Кашлицата – от гъбички (понякога и в храчката) или от цигарите?

Гъбички в храчката: Гъбичните заболявания на белия дроб са доста неприятни и е възможно, именно те да с причината за непреминаващата кашлица, а не пушенето.

Как да разпознаем и лекуваме такова заболяване на «Лекар.бг» разказва лекарят-пулмолог Ирина Кирова.«Постоянната кашлица може да бъде симптом на много заболявания, в това число на онкологични, – казва д-р Кирова. – Затова е по-добре да отидете на лекар, а не да гадаете гъбички ли са това или не. Доста се пише и се говори за гъбичните заболявания.

Но в много от случаите ролята на гъбичките в патологията на белите дробове е преувеличена. Понякога е достатъчно да се излекува както трябва бронхиалната астма, да се възстанови проходимостта на бронхите и всички симптоми на болестта ще изчезнат. В устната кухина и дихателните пътища на всеки човек наред с другите микроорганизми има и гъбички.

Това е нормална микрофлора. Макар и слюнката да има бактерицидно действие, тя не е в състояние да унищожи всичко. Самата гъбична флора се активизира тогава, когато няма нормална реакция на имунната система.

В групата на риска по гъбични патологии на белите дробове влизат хора, които дълго време са се лекували с глюкокортикостероиди, антибиотици, препарати с цитостатично и антиметаболитно действие. Тези лекарства потискат имунната система и вероятността от гъбична инфекция става много висока.

Дайте мнение и Вие тук!

Но обикновено такива болни са наблюдавани от лекари, които принципно бързо «ловят» гъбичките още в началния стадий на заболяването.

За гъбичната патология са характерни плътни, бели на цвят храчки, в които с прост анализ се откриват мицели на гъбички. Такъв човек трябва да се лекува при миколог. За да се потвърди съмнението за гъбична инфекция се правят специални изследвания. По-добре е пробата да се взема не от храчка, а с помощта на бронхоскопия».

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Clo

Клотримазол – при гъбички, лишеи и херпес

Клотримазол: действие на лекарството, за какво се прилага. Какви правила да спазваме, за да постигнем …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *