възможно е и да има някакво възпаление на бъбреците. Трябва непременно да се обърнете към нефролог, да направите анализ на урината и биохимия на кръвта, а също и да преминете хормонален тест.

Може да се наложи и изследване на бъбреците с контрастно вещество. И, разбира се, трябва да спазвате диета. Поне два пъти седмично не трябва да ядете нищо солено и пушено. Никакви газирани напитки, силен чай или кафе. Течности (зелен чай, силни зеленчукови и месни бульони, настойки от лайка, мента, еньовче) – не –малко от 2 литра.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Nimesil2

Нимезил – още един начин да се справим с болката

Действие и прием на нимезил при главоболие и менструални болки, зъбобол и болки в кръста. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *